December 2016 - MRS.A my blog my stori MRS.A my blog my stori: December 2016
Happy New Year 2017

Happy New Year 2017

As Salam and greetings to dear readers.

Happy New Year 2017 Mrs. A ucapkan buat readers blog yang dikasihi dan disayangi. Terima kasih buat mereka yang selalu singgah di blog picisan ini. Tanpa kalian sendulah blog ini. Eeececewah! kemain ayat tak boleh blah!

Biasa kalau new year mesti akan dengar soalan cliche. Apa azam tahun baru? Dah set goal untuk tahun baru? Azam tahun lepas tercapai dah ke? Muahhaaaaa.... seriously Mrs. A tak terfikir dan tak tahu apa azam tahun Mrs. A untuk tahun 2017. Hurm... sedihlah ko nih! Mrs. A.

Buat masa sekarang Mrs. A rasa apa gunanya setting goal kalau tak dapat nak capai apa yang di set kan itu. Kekdahnya just gone with the flow.

Happy New Year 2017 Clipart_6
Hi!! happy new year everybody
Pssstttt... tapi betul ke ada cakap-cakap yang kata mereka yang jenis ini takde matlamat hidup.

Happy New Year 2017.


Comot Si Kucing Kampung Yang Sakit Buasir

Comot Si Kucing Kampung Yang Sakit Buasir

As Salam and greetings to dear readers.

Actually Comot ni bukanlah kucing Mrs. A. Comot adalah kucing mak sedara Mrs. A yang tinggal kat kampung. Kesian sangat dengan Comot si kucing kampung yang sakit buasir ini. Dubur dia tu dah terkeluar panjang bila dia nak membuang dia akan mengiau-ngiau kuat bila kita dengar dan tengok pun kesian sangat.

Last weekend Mrs. A balik kampung walaupun tiada orang di kampung kerana turn 'mereka' pulak bercuti ke Langkawi. 'Mereka itu' adalah family Kakngah, family Adik, emak dan mak-mak sedara Mrs. A. 

Weekend sebelum tu mak sedara Mrs. A tu dah bagitau nanti depa nak pi Langkawi macam manalah kekucing ni nak makan. Bila dengar macam tu Mrs. A pun offer diri takpe biarlah iol yang jaga dan bagi kekucing tu makan sementara uols pi bercuti tu.

Haish! ntah sejak bilalah si Comot ini dah merana sakit buasir tu lupa pulak nak tanya mak sedara Mrs. A tu. So kekdahnya Monday 26122016 tu bila Mrs. A nak balik Seremban. Mrs. A pun bawaklah Comot sekali cos plan nak bawa Comot pi klinik.

Comot-si-kucing-kampung
Tu nampak tak bontot dia ada bulat merah macam telur. Gambar ni dalam kereta Along snap, otw nak balik Seremban
Monday tu tak dapat bawa Comot pi klinik cos klinik tutup. Tuesday petang barulah Mrs. A dapat bawa Comot pi klinik. Sekarang ini tak perlu pergi jauh-jauh ke Senawang lagi cos klinik tu dah ada branch di Ampangan iaitu Klinik Haiwan Ampangan namanya yeaaaa....  I likes cos dekat aje dengan rumah Mrs. A naik kereta 5 minit dah sampai.

Klinik Haiwan Ampangan yang bestnya tak busy macam yang di Senawang tu so bila Mrs. A sampai aje terus register kemudian Comot terus dapat jumpa doktor. Lalu Mrs. A pun bagitaulah masalah Comot yang kena buasir tu hahhahhaaa... ingat term buasir tu salah tapi betullah tu memang kucing pun ada sakit buasir.

Kalau kat klinik Senawang ada doktor handsome kat klinik Ampangan ini pulak ada doktor cantik. ngeh!ngeh!ngeh! sempat aje ko perati Mrs. A oii. Bila doktor check bontot Comot katanya " Oh! ini ambil masa sikit, saya nak bersihkan yang terkeluar ni dulu pastu saya akan cuba masukkan balik". Lalu doktor suggestkan Mrs. A pergi mana-mana dulu nanti dia call bagitau perkembangan.

Lalu Mrs. A dan Aryssa pun pi Giant sedang membeli-beli tu dapat call dari doktor cantik. Katanya Comot tu perlu buat surgery cos bila dia cuba masukkan balik tak boleh. Mrs. A pun setuju ajelah habis tu camno? Doktor kata lusa baru boleh ambil Comot Wednesday morning dia buat surgery then dia nak monitor dalam sehari so Thursday baru boleh ambil Comot.

Comot
Nama kita Comot. Sekarang bontot kita dah takde buasir lagi
Yesterday petang lepas habis kerja terus aje Mrs. A ambil Comot. Doktor kata dia buat surgery tu kat perut dia ni sambil tunjukkan perut Comot dari situ dia tarik masukkan usus Comot yang terkeluar tu dan jahitkan biar tak terkeluar lagi. Macam mana jahitkan tu tak tahulah pulak Mrs. A. Tak kisahlah janji Comot pulih seperti sediakala.

Comot si kucing kampung
Atas: Area perut yang kena surgery tu
Bawah: Tut... dia yang dah macam normal kembali
10 hari lagi Comot kena pergi klinik semula untuk buka jahitan. Semalam doktor bagi ubat jugak untuk keraskan tahi dia. Ubat tu Mrs. A kena bagi Comot sehari sekali. Mrs. A pun tanyalah kenapa jadi macam ni. Doktor kata antara sebabnya adalah berak cair yang dah lama dan berpanjangan, bila dia berak cair, dia teran usus dia bergetar kalau dah selalu sangat itu yang terkeluar.

Oh! ingatkan berak keras yang sebabkan buasir. Macam manusia biasanya berak keras selalu yang sebabkan buasir tapi haiwan lain pulak.

Maknanya Comot tak boleh balik kampung lagi. Sementara ini Comot jadilah kucing bandar ya... tinggal dengan A's family.

bil klinik haiwan Ampangan
Itulah cost untuk surgery tu huhuhuuu... sakit itu mahal harganya
Alamat Klinik: Klinik Haiwan Ampangan, No. 52-B-2, Jalan Cempaka, Bandar baru Ampangan, 70400 Seremban, Negeri Sembilan Darul Khusus.

Contact No: 019-6896912/ 018-3660854

Waktu Operasi: Ahad - Khamis: 9.00 pagi - 6.00 petang.

Jumaat: 9.00 pagi - 12.00 tengahari /  3.00 petang - 6.00 petang

Cuti: Sabtu

Waktu rehat: Ahad - Khamis: 1.00 petang - 2.00 petang/ Jumaat: 12.00 tengahari - 3.00 petang

Actually klinik ini dekat aje dengan self service laundry yang Mrs. A selalu pergi dulu. Dekat jugak dengan Talk Com Pet Shop. Senang kata lorong yang sama.

Okay! itu sahaja kisah Comot Si Kucing Kampung Yang Sakit Buasir. Harapan Mrs. A semoga Comot segera sembuh dan boleh balik kampung berjumpa dengan tuan sebenar dia.

MENANG Giveaway Syukur Selalu 2016 Pembaca Blog Hasrul Hassan

MENANG Giveaway Syukur Selalu 2016 Pembaca Blog Hasrul Hassan

As Salam and greetings to dear readers. 

Alhamdulillah Mrs. A menang Giveaway Syukur Selalu 2016 Pembaca Blog Hasrul Hassan. Nak tahu pasal GA ni boleh klik SINI 

Yang sebenarnya dari malam tadi Mrs. A dah terbaca post HH berkenaan keputusan pemenang GA tersebut. Bila baca tu macam ya ke tidak nih! sebab HH letak pemenang tempat kedua Maziah Azalli amvoiiii kemain dia full name lagiks nama iol diletaknya.

Apa-apa pun Mrs. A suka..suka..suka...

giveaway
Baru sekejap tadi bila Mrs. A check email alhamdulillah memang betullah Mrs. A yang menang Giveaway Syukur Selalu 2016 Pembaca Blog Hasrul Hassan tu.

Dear HH, Mrs. A dah email tau details seperti yang diminta.

Akhir kata nak ucapkan berbanyak-banyak terima kasih pada HH sebab Mrs. A terpilih sebagai salah seorang pemenang.

Terima kasih HH sebab anjurkan Giveaway Syukur Selalu 2016 Pembaca Blog Hasrul Hassan
Bercuti Ke Langkawi : Homestay

Bercuti Ke Langkawi : Homestay

As Salam and greetings to dear readers.

Pada awal bulan hari itu iaitu 9 hingga 12 Disember Mrs. A sekeluarga dengan izinNYA telah berpeluang bercuti ke Langkawi. Tak tahu bilalah dapat up entry becuti ke Langkawi tu huhuuhhu... In Sha Allah nanti adalah tu. Tapi entry ini Mrs. A nak share homestay yang Mrs. A sekeluarga stay tu.

Meh! sini layan gegambar homestay tu

Perdana Beach Private Residence
Sepanjang 4 hari tu Mrs. A & family stay kat sinilah Perdana Beach (Private Residence)
Perdana Beach Private residence
Balkoni yang menghadap swimming pool
Swimming pool for adult. Pagi-pagi takde orang swimming pun
Hall yang cosy. Time ini Adik tengah tengok final apa ntah time tu dah lupa
Meja makan tapi apsal penuh dengan phone ngeh!ngeh!ngeh!
Kitchen yang complete dengan utensil yang banyak. Nak memasak boleh sangat
Coffee/ tea set pun ada
Homestay ini ada dua bilik tidur. Sesuai sangat untuk Mrs. A sekeluarga. Kedua-dua bilik ada bilik air sendiri.

Sepatutnya kids tidur kat sini tapi Along jer.. yang setia  from day 1 hingga balik.
Bathroom untuk bilik utama ada bath tub. Lorrr... nampak pulak si photographernya
Hurm... unfortunately bilik yang Mrs. A tidur tiada gambar la pulak. Actually dah snap tapi gelap Kemudian Mrs. A delete then terlupa pulak nak snap lagi sekali. Cuma tinggal gambar bathroomnya sahaja.

Bathroom ini 2 pintunya dari bilik boleh dari kitchen boleh.
Bagi Mrs. A sepanjang 4 hari tinggal di homestay ini memang puashati sangat. Semua kemudahan ada seperti Air-conditioning, Astro, Narita pun ada banyak itu pasal yang Adik tidur depan TV aje tu dengan babahnya, towel pun sedia ada lebih dari cukup. Paling best ada washing machine. Lepas mandi laut terus basuh baju-baju basah. Selesa sangat macam tinggal kat rumah sendiri. 

Okay itu sahaja nak cerita kisah homestay, Bercuti Ke Langkawi : Homestay

Nama tempat ini: Perdana Beach Private Residence, Kuala Melaka, 
Mukim Padang Matsirat, Langkawi

Contact Person : Kak Sue 010-3066244


#MyTravelokaEscapade: Perkara Yang Ingin Mrs. A Lakukan Di Korea Sekiranya Menang Contest Dari Traveloka

#MyTravelokaEscapade: Perkara Yang Ingin Mrs. A Lakukan Di Korea Sekiranya Menang Contest Dari Traveloka

As Salam and greetings to dear readers.

#MyTravelokaEscapade: Perkara Yang Ingin Mrs. A Lakukan Di Korea Sekiranya Menang Contest Dari Traveloka. Walaupun Mrs. A baru saja pulang dari bercuti tapi masih rasa belum puas bercuti lagi. Siapa suka pergi bercuti? Di tambah pula kalau percutian itu ada pihak yang nak taja. Ha..ha..hai!! tipulah kalau ada yang kata tak nak tu kannsss...

Mrs. A memang nak dan suka sangat kalau percutian Mrs. A ditaja oleh TRAVELOKA. Ha! itu pasallah gigih Mrs. A nak join contest You Need A Holiday lah Traveloka Online Contest. 

 You Need A Holiday lah Traveloka Online Contest
You Need A Holiday lah Traveloka Online Contest
Dalam contest ini terdapat 10 destinasi pilihan tetapi kena pilih satu destinasi sahaja. Tak dapeklah nak pilih dua, tiga, empat, limo, onam yo... banyak cantik muka. 

#MyTravelokaEscapade
Mrs. A pilih South Korea with my begging captions:-
"Dear Traveloka please make my dream comes true"
Tak perlu banyak fikir lagi Traveloka macam tahu-tahu aje Mrs. A nak pi South Korea sebab masukkan South Korea dalam 10 destinasi pilihan tu. Wooohooooo.... semestinya Korealah yang Mrs. A pilih. Mrs. A jadi obses semua benda yang berkaitan dengan Korea semenjak jatuh cinta dengan KDrama 'Boys Over Flower" beberapa tahun yang lalu. to be exact dalam tahun 2009 kot. Semua berkaitan Korea Mrs. A follow. Ni ha! throwback gambar the F4 

Google Image: Dramafever.com
Rentetan dari itu Mrs. A memang dah menyimpan angan-angan nak pergi bercuti ke Korea dalam erti kata lain Korea ini memang salah satu destinasi dalam wishlist Mrs. A. Kemudian ditambah lagi dengan kepopularan variety show Running Man kalau ada peluang nak jugak tengok penggambaran Running Man yang katanya tanpa skrip tu (mungkin sekarang hanya mimpi sebab no more Running Man in year 2017).


Google Image: runningmankoreawikia.com
Selepas itu bila tengok pulak KDrama cerita sejarah macam Jang Ok Jung tu suka nak cuba baju tradisional Korea yang dipanggil Hanbok tu nampak cantik-cantik jer... teringinlah nak cuba pastu selfie. 

Nak pakai Hanbok macam Kim Tae Hee ngeh!ngeh!ngeh!
Google Image: thetalkingcupboard.com
Akibat banyak sangat part Running Man yang makan-makan nak jugak makan-makan Kimchi, Gimbab, Jajangmyeon (mi sos hitam), Tteokbokki (kuih/kek beras) kat negara Korea. Walaupun kat Seoul Garden Malaysia ada tapi kat Korea mestilah feel dia tu lain. Share sikit gambar makanan tu.

Atas kiri: Jajangmyeon, atas kanan: Tteokbokki, 
bawah kiri: Gimbab, bawah kanan: Kimchi
Credit Image: maangchi.com
Okay! itu adalah antara sebab-sebab kenapa Mrs. A teringin nak pergi bercuti ke Korea. Meh! sini nak cerita pulak #MyTravelokaEscapade: Perkara Yang Ingin Mrs. A Lakukan Di Korea Sekiranya Menang Contest Dari Traveloka.

Pertama nak pergi Gyeongbokgung Palace.

Google Image
Google Image
Tidak lengkaplah percutian seseorang itu ke Korea sekiranya dia tidak melawat Gyeongbokgung palace ha! begitu sekali perumpamaannya. Jadi memang menjadi keutamaan pada Mrs. A nak pergi ke Gyeongbokgung Palace ini.

Gyeongbokgung ini adalah istana bekas peninggalan dari Dinasti Joseon. Istana ini merupakan istana utama dan terbesar pada zaman pemerintahan Dinasti Joseon. Gyeongbokgung Palace kaya dengan senibina tradisional Korea dan senibina ini masih dikekalkan sehingga sekarang untuk tatapan anak muda Korea dan juga para pelancong dari seluruh dunia.

Antara yang unik dan menarik di Gyeongbokgung Palace ini adalah upacara pertukaran pengawal a.k.a Royal Guard Changing Ceremonies. iaitu apabila Royal Guard ini hendak bertukar shift maka akan diadakan Royal Guard Changing Ceremonies ini. Macam mana gayanya tu tak tahulah Mrs. A itu pasalah nak kena pergi sini. Lagipun pelancong dibenarkan untuk merasai sendiri pengalaman memakai costume Royal Guard tersebut

Yang sebenarnya kalau kita ke Gyeongbokgung Palace sambil itu kita boleh juga ke Gwanghwamun Square yang terletak di hadapannya sahaja. Siapa tengok KDrama City Hunter mesti tahu tempat ini.

Kiranya tempat kedua yang Mrs. A nak visit adalah Gwanghwamun Square 

Kenal tak siapa ini? Adegan ini di Gwanghwamun Square
Google Image

Mungkin sesetengah orang fikir tiada apa yang menarik di sini tapi Mrs. A okay aje kalau buat lawatan sejarah tu.

#MyTravelokaEscapade: Perkara Yang Ingin Mrs. A Lakukan Di Korea Sekiranya Menang Contest Dari Traveloka. Perkara ketiga yang Mrs. A ingin buat adalah melawat ke Namsan.

Namsan merupakan sebuah gunung yang terdapat di tengah-tengah kota Seoul. Di sekitar Namsan tu terdapat banyak tempat menarik untuk dilawati diantaranya di bahagian kaki gunung adalah Namsangol Hanok Village ianya merupakan sebuah perkampungan tradisional orang-orang Korea.

Google Image
Manakala di puncak gunung Namsan atau dikenali juga Namsan Mountain terdapat N Seoul Tower iaitu menara telekomunikasi Seoul ala-ala KL Tower kot. Untuk pergi ke Namsan Mountain ini hanya boleh naik bas, cable car dan berjalan kaki sahaja kereta tidak dibenarkan.

Pemandangan N Seoul Tower (satu siang, satu malam)
Google Image
Pad-Lock Love
Google Image
Di sini jugaklah yang terdapatnya kunci-kunci cinta tu. Hurmm... pasangan kekasih bolehlah kot layan ni.

Perkara keempat yang Mrs. A ingin buat adalah bermain ski di Vivaldi Park Ski World. Seperti yang kita sedia maklum Korea adalah negara empat musim. Seandainya berpeluang ke Korea ketika winter ha! ini adalah salah satu aktiviti yang Mrs. A nak buat iaitu bermain ski. Walaupun Mrs. A tak tahu berski tapi takpe bukan semua orang tahu lagipun ada sesi pembelajaran kepada mereka yang tak tahu berski tu. Selain berski Mrs. A pun nak naik cable car jugak.

Google Image
Google Image
Google Image
Vivaldi Park Ski World ini dikatakan juga adalah the most visited ski resort di Korea selama 8 tahun berturut-turut. Ianya juga adalah ski resort terbesar di Korea dan juga paling dekat dengan Seoul. Di sini juga kita boleh bermain ski pada waktu malam. Ini adalah satu-satunya ski resort yang boleh bermain ski pada waktu malam.

Perkara kelima yang Mrs. A teringin nak lakukan adalah naik Hangang River Cruise sambil menikmati pemandangan indah dari atas kapal sambil menyusuri Han River. Kalau naik cruise di waktu malam pemandangannya sangat cantik.

Google Image
Selain naik cruise di Han River ini terdapat lagi pelbagai aktiviti riadah, naik basikal berjogging kalau kena musim boleh jugak tengok upacara bunga api macam dalam cerita The Legends of the Blue Sea tu Heo Joon Jae (Lee Min Ho) tengok bunga api dengan Sim Chung (Jun Ji Hun). haish!! KDrama lagi.....

Kemudian perkara keenam yang ingin Mrs. A lakukan adalah naik roller coaster kayu di taman tema Everland. Actually di Korea ada dua taman tema yang terkenal iaitu Lotte World dan Everland. Mrs. A lebih teruja nak ke Everland sebab dari survey yang Mrs. A buat banyak fakta mengatakan permainan di Everland lebih thrill dan lebih menarik untuk orang dewasa.


T-Express Everland
Google Image: en.wikipedia.org
Actually di Everland ini ada macam-macam lagi permainan yang menarik ialah kalau dah namanya pun taman tema rasanya dari pagi sampai ke malam pun belum tentu dapat habiskan semua permainan kat situ.

Perkara ketujuh yang Mrs. A ingin lakukan dan cuba adalah makan nasi goncang di Nami Island. Bersiar-siar seharian di Nami Island itu sudah semestinyalah sesambil tu menikmati pemandangan yang cantik dan suasana romantis. Amboi! ferfiling romantis sangat bila bercerita pasal Nami Island ni tau!!

Google Image
Google Image
Ha! inilah dia rupa nasi goncangnya. Kenapa dipanggil nasi goncang? Kerana sebelum kita makan nasi tu perlu digoncang-goncangkan sehingga bergaul mesra barulah sedap dimakan. Sebab itulah kot disediakan bekas bertutup ala-ala box sebegitu rupa supaya mudah untuk kita menggoncangkannya, shake-shake uols.

Perkara kelapan yang Mrs. A ingin lakukan adalah membeli souvenir di Namdaemun Market. Pusat perniagaan tradisional Korea terbesar dan wajib dikunjungi kepada sesiapa yang datang ke Seoul. Lagipun kat sini katanya harga barangan berpatutan. Hurmmm... kalau  nak beli souvenir memang sesuai tempat ini.

Namdaemun Market
Image by KTO
Perkara kesembilan yang Mrs. A ingin lakukan adalah bersolat di Seoul Central Masjid, Itaewon. Amboi kemain verrrrangan tu. Dah alang-alang sampai ke masjid tu adalah lebih afdal kalau kita bersolat sunat jugak.

Seoul Central Mosque, Itaewon
Google Image: en.glish.visitseoul.net
Menurut sumber fakta sejarahnya masjid ini adalah yang pertama dibina di South Korea dan dibina pada tahun 1974. Tanah tapak masjid telah didermakan oleh kerajaan Korea pada ketika itu. Beberapa buah negara islam telah membiayai kos pembinaan masjid berkenaan.

Itaewon juga terkenal dengan makanan halalnya. Kalau dah sampai sini wajiblah cuba makan Kimchi, Gimbab, Jajangmyeong haish! macam-macam Korean food halal mesti nak cuba kalaulah Mrs. A berjaya sampai ke Itaewon ini.

Google Image

Image: FB Pages Murree Muslim Food
#MyTravelokaEscapade: Perkara Yang Ingin Mrs. A Lakukan Di Korea Sekiranya Menang Contest Dari Traveloka.

Kesemua perkara dan tempat yang Mrs. A senaraikan di atas tu adalah agenda wajib yang ingin Mrs. A lakukan di South Korea sekiranya menang contest dari Traveloka.

Mrs. A memang suka dan teruja sangat-sangat nak pergi bercuti ke Korea lagi best kalau percutian tajaan. Al-maklumlah peminat tegar KDrama bila tengok cerita-cerita KDrama memang menghayati sangat setiap gerak langkah dan tempat-tempat yang hero dan heroin dalam cerita tu pergi dan buat. Kemudian mulalah ferfeeling nak buat jugak muaaaahhaaaaa....

So dear Traveloka please make my dreams come true terbangkanlah Mrs. A ke South Korea because I need a holiday lah.



365 Days Daily Planner Giveaway By Luqman Zakaria

365 Days Daily Planner Giveaway By Luqman Zakaria

As Salam and greetings to dear readers.

365 Days Daily Planner Giveaway By Luqman Zakaria. Oleh kerana Mrs. A pun belum ada planner lagi, kekdahnya Mrs. A pun mencuba nasib nak dapat planner free muaahhhaaaa... verangan itu perlu untuk menjadikan hidup kita lebih ceria.

Haish! apalah ko mengarut ni Mrs. A hoi! Okay takpe walaupun closing datenya today tapi sempat lagi sebab belum pukul 11.59 minit malam 22 Disember 2016. Kepada yang nak join last minit macam Mrs. A ini bolehlah click banner di bawah for more detail:-

giveaway
Click
Okay! jom sama-sama meriahkan 365 Days Daily Planner Giveaway By Luqman Zakaria.

8 Perkara Yang Anda Perlu Elakkan Sewaktu Memakai Perfume

8 Perkara Yang Anda Perlu Elakkan Sewaktu Memakai Perfume

As Salam and greetings to dear readers.

8 perkara yang anda perlu elakkan sewaktu memakai perfume. Ha! tetiba pulak Mrs. A nak share pasal tips ini. Actually Mrs. A terbaca ini kat wall FB kawan Mrs. A yang jual perfume De'Xandra. Al-maklumlah kat FB nanti susah nak cari balik kat blog senang taip aje label ha jumpalah kita post ni nanti walaupun beberapa tahun kemudian. In Sha Allah. 
8-perkara-yang-perlu-anda-elakkan
Chloe lepas ni Mrs. A tak gosok-gosok kau lagi ya...mana tau kot kuar jin pulak  muahhhaaaa
Okay!! jom baca 8 Perkara Yang Anda Perlu Elakkan Sewaktu Memakai Perfume:-

1. Jangan pakai perfume semasa tubuh masih basah 
Biasanya kita memakai perfume selepas mandi. Tapi jangan terus memakainya setelah habis mandi. Pakai setelah badan dah agak kering (lembap ye, bukan betul2 kering). Kerana pada waktu itu, kulit anda akan mengeluarkan minyak semulajadi dari tubuh supaya perfume tersebut lebih serasi dengan minyak pada kulit anda.

2. Jangan pakai perfume lebih daripada satu pada masa yang sama
Setiap perfume mempunyai keharmonian baunya tersendiri. Sekiranya anda menggunakan perfume lebih daripada satu pada masa yang sama, keharmonian perfume akan hilang. Ini akan hanya merosakkan ciri-ciri setiap perfume dan menimbulkan bau yang kurang menyenangkan. Oleh itu, elakkan menggunakan lebih daripada satu jenis perfume pada masa yang sama kerana ia menjejaskan keharmonian bau.

3. Jangan pakai di tempat yang salah
Perfume berkesan kepada kulit yang 'panas' dan mempunyai peraliran darah yang baik. Oleh itu, kenal pasti tempat atau bahagian tubuh yang perlu dikenakan perfume.

4. Jangan pakai dari atas ke bawah
Selalunya kita pakai perfume mula dari badan ke bawah kan? Cuba terbalikkan iaitu mulakan dari bahagian pergelangan kaki ke atas sehingga ke belakang telinga. Kaedah ini dapat menguatkan lagi bauan perfume tersebut.

5. Jangan pakai perfume di baju.
Pakai perfume pada badan bukannya pada baju. Selalu kita pakai perfume selepas pakai baju kan? So kali ni pakai perfume dulu baru pakai baju.

6. Jangan menggosok perfume selepas pakai.
Kalau jenis spray, selepas di spray di pergelangan tangan, jangan di gosok perfume tersebut kerana molekul perfume akan pecah seterusnya note atas or median akan hilang. Ini akan menyebabkan bau perfume menjadi kurang tahan lama.

7. Jangan pakai perfume di tempat letak barang kemas/ perhiasan/ jam tangan.
Anda juga jangan memakai perfume dekat barang kemas/ perhiasan/ jam tangan. Unsur-unsur kimia yang terdapat dalam barang-barang tersebut boleh mempengaruhi bau perfume apabila bercampur. Selain itu, dikhuatiri juga perfume akan merosakkan barang-barang tersebut.

8. Jangan letak perfume di tempat terlalu panas/ terlalu sejuk.
Faktor terakhir kenapa perfume anda pakai tidak menghasilkan bau yang maksimum adalah kerana anda menyimpan perfume tersebut pada suhu yang tidak sesuai seperti dalam kereta yang terdedah dengan suhu yang panas. Perfume hendaklah diletakkan di dalam tempat gelap bersuhu bilik, tidak terlalu panas atau terlalu sejuk. Suhu yang tidak sesuai akan memusnahkan molekul-molekul yang membentuk bau wangi perfume tersebut.

Perkara 4, 5 dan 6 tu Mrs. A selalu aje buat muaaahahhaaaa... lepas ini tak nak buat dah. Semoga tips ini bermanafaat dan readers semua wangi selalu. Itu saja nak share 8 Perkara Yang Anda Perlu Elakkan Sewaktu Memakai Perfume.


Kredit to Shilla Yaakob
Congratulations! Dear Niece a.k.a Jurukamera Family

Congratulations! Dear Niece a.k.a Jurukamera Family

As Salam and greetings to dear readers.

Congratulations! Dear Niece a.k.a Jurukamera Family. Pasti semua yang terlibat dalam PT3 dah habis debar dan tahu result masing-masing. Begitu jugalah niece Mrs. A to be exact niece Mr. A iaitu anak sedara dia yang nombor tiga.

Panggilan manja dia kaklang Qehna walaupun dia jenis happy go lucky tapi kuat cembeng jugak orangnya. Dia jugaklah yang Mrs. A gelarkan jurukamera cos dalam banyak event family tanpa di suruh-suruh dia dengan rela hari akan snap sana, sini, situ gambar-gambar semua orang.

Hari ini keputusan PT3 dia keluar family semua okay aje dengan result dia adalah beberapa keputusan dia yang berjaya dapat A tapi tulah dia tidak begitu gembira cos katanya A dia target lagi banyak dari yang dia dapat tu. Haish! macam-macamlah Qehna ni syukurlah dengan result yang boleh dikategorikan baik tu. Takpe SPM nanti buat lebih baik ya!

Nah! share satu gambar selepas dapat tahu result tu...
congratulations!
Hurm... nampak sedikit muka kurang puashati di situ
Congratulations! Dear Niece a.k.a Jurukamera Family. Keputusan Qehna tu pada pendapat MakNgah dah cukup baik. Keep it up, dont give up nanti SPM buatlah jadi yang terbaik daripada baik itu ya!!! Semoga tercapai cita-cita yang diimpikan. In Sha Allah di mana ada kemahuan di situ pasti ada jalan.

Okay! itu sahaja nak share kisah Congratulations! Dear Niece a.k.a Jurukamera Family.




Jemputan Kahwin Di Slim River, Perak Dan Tersinggah Tanpa Sengaja Di Cameron Highlands

Jemputan Kahwin Di Slim River, Perak Dan Tersinggah Tanpa Sengaja Di Cameron Highlands

As Salam and greetings to dear readers.

Jemputan Kahwin Di Slim River, Perak Dan Tersinggah Tanpa Sengaja Di Cameron Highlands amboi! ko Mrs. A panjangnya title poyo pun ada jugak title tu muaahahhaaaaaa.... Puas fikir apa title nak letak nih! dapatlah title tu tak kisahlah panjang pun panjanglah lagipun bukan selalu Mrs. A buat title post poyo pepanjang cenggitu.

Jemputan kahwin di Slim River, Perak tu adalah side Mr. A iaitu sedara-mara m.i.l nama kampungnya adalah Kg. Balun ngeh!ngeh!ngeh! kelakar pada Mrs. A nama kampung tu tapi dah memang cenggitu namanya.

Time pergi tu konvoi tiga kereta m.i.l naik kereta s.i.l n family, Along (b.i.l) n family sekereta dan family Mrs. A sekereta. Janji jumpa kat Jiboi but then as usual takde maknanya A's family sempat dengan masa yang ditetapkan tu kekdahnya jumpa kat highway aje RnR Seremban. Breakfast kat sana dah kenyang barulah gerak.

tersinggah tanpa sengaja di cameron highlands
Trademark nih! wefie-wepot on the way to ke mana-manalah mesti ada 
Alhamdulillah traffic lancar sepanjang highway PLUS ke Slim River tu. Time sampai tu orang belum ramai yang datang. Serius Mrs. A memang tak kenal langsung sedara-mara m.i.l yang kat sini.

cameron-highands
Ahli-ahli konvoi 
cameron-highlands
Lagi.... ahli-ahli konvoi
Actually m.i.l pun baru aje dapat contact balik time Raya Haji hari tu. Time tu m.i.l n family s.i.l dan jugak family Along menjejak kasih ke Kg. Balun tapi time tu A's family tak dapat join cos Mr. A tak sihat so tak laratlah nak drive jejauh. This time barulah A's family dapat berkenal-kenalan dengan sedara-mara m.i.l yang telah berjaya dalam jejak kasih time Raya Hari tu semoga ukhwah ini tidak akan terputus lagi.

Ramai betul sedara-mara kat sini rumah pun dekat-dekat aje dari jalan masuk sampailah ke hujung jalan tu semua adik-beradik depa jer...

Walaupun ini majlis kenduri kahwin tapi yang lawaknya Mrs. A tak jumpa pun pengantinnya. Asyiklah duk bertemu mesra dengan sedara-mara m.i.l pastu masuk dalam rumah salah seorang tu terus lepak buat macam rumah sendiri sampaikan pengantin bersanding, tepung tawar pun Mrs. A tak amik port sangat.

As usual Qehna a.k.a jurukamera  memang rajin snap sana sini situ
Kemudian dah dekat-dekat nak balik tu buat acara sendiri selfi-selpot kat pelamin.

S.i.l and her nieces
Jurukamera kata "Mama dengan Makngah buat muka comel tau"
Pastu jurukamera pulak nak bergambar dengan Mrs. A.
"Makngah buat macam ni tau, iyolah Qehna
Hurmmm... bilalah Opah nak habis borak ni. Kita tak sabar nak gi Cameron nih!
 

Lebih kurang dalam pukul 2.30 petang cenggitu konvoi pun minta diri nak gerak balik. Tetapi yang sebenarnya bukan balik terus pun. Ketua konvoi (s.i.l n family) buat plan nak singgah kat Cameron Highlands. Mulanya Mrs. A tak nak join cos esok tu kerja da... tapi dah Mr. A n kids nak join Mrs. A layankan ajelah.

Adoi... lama betul dah tak pergi Cameron Highlands berbelas tahun ke puluh tahun ntah. Itulah last pergi time tu muda remaja lagiks! Ini sampai dah beranak tiga. Anak pun dah muda remaja gitew ha! cer bayangkan lama ke tak lama tu? Tapi yang pasti tak banyak perubahan pun sama jugak macam dulu-dulu.

Tapi pergi time ini paling best cos dapat singgah minum teh dan bergambar riang-ria kat ladang teh.

pahang
Gigih we all menuruni tangga nan curam
pahang
demi views yang cantik kata kau!
malaysia
View belakang mesti nampak tau!
malaysia
Camnilah cara selfi-selpot kat ladang teh muaahhaaaaa
ladang teh
Amboi! three Einstein ni pun selfi-selpot jugak!
Cenggini ha! cara petik daun teh...
Dah! jom..jom..jom... Maksu panggil tempat dah dapat nak minum
Lebih kurang setengah jam kat ladang teh tu, tet..tet..tet... WhatsApp masuk kat grup copek naik tempat dah dapat nih! Lalu we all pun berdedai-dedailah naik untuk menikmati teh segar dari ladang katanyer....

Dah settle order ke? ni tempat awak.
Rabaklah poket laki aku huhuuhuuu... [dalam hati]
Nampak tak tu "Every time is a tea time"
Setelah puas menikmati tea breaks. Konvoi pun gerak ke satu destinasi lagi. Unfortunately oleh kerana dah lewat petang tak dapatlah nak petik strawberry ha... cos ladang strawberry dah tutup. Jadinya we all singgah kat pasar malam Brincang jer,,,. Kat pasar malam ini pun ada jual strawberry gak. So beli ajelah strawberry pasar malam penjual tu kata ini fresh dari ladang tadi baru petik ma....

Fuyyo... kat pasar malam pun sempat bergambar ha!

Kaklang Qehna n Along
Setelah puas membeli-belah sayur-sayur dan buah-buahan. Konvoi pun nak gerak balik pada mulanya depa plan nak makan kat area pekan Brinchang tu. Tapi Mr. A tak setuju crowded katanya semak kepala. Jom kita keluar dari sini dulu nanti nak turun bukit tu gegelap susah kata Mr. A. Hurmmm... betul jugak tu lalu konvoi pun bersetuju untuk meneruskan perjalanan.

Ada benarnya apa yang Mr. A cakap tu sepanjang perjalanan turun tu gelap gelita dahlah jalan sempit dan bersimpang-siur memang kurang selamat. Ada jugak sekali dua Mr. A nak tersasar ingatkan jalan tu lurus sebab takde apa-apa tanda divider pun takde. Dahlah pulak Adik pening nak muntah katanya tapi mujurlah tak muntah. Alhamdulillah kereta we all takde yang muntah cos semua tidur kecuali driver ler...

Tetapi kesian kat kereta S.i.l ada dua orang muntah banyak pulak tu kata m.i.l penuh-penuh bag plastik dengan muntah depa eeeiii uuuu s.i.l pun nak termuntah katanya geli dengan muntah dan bau muntah tu choiii... kesian sungguh.

Kereta Along pun selamat tiada yang muntah. Traffic time balik tu agak macet hadoi!!! stressed lambat betul sampai Seremban lebih kurang pukul 12.00 tengah malam baru sampai. Dah tu pulak belum tamat lagi tu pi dinner pulak dulu kat Imani Seafood tempat pilihan Mr. A. Ha!! rabaklah lagi poket ko Mr. A oiii.... hurm... takpelah the more you give the more you get back. In Sha Allah.

Ni Mrs. A nak pesan ha! kepada sesiapa yang nak pi Cameron Highlands yang balik hari tu pergilah time hari masih awal pagi janganlah petang baru nak naik cos nanti takdelah jadi macam we all dah gulap-gulita turun dari bukit tu dengan takde lampu jalan, dah tu pulak dengan ada bunyi-bunyian yang agak menyeramkan. m.i.l kata tu bunyi burung diam aje jangan tegur haish! seriau uols. Jangan tegur, jangan pandang belakang muuahhhaaaaaa.... Sepanjang perjalanan turun tu memang baca ayat kursi aje dah tu pulak on CD Yasin. Barulah tenteram rasa hati dan perasaan.

Kelentang-kelentung lebih kurang 1.30 pagi barulah sampai rumah. Kemudian bagi kekucing makan dulu lauk-pauk dinner tadi banyak meriah depa dengan ikan yang berekor-ekor. Alhamdulillah esoknya tu Mrs. A berjaya pergi kerja seperti biasa. Nampak tak! nampak tak! mental aje yang kita perlu control, kalu mental kata boleh tak penat mana pun. then boleh aje.

Okay! itu sahaja nak shared citer Jemputan Kahwin Di Slim River, Perak Dan Tersinggah Tanpa Sengaja Di Cameron Highlands.

Credit photo to WhatsApp group Anakcucuopahatok
MRS.A my blog my stori ©