May 2015 - MRS.A my blog my stori MRS.A my blog my stori: May 2015
Second Giveaway Novel RAM by SiPanjangKata

Second Giveaway Novel RAM by SiPanjangKata

Bismillahhirrahmannirrahim



Apa???? Novel Ramlee Awang Murshid aka RAM? Terus laju aje Mrs. A joint giveaway ini. Di samping support rakan blogger Sipanjangkata mana tau ada rezeki menang novel RAM. Sementelah Mrs. A memang peminat novel RAM kebanyakkan novel yang Mrs. A ada, adalah RAM punya yang paling terkesan adalah trilogy Bagaikan Puteri, Cinta Sang Ratu dan Hijab Sang pencinta. Eh! apa pulak yang Mrs. A mengarut nikan?? Ok takpe kalau nak tahu details dan nak joint giveaway ni sila click banner di atas.

Due Date: 15 June 2015



Bukit Gambang Resort City

Bukit Gambang Resort City

Huh! dah hampir 2 bulan entry holiday ni duk kat draft. Gara-gara kurang rajin nak menulis entry panjang-panjang. Ini kisah holiday time school breaks pada 19 hingga 21 Mac 2015 yang lalu (ini pun dah nak school breaks May pulak dah!) Mrs. A sekeluarga telah diberi kesempatan oleh Allah SWT untuk pergi bercuti ke Bukit Gambang Resort City. Actually holiday ni tak plan pun tetiba jer... babah depa ajak we all gi holiday.

Kekdahnya Mrs. A survey-survey kat internet so ekpress punya survey. Pagi survey petang dah terus booking Mrs. A amik package di Bukit Gambang Resort City aka BGRC. Ada beberapa choice yang tersedia so kita boleh choose mengikut kesuaian kita. Untuk accomodation ada 3 choice Arabian Bay Resort, Caribbean Bay Resort dan Global Heritage. Theme Parks ada Water Park dan Safari Park. Package yang Mrs. A amik ialah Arabian Bay - Family Deluxe Pool View 3 Days 2 Night Wet & Wild. Package ni inclusive 2 x Bfast, 1 x dinner kat coffee house, 1 x tiket untuk Safari dan Water Park untuk 4 orang dewasa sahaja jadinya adik kira lain untuk Bfast, dinner, Safari & Water Park. Walaupun family we all cuma ada 2 adult tapi dalam package takde children tu yang amik jer package ni kurang lebih tolak campur amik ala-carte pun harga tak banyak kurang. Adalah lebih senang dan malas fikir amik jer package muaahhaaaaaa...

Check in time adalah pukul 3.00 petang. Tetapi we all check in lambat kekdahnya, sampai BGRC kurang lebih 4.30 petang cenggitu. Kenapa lambat??? Dah keluar rumah pun lambat memanglah sampainya lambat pukul 12.00 tengahari barulah terhegeh-hegeh nak kuar rumah hurmm... babah lettew! sempat pulak dia settle satu urusan dunia dulu pastu baru we all gerak.

BGRC
OTW singgah lunch kat R&R Tapah. Paparazi telah berjaya mencuri gambar Along ngeh!ngeh!ngeh!
Alhamdulillah perjalanan berjalan lancar walaupun ada hujan tetapi tidak lebat dan juga tidak sesat walaupun ini first time pergi BGRC. Sesampai aje terus check in dan ambil segala macam tiket dan voucher yang telah disediakan dalam package 3D2N tu. Besar juga BGRC ni Arabian Bay terletak di side hadapan dari laluan masuk sementelah Caribbean Bay di side belakang makna kata jumpa Arabian dulu baru jumpa Caribbean. Global Heritage tu tidak ketahuan pulak Mrs. A di mana letaknya tak sempat explore la pulok!

BGRC
Pintu Gerbang BGRC yang menarik perhatian we all

BGRC
Kenapa Arabian??? Lupa pulak nak tanya

BGRC
Views dari balkoni we all

BGRC
Family Deluxe 1 room for kids 1 room for us
Antara sebab Mrs. A pilih Arabian Bay Resort dan bukan Caribbean Bay Resort adalah kerana swimming poolnya (Caribbean takde swimming pool). Memang dah faham sangat kids kalau bercuti lepak hotel aje antara aktiviti utama they all adalah mandi swimming pool. Sesampai aje di bilik dah sibuk nak mandi swimming pool. Anak-anak kita rileks dulu ya.. babah nak hilangkan penat dulu letih drive pun tak hilang lagi ya... Ala... ibu ajelah temankan kita orang kata depa. Tak nak! ibu pun nak hilangkan penat hokeh! kita kemas-kemas barang dulu rileks sesambil luruskan badan pastu 5.45 petang baru kita turun.

Tiba masa yang dijanji we all pun turun ke swimming pool before that pergi kat keta dulu amik pelampung yang telah siap di bawa dari rumah.

BGRC
Siap bawa pam untuk mengpam pelampung yang kempis
BGRC
Ibu jugak yang kena masuk pool


Swimming pool ni takdelah besar sangat pun sekadar nak killing time oklah. Iyalah kalau nak gah! kena la pi yang kat water park tukan..kan..kan... Agak-agak dah satu jam lebih Mrs. A pun ajak kids naik bilik, jawapan standard kejap lagi ibu, pastu kenapa nak cepat-cepat sangat belum senja lagiks! Amboi! nak tunggu sampai senja azan bagai takde makna ya anak-anak. okay 6.45 kena naik jugak Ibu nak tengok teman lelaki upahan ler...episod final malam ni.. walaupun tengah bercuti tetap ingat dengan El dan Kaira hiks!

Free and easy kat bilik lebih kurang pukul 9.00 malam barulah keluar jalan-jalan cari makan. Memang dah plan first night ni tak nak makan kat coffee house coz nak explore BGRC dan kawasan sekitarnya. Di luar kawasan BGRC ni pun banyak tempat makan dan terdapat shop lot untuk membeli barangan runcit. Shop lot ni taklah jauh sangat, keluar aje dari pintu gerbang BGRC dah boleh nampak. Ramai aje guest BGRC yang jalan kaki aje yang Mrs. A nampak.

Pusing-pusing keliling dua ke tiga kali round area shop lot tu nak survey tempat makan manalah yang sedap ni ya. Macamlah pernah makan kat situ ada satu tempat makan bahagian hadapan tu menarik tetapi ramai sangat orang babahnya tak nak, mesti lambat nanti orang ramaikan tapi sedap kot kata Mrs. A pulak. Tak nak jugak so cari yang  lain area sekitar tapi bahagian belakang sikit orang tak ramai sangat. Minta menu takde menu katanya. Boleh cenggitu?? pastu tukang amik order pun cakap apa yang boleh order dan suggestkan. We all order nasi putih hidang dengan lauk ikan, tom yam yang biasa-biasa aje semuanya tapi confuse harga boleh jadi luar biasa. Hurmmmm maybe mereka fikir orang luar tu yang bagi harga luar biasa kot. Huk! huk! huk! tak baik cenggitu patut arrr tak ramai orang.

After dinner ronda-ronda BGRC kononya nak cari manalah letaknya Water Park dan Safari Park ni. Dari time memula sampai tadi tak nampak langsung dimanakah tempatnya. Dari hujung ke hujung tapi we all tak jugak berjumpa. Ah! abaikan sajalah esok tahulah tu. Pastu tengok kat area Caribbean meriah bangat so we all pun singgah di situ.

BGRC
Kat sini tempat untuk beli souvenir 

BGRC
Game motor  guna token pun ada di sini

BGRC
Game keta pun ada
BGRC
'Crazy bus' tak jalan time ni


Selain dari tu ada gak bumper car, pool dan game yang cangkuk dapat bear, dapat angry bird, dapat minion tapi satu apa pun Mrs. A tak dapat ngeh! ngeh! ngeh! buat habis duit aje baik beli aje terus puas hati memang gerenti dapatkan. Ini duit habis satu benda pun tak dapat geram dan stressed jadinya.

Dah hampir pukul 12.00 malam we all pun dah letih esok nak gi Water Park so kekdahnya balik biliklah.

The End untuk 1st day. TBC pt 2 ya!!!



Worldless Wednesday #38

Worldless Wednesday #38


Nota Dan Kopi: Giveaway Pertama

Nota Dan Kopi: Giveaway Pertama

Bismillahhirrahmannirrahim

 Nota dan Kopi
Click banner

Oleh kerana Mrs. A ni peminat kopi itu yang lajujer.. Mrs. A joint segmen oleh rakan blogger kita ni. Lagi satu yang Mrs A paling suka syaratnya amat mudah. Dear readers yang berminat nak joint sama sila klik banner di atas for more detail.


'Keperluan' atau 'Kehendak' ?

'Keperluan' atau 'Kehendak' ?

Amboi! lamanyalah hai Mrs. A tak up-date blog. Walaupun setiap hari Mrs. A singgah di blog kesayangan ini tapi tidak berkesempatan untuk up-date story. Today terasa nak share kisah keperluan atau kehendak ni? Rasanya readers semua maklumkan maksud keperluan atau kehendak ni. 

Pada pendapat Mrs. A keperluan atau kehendak ini akan bertukar mengikut situasi seseorang itu. Contoh kenderaan untuk pergi kerja kalau cuaca elok boleh jer.. pergi naik motorsikal tapi kalau hujan kenalah naik keretakan..kan..kan nampak tak kat situ bila hujan kereta yang tadinya kehendak tu dah bertukar menjadi keperluan pulak. Faham tak? Ha! tak faham?? Tak faham buat-buat ajelah faham.

Okay! citer Mrs.A pulak Yun Nam HairCare Malaysia ada sent email kat Mrs. A subject kemain 'Reedem your Free Exclusive Birthday Gift from us!' Excited habis Mrs. A uols terus aje reply email tu walaupun time tu busy giler (ayat standard). Rasanya Mrs. A received email cenggini berdasarkan survey yang pernah Mrs. A joint tak berapa nak lama dulu. Mrs. A memang ada tick kategori personal care ni. Bukan setakat receive email dari Yun Nam jer ada lagi dua yang lain serupa marketing strateginyer 'Reedeem your Free bla..bla..bla... birthday gift from us!' Huh! FREE la sangatttttttttttttttttttttttttt.




Oleh kerana Mrs. A memang mengalami masalah rambut (oops! malu) to be exact masalah kelemumur atau bahasa omputifnya dandruff dengan lajunya Mrs. A telah redeem offer berkenaan. Amboi! cepat betul kekdahnya pihak Yun Nam telah menjalankan tugas depa hari ni replied email esoknya tu dah calling-calling tanya apa masalah yang dihadapi, kenapa choose Yun Nam Plam Mall lepas tu terus jer set appointment. Walaupun dalam hati memang terdetik sedikit persoalan tiada yang percuma dalam dunia ni kan..kan..kan... why not give it a try sementelah pulak Mrs. A memang menghadapi masalah dandruff yang memang sedang mencari jalan untuk penyelesaian. Bak kata pepatah orang mengantuk disorongkan bantal hah! apa lagi tidur ajelah.

On Saturday 16052015 lebih kurang pukul 2.45 petang we all (Babah & my kids) pun geraklah ke Palm Mall. Plannya Mrs. A pergi Yun Nam sementara Babah & kids pergi tengok wayang oklah tu kot budget masanya kat Yun Nam ni depa kata ambil masa 2 jam. Tengok wayang pun lebih kurang 2 jam.

'Posing harus' sementara tunggu registration
Kemudian we all pun berpecah ikut tujuan memasing. Lepas settle registration Mrs. A pun dibawa masuk ke bilik consultation kekdahnya kat situ jugaklah discan bagai kulit kepala yang bermasalah tu. Jangan bimbang ya kepada yang bertudung tu bilik tu memang untuk kita berdua aje alhamdulillah masih menjaga aurat. Kemudian ada sesi soal jawab ada lebih sepuluh soalan hah! satu yang Mrs. A paling ingat berapa kali basuh rambut dalam sehari biarlah rahsia ngeh!ngeh!ngeh!

Sambil scan sambil tunjukkan kat Mrs. A uuuuuwwiiiwwiii aiyaa Miss masalah u sudah sangat sangat serius ini mau ambil masa 1-5 bulan untuk cure itupun tak pasti lagi boleh cure ke tidak. Hah! yeke ai tak rasa gatal pun so i thot masih ok lagi ma.... aiyoo... mana boleh u fikir macam tu ini sudah sangattt...sangat....sangattttt.... teruk. Teruk yang si Elaine tu imagine buat Mrs. A jadi serammm uollllsss... pastu dia pun terangkan sambil draw lapisan-lapisan kulit rambut. Katanya lapisan kulit dibawah rambut ni ada empat lapis bila satu rosak satu lagi nih still boleh cover begitu jugalah sebaliknya yang tiga lapisan tu TETAPI Mrs. A punya keempat-empat lapisan sudah rosak ataupun sedang sakit sehingga sudah takde tempat nak masuk itu yang keluar aje jadilah dandruff yang sebegitu rupa. huhuuuhuuuu ngerinya.

Sebelum gerak ke tempat treatment tu ala tempat untuk cuci rambut tu dia pun terangkan apa yang perlu dilakukan step by step untuk cure masalah ni. Pastu siap bagitau sempena birthday u I kasi u discount 35%. Iya.... tapi sure kena bayar ma berapa budget ni? Takpe-takpe kita kasi u cuci dulu katanya!!!....

After shampoo dan cuci bersih kena pakai herba dia dan tunggu selama 20 minit.
Ait! babah message berapa lama lagi? hurm.. takkan wayang dah habis kot?

Amboi! kemain ko Mrs. A ferfiling O.K. lettew! Kemudian dah settle treatment tu masuk consultation room semula untuk scan selepas treatment pulak. Sambil scan sambil menerangkan Miss u see here after cucipun masih ada banyak lagi u punya dandruff. Kes macam u ni memang kena ambil masa tau untuk cure sepenuhnya. Miss I suggest u ambil 18 kali punya treatment. Kena ambil step ni 1 shampoo 2 tonic 3 herba apa ke mendanya ntah pastu 4 kena makan supplement dan 5 dan 6 dan 7. Adoyai Elaine u pendekkan ajelah berapa kena duit ni. Lebih kurang this amount katanya tapi I bagi discount 35%  so total this amount. Huhuuuuuhuuu terkejut beruk Mrs. A tengok amount tu. Tak main arrrr ratus-ratus, ribu-riban uolsss.... Sorry Elaine not affordable for me.

Walaupun dah janji pada diri sendiri takkan tergoda namun sedikit sebanyak Mrs. A tewas jugak. Ini disebabkan kehendak tadi telah bertukar kepada keperluan. Memang Mrs. A sedang dan perlu mencari penyelesaian kepada masalah dandruff Mrs. A ni tetiba lak Yun Nam tunjukkan jalannya itu yang Mrs. A redah ikut jalan Yun Nam tu. Tapi tak berapa nak ikut jalan tu jugak still ikut kemampuan lagiks.

Semoga masalah Mrs. A ini akan cure sepenuhnya In Sha Allah. Seandainyalah tidak Mrs. A akan cari jalan lain tak semestinya Yun Nam jer... mesti ada jalan lainkan..kan..kan... coz orang zaman dulu-dulu zaman emak/abah kita dulu mana ada Yun Nam Yun Nam nikan. Elok aje depa.

Moral of the story survey dulu sebelum pergi takut terjebak macam Mrs. A nih!



Wordless Wednesday #39

Wordless Wednesday #39

Banana F.Toast&(H)Mocha

Seremban Prima 1st Anniversary

Seremban Prima 1st Anniversary

Biarlah gambar berbicara. 

Woot.. woot... Mrs. A dah ada IG ~ my.maziah ~
[All yang berhijab itulah Mrs. A and the gang]

Post and win LENOVO A5000 katanya
Terjumpa Seremban Prima marketing team sewaktu nak gi lunch last Wednesday 08052015. Sis jom snap photo dengan we all kemudian post kat IG then follow @serembanprimamall then #SerembanPrima then #1stAnniversary.

We all pun seronok jer layanz.. Moral of the story mana tau lucky leh menang LENOVO A5000! muaahhahahaaaa...



I Hate Both of You

I Hate Both of You

Lebih kurang seminggu yang lalu time balik dari sekolah Aryssa telah membawa pulang  si Koko dan Lilo. Ambil dan hantar kids sekolah adalah tugas babah.

koko
Koko

Lilo
Lilo
That is why Mrs. A memang tak tahu menahu coz depa (kids & babah) telah berpakat untuk tumpangkan 2 ekor cat tu di Jiboi. Kata Aryssa kawan dia minta tolong jagakan iaitu untuk 2 hari Saturday dan Sunday.

Tapi setelah Mrs. A soal siasat Koko dan Lilo tu mereka pakat-pakat bela kat sekolah di surau katanya.

Bila tahu cerita sebenar begitu sekali touching pulak Mrs. A. Opah dan atuk dah tak larat lagi nak membela kucing. Kekdahnya Mrs. A layankan jugalah permintaan kids nak bela si Koko dan Lilo tu. Tapi dengan syarat kalau betul nak bela kena bela sama-sama berak kencing dan sangkar dia kena bersihkan sendiri. Sanggup ke tidak? Aryssa, Along dan Adik semua kata sanggup. Otw balik dari Jiboi singgah kat petshop dulu beli sangkar dan whiskas si Koko dan Lilo.

both
Rumah baru
Sampai rumah Babahnya buat muka selamba aje sure dia dah jangkalah tu Mrs. A mesti mengalah punya. Dah agak dah sure awak kalah kata dia sambil buat funny face. Hurm... sabar yolah!

Tetapi bukan semua isi rumah suka akan kehadiran Koko & Lilo. Tak percaya? Ha! Si dia ni memang tak suka 2 ekor toddler tu muaaahaahaaa...

Kitiki
hemhemerrmmm!!!! Ketepi-ketepi...!!!
Bila Koko dan Lilo ada dia akan buat bunyi menderam 'ekerhemhemerrrmmmm..' bunyi yang biasa cat buat bila time nak gaduh ha! cenggitu la lebih kurang bunyinya. Kitiki memarah dan menakut-nakutkan 2 ekor kecik tu... si kecik tu konon-kononya nak ajak bergurau memang taklahkan kena marah  lagi adalah.

koko
Nampak tak Abang kawasan tu. Nyah!! dari sini kata dia
Agaknya Kitiki jeles lettew! coz dia mesti  ingat nanti we all tak sayang dia lagi. Bila 2 ekor tu ada kat dalam rumah Kitiki akan angkat kaki blah...huhuhu cat pun tahu jeles uols.

Harap-harap setelah beberapa lama lagi nanti Kitiki boleh terimalah kehadiran 2 ekor tu dan berkongsi kasih hiks. Kitiki dont worry ya.. coz we all tetap sayangkan anda seperti selalu. Kasihanlah kat 2 ekor tu kecik lagi tak pandai nak berdikari lagiks. Tu yang Mrs. A buat keputusan nak bela 2 ekor tu.




SEGMEN REVIEW BLOG BY LON@

SEGMEN REVIEW BLOG BY LON@

 Bismillahhirrahmannirrahim

 Click Banner

Sewaktu Mrs. A jalan-jalan terjumpa segmen blog review by Lon@ ni macam best ajer..macam menraik ajer. For more details jom terjah blog Lon@.

Sambil tu Mrs. A nak wish Happy 5th Anniversary buat Lona & Hubby semoga berbahagia hingga ke Jannah. 


MRS.A my blog my stori ©