Cerita 1 Syawal 1439 H

June 21, 2018

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Cerita 1 Syawal 1439 H


Alhamdulillah bulan Syawal dah hampir seminggu berlalu. Rata-rata SocMed yang Mrs. A tengok meriah kisah raya masing-masing. Macam-macam color tema sedondon ada, termasuklah family
Mrs. A ngeh! ngeh! ngeh! 

Tak pasti bilakah bermula dan siapakah yang mencetuskan tema-tema di hari raya ini namun satu yang pasti ianya seakan dah sebati dengan kebanyakkan rakyat Malaysia huhuhuhuu... Kalau tak bertema tak meriah katanya. Bagi pendapat Mrs. A pula tak kisahlah nak bertema ke tidak yang penting tradisi ziarah-menziarahi sesama saudara, rakan taulan dan jiran tetangga itu mestilah diutamakan dan diteruskan sampai bila-bila.

Seperti tahun-tahun sebelum ini 1 Syawal adalah di kampung Mrs. A iaitu di Lubok China kemudian selepas solat hari raya barulah gerak ke Kg. Jiboi di Ampangan Seremban side Mr. A pula. 

Okay meh! sini Mrs. A belanja gambar raya we all.

1439H
Sama tak muka emak dengan Mrs. A hiks!
1439H
The A's bersama Emak
1439H
Family Adik Mrs. A aka Maksu bersama Emak
1439H
Family potret. Awatlah pi pilih tempat panas ni bergambar tu pasallah mata semua kecik jer..
1439H
Aryssa, Along and Adik
1439H
Sister aka Maksu and Emak
1439H
Abang sulung Mrs. A aka Paklong and Mr. A
1439H
Mak-mak sedara Mrs. A aka WanTeh and WanSu
Actually tunggu jugak family Angah Mrs. A yang katanya sedang on the way dari Melaka tu tapikan tak done dah nak tunggu we all pun geraklah ke Jiboi. So tahun ini takdelah gambar A's family dengan Angah. 

1439H
We all on the way ha... hijaunya mereka...
Dalam pukul 11.30 pagi macam tu dah sampai Jiboi. Time tu family b.i.l Mrs. A iaitu Along & Alang dah takde dah depa dah pi side family isteri masing-masing pula. Seorang kat Jelebu, seorang lagi kat Serting. Yang masih ada time Mrs. A sampai adalah family Ateh dan s.i.l. Depa dua tu pula stylenya 2 Syawal barulah beraya ke side family sebelah satu lagi.

Routine biasa sama macam raya-raya sebelum ini sampai aje bersalam-salaman mohon maaf dengan mak/abah kemudian apa lagi makan-makanlah sampai lebam dan bagi duit raya kat anak-anak sedara mana yang ada tu.

Tidak ketinggalan haruslah bergambar mana yang sempat.

1439H
The biras
1439H
S.I.L
Kebiasaannya time 1 Syawal tu Mrs. A akan lepak Jiboi sampai ke petang. So kalau ada tetamu yang datang Mrs. A yang akan tolong layankan #tolonglahsangat

Kebetulan time tu family arwah adik f.i.l datang beraya so dapatlah jumpa dan bergambar kenangan.

1439H
Family arwah Anjang
1439H
Tengah sekali tu kakak kepada f.i.l we all panggil Uda
Bagaimana pula cerita 1 Syawal readers? Mrs. A harap semuanya berjalan lancar, meriah dan berbahagia dengan family dan handai-taulan masing-masing. Syukur Malaysia aman-damai dapatlah kita meraikannya sambil kunjung-mengunjung disamping merapatkan yang jauh dan mengeratkan lagi silaturrahim yang dekat.

Okay itu sahaja cerita 1 Syawal 1439 H Mrs. A selamat hari raya Aidilfitri serta salam kosong-kosong.

Oh! ya tengah we all lepak-lepak tu tetiba WhatsApp masuk kat family group side Lubok China. Alang and family dah sampai kampung katanya.

1439H
Sedondon cekelat hehehehe. opppssss.... Puteri Talia wat photo bomb la pulak hahahaa...

You Might Also Like

17 comments

  1. bila time raya sedondon bila bergambar lebih meriah la ..dr jauh dh kenal ank saper sbb bila dh rmi2 kdg tk cam kn..kot la ank hilang senang nk cr sbb pki sedondon...hehe...bergmbr cuaca panas hasil lg cun gmbr cuma tu la xleh buka mata beso hehe..cite raya tk update lg..tgu nextweek la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe... tulah kan kalau sedondon barulah raya ha gitewww...

      Delete
  2. Bila sedondon nie terasa lebih meriah dan bersemangat.. Kikiki.. Salam Syawal Mrs A.. Cantik warna tema Mrs A.. Mengancam..

    ReplyDelete
  3. cantikkan pink plain cm tu. mek pun igt nk buat kain macam tu jgk. hehehee

    ReplyDelete
  4. Cantik warna tema sedondon Mrs. A, nampak meriah..
    Tak sangka pula Mr. A yang sado itu sporting menggayakan warna pink sebab sesetengah lelaki tak sudi bertemakan pink..

    ReplyDelete
  5. Salam mrs.a,
    SELAMAT HARI RAYA ye..
    meriah btul tgok time raya ni ye..hehe

    ReplyDelete
  6. Wah..tema pink lah dia. Btw, mrs A nmpk kurus.

    ReplyDelete
  7. slmt hari raya Mrs A sekeluarga.. salam kosong2. meriahnya raya

    ReplyDelete
  8. wahhh pink sedondon! Selamat Hari Raya kak :D

    ReplyDelete
  9. Kalau family besar memang seronok bila berkumpul di hari raya.

    ReplyDelete
  10. baru perasan bkn semua lelaki berani pakai baju warna pink. nasib ayah nina pun jenis mcm ni. okay !

    ReplyDelete
  11. uiiiiii pink nya mak ngahhhhhh sakit mato den hehehe... btw selamat hari raya utk mrs A Ssekeluarga

    ReplyDelete
  12. uishhh kaler pinK! lawooo. hihi. nak pulak family members lelaki lelaki pakai pink kan :D

    ReplyDelete
  13. Wah sedondon merah.
    eh pink ke tu

    ReplyDelete
  14. Sweet pink tema mrs A tahun ni. Sedondon semuanya. Comel je.

    ReplyDelete
  15. salam Aidilfitri kpd mrs.A.
    kampung kita dedekat la.
    aida kuala sg baru & ampangan aje.
    dekat dekat aje both sides :)
    senang sgt balik beraya.

    ReplyDelete
  16. Selamat Hari Raya maaf zahir batin MA.... kita belum ada kisah raya you. Entahlah penyakit malas apa yg melanda sampai teruk begitu sekali hihi....

    Wah pink ye tahun ni.... Kita dah pernah gak pink beberapa tahun sudah ... tahun ni pink belacan you!

    ReplyDelete

TOP COMENTERS