May 2014 - MRS.A my blog my stori MRS.A my blog my stori: May 2014
Program Amalan Persekitaran Berkualiti 5S

Program Amalan Persekitaran Berkualiti 5S

Today di company tempat aku kerja ada gotong-royong perdana. Kebiasaannya Management akan kuarkan Memo dulu so pepandailah nak mengemas tu... tapi...ada juga yang tak buat. Ikut arrangement memasing coz kalau dah memang bersih, cantik, teratur apa kejadahnya nak buat 5S lagi.

Before
Tapi today aku rajin nak buat coz cubicle aku memang dah teruk bangat, bawah meja ada barang atas meja pun sama gak dah ler...aku ni auditor 5S (hurmmmm...siap gantung sijil perlantikan lagi tu). Tak patut cubicle seorang auditor sebegitu rupanya. ngeh!ngeh!ngeh!. Oh! ya sebelum tu aku nak story sikit ler... 5S tu apa? 5S tu mula asalnya adalah dari bahasa Jepun Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu, Shitsuke, syarikat Toyota adalah yang memula sekali mengamalkan 5S ni. 5S dalam bahasa melayu Sisih, Susun, Sapu, Seragam dan Sentiasa Amal. Nak tau lagi detail pi la google.

Kalau kita betul-betul mengamalkan 5S memang kerja jadi mudah. Contoh sapu dan sentiasa amal seandainya tetiap hari kita peruntukan 5 minit sebelum mula kerja dan 5 minit selepas habis waktu kerja untuk sesapu habuk kat cubicle kita tu ha! takdelah timbunan habuk dan dedebu berjaya menempel. Kalu nak diikutkan apalah sangat 5 minit tukan... tapi tuler... susah nak mengamalkannya.

Kat company tempat aku kerja ni yang sedeh!!! tu!!! 5S masih belum berjaya menjadi budaya, tu yang management tengah berusaha untuk membudayakan amalan 5S ni. Walaubagaimanapun company ni memang dah ada sijil 5S pun dari Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC). Cuma perlu maintain aje..

Tada... dah clear
After
In progress
In progress
After
Oleh kerana today semua sedia maklum hari gotong royong perdana so aku pun pakai casual aje memang dibolehkan pun.  Sendiri mau hingat! takkan ko nak pakai baju kurung kot pastu ko pepanjat sana sini tak sessuai....

Ermmm... sekarang dah kemas. "Budaya 5S Budaya Cemerlang"



Netball update

Netball update

Aku rasa netball ni akan jadi story tetap aku a weekly update story. Walaupun time aku update ni tak berapa nak weekly ngeh!ngeh!ngeh! tapi citer netball ni akan selalu ada. Tetapi bulan puasa nanti takdelah kot. Amboi! takkan bulan poser pun nak training netball kot ngalahkan player negara la pulok...

This week we all training di Paroi Center Court, aku dah pernah blogkan dulu tak silap aku tempat ni...last year sewa courtnya RM20 tapi this year dah naik RM30 bukan selalu ada kosong pun prioriti lebih kepada games berprofil tinggi (profil tinggi katanya...!). Contoh 2 minggu sebelum ni we all tak dapat pun main kat sini coz ada futsal tournament. Nak training kat Kompleks Belia & Sukan Paroi (KBS) pun tak dapat fully booked juga. Ramai juger..kekdahnya orang yang rajin bersukan sesiapa yang selalu bersukan sure setuju dengan statement aku ni, semedang lambat jer...sure tempat-tempat tu telah dibooked. Sesiapa nak contact Paroi CC nombornya adalah 06-6773824 dan KBS nombornya 06-7625796.

My good buddy time sekolah dulu datang training this times walaupun dia lambat it's ok. Late is better than nothing. Dia kata lepas tesis dia dah siap oklah dia dah dabedabedoooooo...dan boleh joint.


Wordless Wednesday #2 - SIBU ISLAND

Wordless Wednesday #2 - SIBU ISLAND

Wordless Wednesday #2 - SIBU ISLAND

sibu-island-JDT
Sibu Island, JDT
sibu-island-JDT
Sibu Island, JDT
sibu-island-JDT
Sibu Island, JDT

Giants Hypermarket Senawang

Giants Hypermarket Senawang

Bangun pagi ni (Sabtu 24.5.2014) rasa macam nak gi Giants beli barang-barang dapur. Eh! tapi gaji aku dah masuk ke??? Ngeh!ngeh!ngeh! In Sha Allah dah! coz semalam bank Sang Harimau dah masuk aku punya usually lewat sehari.

Selepas buat breakfast aku bisik dengan Aryssa kalau nak ikut ibu gi basuh kasut dulu. Ok ibu lepas breakfast Sha basuh kasut kita 2 jer...ke??? soalnya. Tetiba adik terdengar perbualan dan nak ikut sama. Okeh! siapa nak ikut gi basuh kasut dulu. laju jer... membasuh kasut sekolah they all, kalau tak punyalah susah nak suruh basuh kasut memasing.

Lebih kurang pukul 11.00 pagi Aryssa, adik & aku pun gerak ke tempat tujuan. Along tak nak ikut tinggal rumah dengan babahnya.

 

Oleh kerana hari Sabtu free plastic bag. Mujur we all ingat bawa paper bag kalau tak 20 sen atau lambak jer..kat dalam bonet
 

 

Lepas habis membeli kat Giants we all gi MPH Aryssa nak membeli apa ntah sampai MPH rupanya nak beli novel Aku Mahu Superbibik pengaruh iklan betul. Lepas tu dah terasa lapar then we all tapau KFC. Aku belikan aje 4 set yang siap ada nasi & sup. Aku punya Zinger yang baru tu. Sampai adik komplen ibu tu boleh beli lain. Ibu takpe nanti tak komplen lapar you all biar makan nasi jer...kenyang kata aku. For lunch aku tak masak dah!
It's Friday

It's Friday

Internet pic.

Walaupun today is Friday takde maknanya bagi aku. Huh! sedeh!!! pepagi lagi mereka yang berbank akaunkan Sang Harimau tersenyum lebar kerana gaji dah masuk somemore its Friday baby! lunch hour yang panjang leh gi shopping & beli apa-apa yang dah! plan nak beli dari minggu lepas tu. This month gaji keluar awal kerana 25 haribulan jatuh hari Ahad.

My buddies keluar tinggailah aku sensorang duk mentenet kat ofis. Walaupun begitu aku tetap bersyukur kerana today takde masalah power supply atau apa-apa yang sewaktu dengannya. So heaven jer...aku duk mentenet kat cubicle aku nih! ngeh!ngeh!ngeh!
 
 Kat tempat aku kerja ni... gaji masuk berbeza sehari sekiranya tak guna bank Sang Harimau bank rasmi katanya. So aku terpaksa ler... bersabor sikit yer...tu ler...sapa suruh aku tak guna Sang Harimau so jangan nak banyak bunyi.
   
Anyway. Happy weekend.

Wordless Wednesday #1

Wordless Wednesday #1

As salam and greeting to dear readers.

Snorkeling time, peace yo!!

holiday at perhentian island
Perhentian Island, TDI

Passionate about Korean

Passionate about Korean

Apa aku nak blogkan ni ek??? Menurut tips dari beberapa blog yang aku follow untuk memastikan blog sentiasa ada page view blog haruslah selalu ada update. Walaupun bukan setiap hari tetapi janganlah terlalu lama sangat. Ermm...ni kira dah 2 hari aku tak update ni...huh! tak boleh jadi ni. Hehehehehee tapi...? Apa aku nak story ni? Itulah persoalan di minda aku. Story je apa-apa nikan blog aku. My blog my stori.

This week memang dalam sejarah betul. Aku langsung tak ke luar rumah.Takdelah langsung tak keluar dari dalam rumah pulak maksud aku tu tak berjalan langsung setakat ke luar dalam kawasan rumah aku je...itu pun sekadar jemur kain, angkat kain, buang sampah dan tanam benih cili. Itulah diri aku memang boleh duduk terperap aje kat rumah tetapi dengan syarat kena ada tv dan semestinyalah  kena ada Astro hokeh! Aku boleh melayan TV dari pagi hingga ke petang expecially citer Korea. Walaupun aku ni bukan muda remaja lagi tapi aku tetap gak suka dengan citer Korea contoh macam Running Man tu, lagiiii.... apa-apa citer je... yang pelakonnya adalah Lee Min Ho atau pun Rain (Jung Ji Hoon). Memang aku akan melekat kat depan TV my kids dengan hubby memang takkan menang punya muahahaaahhaaaa...

Sunday my kids gi tengok babah they all friendly match. Mujur plan babahnya sudah tukar. Sepatutnya dia kena pergi Serting then terus je ke Padang Rahang tapi tak jadi gi Serting balik rumah terus, itu yang my kids dapat join terus babah they all dari rumah. Kalau ikut aku sure pukul 6.00 petang baru nak gerak coz nak habiskan tengok Running Man dulu muahhaaaaahaaa...

Ni ler...team babah they all dah otai dah tapi otai masih berbisa katanya.

XSTAD FC (pic. upload dari FB Mat Ober)

Seronok habis my kids bila babah they all kata siap-siap ikut babahlah. yeaaaayy...kata they all. Tapi adik tetap tanya ibu tak nak ikut ke bu? Takpelah dik ibu duduk rumah aje. Lagipun hari macam nak hujan nanti siapa nak angkat kasut-kasut sekolah tu alasan aku. Nanti amik gambar ek ibu nak tengok. Huh! bila balik satu gambar pun takde.

Okay! Finished.

 Hari Guru 2014 Giveaway RM100

Hari Guru 2014 Giveaway RM100

 Hari Guru 2014 Giveaway RM100

Pagi ni tak bz sangat so berkesempatan menjenguk blog saudara HASRULHASSAN.COM. Blog ni memang aku rajin jenguk pun kerana banyak ilmu blogger boleh digali kat sini, ngeh!ngeh!ngeh! al-maklumlah aku nikan blogger baru belajar. Terima kasih! cikgu Hasrul Hassan, cikgu blogger saya. [dalam hati: dia tahu ke kewujudan aku ni?]

Terima kasih kepada semua guru-guru yang pernah mendidik dan mengajar aku samada semasa di Sekolah Rendah, Menengah mahupun di Universiti dahulu. Jasa kalian tetap aku kenang.

Kepada kawan-kawan aku yang bergelar cikgu itu didiklah anak-anak murid kalian dengan penuh amanah, rasa tanggungjawab dan ikhlas. Anggaplah kalian insan terpilih yang telah terpilih untuk menjadi pendidik anak bangsa supaya menjadi insan berguna di masa hadapan.

Bersempena dengan hari guru hari ini iaitu 16 Mei 2014 saudara Harul Hassan telah bermurah hati menganjurkan giveaway ini, aku pun nak ambil peluang ini untuk menyertai giveaway beliau.  Untuk cerita yang lebih menarik, Jom! klik banner di bawah laju-laju:-

 GURU: PENCETUS KREATIVITI PENJANA INOVASI

Korang ingat tak masa zaman sekolah dahulu bila habis sesuatu subjek jer... mesti kita cakap beramai-ramai seluruh kelas tu TERIMA...KASIH....!!! CIKGU. secara berlagukan..kan..kan...
 
Terima.... kasih.......!!! Cikgu.
Sijil Penyertaan dah! dapat.

Sijil Penyertaan dah! dapat.

Tak lama dulu aku dah pernah blogkan pasal Adik & Aryssa masuk pertandingan mewarna sempena Hari Pengguna Malaysia 2014. Walaupun tak menang tapi dapat Sijil Penyertaan. Setelah sekian lama menunggu Sijil Penyertaan yang penganjur kata akan diposkan itu, akhirnya pada 22 April 2014 barulah mendapat. Adoi! lah hai!!! pelik dan musykil hanya adik punya sahaja ada. Ke manakah, di manakah, apakah yang telah terjadi kepada Aryssa punya sijil??? Jawapannya masih diselubungi misteri.

Pada saat dan ketika aku amik sijil tu dari post box Aryssa yang lebih teruja, kesian dia. Aku bagitau dia oh! mungkin Sya punya belum sampai lagi kita tunggu lagi 2 ke 3 hari lagi ya. Unfortunately sehingga ke semalam 15.5.2014 sijil penyertaan Aryssa masih tak kunjung tiba.

Gini ler...ghuper sijilnya.

Sijil Aryssa tu camne ek? Mungkin aku patut call mereka yang berkenaan. Tapi rasa macam poyo jer...sijil penyertaan ajepun. Ermmm... sabar ajelah.
Netball ker...??? Kompleks Belia & Sukan yes!

Netball ker...??? Kompleks Belia & Sukan yes!

Saturday (10.5.2014) my kids sekolah, coz ganti 30 Julai kata depa. Petang sebagaimana diwar-warkan oleh netball members ada training netball kat padang STAD. Penuh minatnya aku pun pergi ler... together with the package Along, Aryssa & Adik. Kapten dah 2 kali sms tengahari and time aku nak kuar rumah. Walaupun mendung namun tak beerti hujan ngeh!ngeh!ngeh! Sesampai je kat padang STAD ramai bebudak tengah main bola. Tapi netball teamnyer tak nampak pun dah sampai bebetul kat tempat berbumbung baru ler..nampak 2 ke 3 kerat jer... Mana yang lelain tanya aku, kapten kata gi cari pole coz person incharge terlupa letak huk alo.. jenuh mencari ke kawasan sekolah last-last jumpa kat situ jer...aku agak dah coz sinikan stor. Unfortunately kunci ha! Abih camno?

Hurm... semua macam dah give-up jer...open table ler...pulak shawl...shawl..shawl... siapa mau beli shawl? Gini gitu cecara pakainya ya... sementara itu aku played monyet-monyet with Adik & Aryssa, ngeh!ngeh!ngeh! janji kuar peluh. Dah pukul 6.00 petang aku pun minta diri pulang. Walaupun plan nak gi KBS coz Aryssa beria mengajak but then besok ajelah nak mendung sangat ni takut kena sambar petir aku buat alasan. Hurm hajat hati nak makan pisang goreng pun tak kesampaian, ada yang dah habis ada pulak gerai tak bukak.

Sunday petang dalam pukul 6.00 petang as promise we all gi KBS. 
Bukan main teruja lagi 3 beradik ni...


Masa kat dalam keta sambil ikat tali kasut, adik kata tengok ni Aqil serba oren la...kasut baju and seluar semua oren katanya. Tu... dia si oren


Kat rumah tadi bukan main lagi beria katanya, nanti Along teman ibu jogging. Bila dah sampai kat tempat ni takde maknanya. Jenuh aku ajak teman akhirnya aku jogging sorang. Orang yang tak dikenali ramai ler...berjoggingnya.
 

 Actually ni gelanggang skateboarding tapi dah jadi gelanggang gelongsor ikut suka hati.


Adik pun berani jugak menggelongsor ni


Aryssa memula takut tapi...


selepas di psyco dek Adik & Along akhirnya menggelongsor juger...


Muka haku!! selepas berjaya menghabiskan 2 laps


Thats all xtvt luar we all cuti 2 hari ni.

Mandi Jeram @ Kg. Tanjung Puteri, Jerantut

Mandi Jeram @ Kg. Tanjung Puteri, Jerantut

Times yang my kids tunggu-tunggu iaitu mandi jeram. Adoi la hai! banyak kali betul tanyanya ibu lepas ni gi mana? Ibu bila nak gi ni? Bila aku kata tak jadi pergi kot lepas ni terus balik ha!ha!ha! semua hangin jer.. Setelah semua tetamu balik majlis settle we all pun lelepak kat dalam rumah then my kids and cousins depa duk ler...mengajak my BIL yang they all panggil papa. Jomlah papa jomlah.. rajin ler..pulak dia jomlah katanya.

Memula aku ingat malas nak gi cos my 2 biras tak pergi. But then my hubby suh pergi jugak. Papa they all sekereta and family aku sekereta bersama batalion memasing. Dekat jer...pun jeram yang we all pergi ni otw sebelum sampai rumah Makteh jumpa jeram ni dulu, so kena patah-balik ke jalan we all datang tadi. Family we all memang dah ready dengan baju mandi cousins depa the boys aje ada baju mandi gegirls takde. Kepada peminat-peminat air ni janganlah kata malas nak mandilah cos saat ketika dah berada di tempat sebenar nafsu nak mandi takkan boleh ditahan punya. Itu yang mandi pakai kain kurung pun jadik.

Mandi bersama kain kurung mujur tshirt hijau dapat pinjaman.
kalu tak sepasang kurung ler...nampaknya
leh jadi bahan wanita melayu terakhir mandi jeram pun berbaju kurung


Sedang-sedang they all syok mandi, my BIL kata ada siput ler...siput sedut katanya banyak ni jom kita kutip nanti boleh bawa balik suruh Opah masak. Dalam hati aku huh! banyak ke? Macam tak lojik jer... nak kumpulkan banyak sampai boleh masak tu. Tetapi memang betul banyak so aku pun try kutip reraba jer...kat atas batu dalam air tu memang banyak.

 Tengok ni...  dengan bangganya aku menunjukkan siput yang aku dapat ngeh!ngeh!ngeh!


Ni ler...rupa siput sedut yang we all kutip. Memula sikit aje...selepas beberapa ketika memang we all berjaya kumpulkan banyak hingga cukup untuk hidangan makan tengahari esoknya di rumah parents-inlaw.

Lagi tukang kutip siput

Sambil mandi sambil kutip

Tak lama kemudian ada orang datang. Macam kenal la pulok... Hehheeehehee... Akhirnya yang kononnya tak nak pergi tadi datang juger... kecuali my MIL.

Airnya laju, rasa macam makin petang makin laju yeke??? Perasaan we all je kot. Ni masa nak berbaris for picture punyalah susah cos air laju. anak-anak meluncur bersama air so kena pegang kuat-kuat.


Hiruk-pikuk jeram ni dengan we all aje..nampak sangat orang luarnya.






Seronok habis this time tak sedar hari dah petang. Susah betul minta depa stop. Kemudian we all balik rumah Makteh semula get ready to balik Seremban walaupun they all suruh bermalam tapi tak boleh ler...cos ada yang kerja esoknya.

Actually ada tempat lagi best kata Makteh tempat tu memang kawasan perkhemahan dan perkelahan ramai student and visitor suka pergi situ. Unfortunately we all terlepas dah! tu ler..pasal pergi dok khabar katenye. Lain kali tanye kite dulu. Takpeler... next time we all datang lagi yer....
Dinner with friend and escort by my kiddos

Dinner with friend and escort by my kiddos

Saturday nite (3.5.2014) aku jumpa my friend. Actually dah banyak kali plan nak jumpa dari pagi ke petang ke esok ke yang jadinya malam? We all dah kenal dari zaman kanak-kanak lagi. Since tadika till now. Sama sekolah rendahnya menengah sekejap jer...samanya. Then bila dah kerja bersama semula then berpisah kerja, kahwin dan beranak hinggalah sekarang. Family dia and family aku pun saling mengenali udah namanya sekampung.

Mesti u olls pelik kenapa aku letak picture Adik tidur. Picture adik kat restoren tu crashed, kesian dia takde satu picture pun. So aku pun amik ler...picture masa dia tengah tidur time ni dah! pukul 1.30 pagi pun aku tak tidur lagi duk layan Running Man.


Back to the line, kononya aku nak gi sorang but then emak aku ikut Angah keluar cos ada urusan lain. So kenaler..aku bawa all escorts. Dekat jer...pun nak dinnernya kedai makan kat pekan Lubok China jer... this restoren aku belum pernah cuba so sajerler...nak try best ke tidak?

Aku sampai dulu then my friend sampai orang kat restoren ni sedang-sedang ler...tak ramai tak juga sikit, huk alo... Kelate ghuponyo. Biasaler orang Kelate memang suka berniaga. Setuju/ betul tak? Kat Seremban ni pun ramai Kelate punya restoren apa? So we all pun order ikut selera memasing memang we all belum dinner lagi. Tapi my friend minum jer... huh! takkan diet kot? Sorry we all makan yer... Along & adik order mee hoon sup, Aryssa nasi goreng ayam as for me mee hailam. Ermmm...tetapi lambat lor...order siap. Kena buat penambahbaikkan ye..owner restoren jangan ler...lambat cengitu nanti customer lari.




Actually my friend tu nak jumpa aku sangat ada benda nak sharenya. Aku pun sajalah nak support kengkawan. Lepas pelbagi citer dan topik keluar tengok jam pun dah pukul 10.30 malam. Time to go back lelambat sangat nanti takut ler.. pulok.Tentang apa yang my friend share tu later kita story ya...
Jerantut bukan Kuantan here we comes

Jerantut bukan Kuantan here we comes

Ini citer 2 minggu lepas (27.4.2014). My hubby side punya wedding. Mak sedara my hubby/ MIL punya adik buat wedding anak dia meants to say cousin my hubby. Actually belum sampai Kuantan lagi. Aku ingatkan Kuantan cos my kids duk heboh gi Kuantan gi Kuantan tu ler..pasal. Sebenar-benarnya adalah Kg. Tanjung Puteri, Jerantut takdelah nun di Kuantan.

Rumah Makteh ni aku belum pernah sampai lagi walaupun dah kurang lebih 13 tahun aku kahwin. Last time yang aku pernah sampai adalah rumah Mak Uda adik MIL juga, itupun masa wedding anak dia juger. My MIL punya adik-beradik kebanyakkannya masih di Perak dan Pahang. Asal MIL aku dari Perak thats why dia prefer dipanggil opah untuk kekalkan identiti Perak kata dia. Kg kat sini memang best cos masih dikelilingi hutan tebal. Jalan nak masuk ke Kg Tanjung Puteri dari Kuala Kurau ni pun agak jauh juger sepanjang perjalanan tu kg orang asli dan hutan dikiri kanan kat tepi laluan jalan jer...rumah orangnya. My kids teruja lebih sebenarnya nak mandi jeram ngeh!ngeh!ngeh!

Pagi betul Aryssa dah bangun dalam pukul 5.30 pagi then dia kejutkan Aqil kemudian babahnya dan Along. Aku akhir sekali cos malam tu aku tidur lambat lagipun penat bowling tak habis lagi... Actually yang nak gi awal bangat tu my BIL nak elak jem yang kat projek MRT tu cos we all ikut LEKAS. But then my MIL kata 6.30 just nice tu yang aku ikut time my MIL cos Mrs. A family berkumpul kat Jiboi sementelah my BIL tunggu kat highway LEKAS. Oleh kerana FIL & SIL tak jadi gi so Ateh & family drive keta MIL. Alang & family pun tak jadi joint cos my biras tak sihat sesangat. Bekalan bfast disediakan oleh my MIL every family dapat nasi lemak yang dah ready dipacked ikut family memasing.

Dalam pukul 9.00 pagi we all singgah bfast kat stesen minyak, makan bekalan kat keta memasing jer... cos nak jimatkan masa.

 

Anak-anak ni bukannya nak bfast pun
 





Setelah selesai bfast & dan melepaskan hajat we all pun sambung perjalanan semula. Lebih kurang pukul 10.30 pagi we all pun sampai. Time we all sampai pihak sana tengah rancak marhaban ahli-ahli marhaban sedondon hokeh!

Sebelum pengantin lelaki sampai we all posing dulu. Ermmm..jadi bebudak ler... pulak aku

Nieces
My kids & their cousins
Tudung hijau Mil sebelah kiri dia 2 orang tu Bil dia, Tudung oren tu ler..Makteh
The suku-sakat
my other half
Inilah pengantinnya dia no 2. yang 1st kakak dia dah kahwin time tu aku tak datang, memuda lagi they all ni dah kahwin. Laku sungguh.



Tengok lauk-pauk pengantin tu berusaha betul orang yang buat tu pelbagai bentuk dan gaya kreative sungguh.
MRS.A my blog my stori ©