2021 - MRS.A my blog my stori MRS.A my blog my stori: 2021
Happy 1st Birthday #upinipinthecat

Happy 1st Birthday #upinipinthecat

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Happy 1st Birthday #upinipinthecat. Semalam 13 April selain daripada tarikh bermulanya puasa adalah merupakan tarikh lahir dua ekor anak-anak bulus Mrs. A jugak ngeh! ngeh! ngeh! Upin dan Ipin nama diberi oleh Mr. A. Walaupun mula asalnya Mrs. A namakan dua ekor tu Peah dan Jenab tapi Mr. A suruh tukar kepada Upin dan Ipin cause depa dua macam kembar seiras yang membezakan adalah di dahi Upin ada tompok oren yang agak lebar. 

Happy 1st Birthday #upinipinthecat.

upinipinthecat
Upin dan Ipin masa umur 2 hari

Upin dan Ipin umur 1 bulan bersama Awanikenet mamacat depa yang tiba-tiba menghilang 😒😒😒 

#upinipinthecat
Masa nih! tengah syiok main-main, umur 2 bulan lebih

#upinipinthecat
Upin sekarang. Si gemok-gedek bak kata emak Mrs. A. Boolat menjadi-jadi setelah spaying.

#upinipinthecat
Ini Upin, nampak tak ada tompok oren besar duit 20sen kat dahi dia

#upinipinthecat
Yang ini Ipin sekarang 😼😼😼 Ipin slim sikit dari Upin gemok-gedek

Happy 1st Birthday #upinipinthecat sempena birthday 2 ekor tu semalam balik kerja Mrs. A pun bagilah depa makan wetfood makanan kegemaran masing-masing ngeh! ngeh! ngeh!  Kucing-kucing Mrs. A tu dapat makan wetfood seminggu sekali je. Itupun setakat sebungkus kecil tu share untuk dua ekor, dua ekor. Tapi semalam dapat makan banyak dari biasa gittewww....

Upin dan Ipin tu dua-dua Mrs. A dah spaying. Iyerr... spaying cause mereka itu betina bukannya jantan seperti Upin dan Ipin dalam cerita kartun itu. Mujurlah mereka itu kucing so takde masalah kot nak kecelaruan identiti eh! muaahhhaaa...

Happy 1st Birthday #upinipinthecat itu kalau ikut kiraan umur manusia baru setahun tapi kalau ikut umur kucing dah 15 tahun umur Upin dan Ipin huhuhuu.... Tak caya cer tengok carta umur kat bawah ni.
Umur kucing ikut umur manusia. [google image]

Okay itu sahaja kisah Upin dan Ipin next time Mrs. A citer kisah kekucing Mrs. A yang lain-lain pula InSyaAllah. IG @kamikucingkg




Selamat Berpuasa 2021

Selamat Berpuasa 2021

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers. 

Selamat berpuasa dan selamat menyambut Ramadhan 1442H dear readers. InSyaAllah esok kita semua akan mula berpuasa dan juga mula bersolat tarawih. Awal pagi-pagi esok bermulalah rutin ibu-ibu bangun seawal 4 pagi nak menyediakan sahur untuk ahli keluarga masing-masing salah seoranngnya Mrs. A lettewww.... ngeh! ngeh! ngeh! Family Mrs. A ini memang sejenis yang akan bangun sahur dan makan berjemaah kalau tak sahur tu memang tak sah kehidupan we all ha gittewww.... 

Selamat berpuasa 2021, kasi chance tepek banner office punya. 

Bil air jangan lupa bayar ya... eh! muahahhaaa....

Jumaat lepas officemate yang rajin berusaha telah menjayakan bacaan Yasin dan tahlil arwah alhamdulillah sambutan sangat baik syukur padaNya Mrs. A pun dapat turut serta. Seperti biasa majlis bermula dalam pukul 8.30 pagi di surau Ibu Pejabat. Tiada paksaan sesiapa yang berkelapangan dan sudi hadir dipersilakan jika busy dengan kerja tidak mengapa.

Sebelum bermula sempat seorang Mrs. A buat video gambar pulak tak snap huhuhuu....

Selepas majlis bacaan Yasin dan tahlil arwah tersebut, diadakan juga jamuan makan. Food secara pot luck sama juga tiada paksaan sesiapa yang nak menyumbang dipersilakan jika tiada tidak mengapa makanlah apa yang ada. Tetapi alhamdulillah food pada hari Jumaat lepas sangat mewah we all dari pagi sampai ke petang tak putus-putus makan muahahaaaa.... pelbagai jenis food ada. Sate ayam, sate daging, laksa, mee soto, segala macam kek, laksam, buah-buah ayoaiii macam-macam ada meriah betul. Sungguh Mrs. A nak habaq nih! warga kerja di Ibu Pejabat semuanya pemurah-pemurah belaka Ya Allah terimalah sedekah kami.

Oh! ya menurut AJK surau pada bulan Ramadhan nanti mereka plan nak adakan tazkirah ringkas dalam setengah jam ke 45 minit di surau Ibu Pejabat itu yang diwar-warkan sesiapa yang ada kenal ustaz-ustaz ataupun ustazah-ustazah yang sudi nak bagi ceramah time lunch sebelum waktu zohor bolehlah roger-roger katanya. Hurmmm... best jugak kalau dapat Ustazah Asmah Harun ataupun PU Azman eh! tiber muahahhaaaa.... mohon readers doakan ya.

Dalam gembira nak sambut Ramadhan terasa jugak sedikit kesedihan cause tahun ini pertama kali Mrs. A dan keluarga sebelah Jiboi berpuasa tanpa M.i.l  (Al-fatihah) semoga arwah lebih berbahagia di alam sana. Begitu juga arwah-arwah yang lain sentiasa di dalam doa kami.

Lagi satu yang tak bestnya Along tak dapat berpuasa bersama-sama, berjuang menuntut ilmu di perantauan katanya ngeh! ngeh! ngeh! seminggu dua nih! Along setiap malam video call rindu katanya. 3 hari sebelum habis Ramadhan nanti baru boleh balik rumah. Sabarlah Along ya pejam celik, pejam celik dah sampai masanya nanti.

Selamat Berpuasa 2021

Along snap untuk ibu, sebelum nak masuk kelas

 Di kesempatan ini juga Mrs. A nak mohon maaf di atas segala kekhilafan samada yang disedari ataupun tidak. Selamat berpuasa dan menjalani ibadah tarawih Mrs. A ucapkan buat readers blog picisan Mrs. A ini. Semoga kita semua dikurniakan kesihatan yang baik untuk menjalani ibadah puasa pada esok hari dan hari-hari seterusnya. Jangan lupa niat puasa sebulan terus ya. Lebih afdal mana tahu kalau ada hari-hari yang kita terlupa.




Kenduri Tahlil Dan Sempena Menyambut Bulan Ramadhan.

Kenduri Tahlil Dan Sempena Menyambut Bulan Ramadhan.

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Kenduri Tahlil Dan Sempena Menyambut Bulan Ramadhan. Alhamdulillah pada Sabtu 27032021 yang lalu kenduri tahlil 100 hari arwah M.i.l dan arwah-arwah yang telah mendahului kami telah selamat diadakan sebagaimana dirancang. Kenduri tersebut juga adalah sempena menyambut kedatangan bulan Ramadhan dan juga kesyukuran sempena anak S.i.l berjaya masuk SBP di SMAP Labu.

Kenduri tersebut diadakan di Jiboi dan jemputan adalah ahli keluarga terdekat sahaja. Mrs. A dan kids extra happy cause emak Mrs. A pun dapat hadir sama. Pada Khamis petang Mr. A dan kids telah amik emak dari kampung Mrs. A tak ikut cause kerja daaa....

Kenduri
Dah amik nenek on the way nak balik Seremban katanya

On Friday tu Mrs. A memang dah apply leave plan asalnya nak balik kampung Saturday nak pergi kenduri kahwin di kampung tapi lain pulak kejadiannya ngeh! ngeh!ngeh! Unfortunately tak lepas nak berjalan ke sana ke mari sangat cause kereta Mrs. A hantar painting bumbungnya yang dah pudar warna huhuhuhuuu....

Alhamdulillah semua adik-beradik Mr. A  hadir bersama family masing-masing termasuklah besan-besan f.i.l kecuali besan Pilah iaitu emak kaklong cause time ni berada di luar kawasan. Cucu pulak yang tak dapat hadir adalah Along anak Mrs. A yang kat  IKTBN Alor gajah tu dan Banglong S anak kaklong/ b.i.l tuntutan kerja.

Mrs. A sekeluarga bersama emak datang sebelah petang. Magrib berjemaah di Jiboi kemudian bacaan yasin dan bertahlil yang dibawa/ diketuai oleh f.i.l aduh! time nak mula dengan ucapan f.i.l tu sebak sangat f.i.l terus yang lain-lain pun mata masing-masing masuk habuk sobss.sobss.sobs... Setelah selesai bacaan Yasin dan tahlil kami semua solat Isyak berjemaah. 

Kemudian baharulah berkongsi  rezeki. Kali ini masak-memasak satu lauk oleh s.i.l dan satu lauk oleh biras Mrs. A si N. Lain-lain menu sumbangan dari adik-beradik yang hadir gittewww.... 

Kenduri Tahlil Dan Sempena Menyambut Bulan Ramadhan. 


Baju hitam duduk atas kerusi adalah f.i.l



S.i.l sebak dia sewaktu di penghujung bacaan tu.

Gambar-gambar food satu pun takde yang snap adeh! kesal sudah tidak berguna lagi eh! tiberrr... Selepas selesai jamuan makan Mrs. A lepak-lepak dulu kat Jiboi sampai ke pukul 12.00 malam baru gerak balik. Emak Mrs. A pun okay je pulak time ni al-maklumlah jumpa kawan-kawan a.k.a besan-besan semua.

Alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar dan semoga majlis diberkatiNYA. Kami juga berdoa agar doa kami diterima olehNya dan sampai kepada arwah ibu mertua dan arwah Abah Mrs. A serta seluruh ahli keluarga yang telah pergi selamanya semoga roh mereka dicucuri rahmat. 



Mrs. A Join 'Giveaway Raya Bersama Shida Radzuan Blog'

Mrs. A Join 'Giveaway Raya Bersama Shida Radzuan Blog'

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Mrs. A Join 'Giveaway Raya Bersama Shida Radzuan Blog'.

Bila tengok Giveaway ini baharulah perasan eh! kita dah nak dekat raya dah tiberrrr... puasa pun belum ngeh! ngeh! ngeh! (over pulak ko ya Mrs. A oiii!)

Seperti kebanyakkan GA di antara syarat utamanya haruslah tepek banner dahulu.

Mrs. A Join 'Giveaway Raya Bersama Shida Radzuan Blog'.

Giveaway Raya
Klik

Selain daripada itu Shida minta para peserta cerita perasaan nak sambut Ramadhan dan Syawal pada tahun ini. 

Perasaan Mrs. A untuk sambut Ramadhan & Syawal tahun ini,

Sedih dan sayu. Tahun ini adalah pertama kali Ramadhan dan Syawal disambut tanpa kehadiran M.i.l. Disebabkan parents in-law Mrs. A ada di daerah Seremban kekdahnya Mrs. A dan M.i.l lebih kerap berjumpa berbanding dengan emak Mrs. A sendiri. M.i.l kalau dibulan Ramadhan akan selalu ada buah tangan untuk anak-anak, cucu menantunya ketika hendak berbuka. Biasanya dia akan call cucu-cucunya atau Mr. A suruh amik di Jiboi kuih kocilah, buburlah haish selalu aje ada huhuuuu... Nampak gayanya tahun ini takde dah sobs...sobs...sobs... 

Pada Sabtu 27032021 nanti genaplah 100 hari pemergian M.i.l buat selama-lamanya. Selalunya sebelum Ramadhan seakan telah menjadi tradisi family sebelah Mr. A akan buat kenduri sambut Ramadhan dan tahlil arwah dah tentulah yang paling sibuk dan bincang-bincang tarikh adalah M.i.l tetapi pada kali ini kenduri tersebut akan tetap kami adakan juga tapi situasinya sudah berbeza tajuk kenduri pun lain iaitu tahlil 100 hari pemergian arwah M.i.l dan sambut Ramadhan.

Syawal pula masih tak terbayang lagi sambutannya al-maklumlah Mrs. A ni memang sejenis suka buat persiapan last minutes. Samada dari segi baju raya, kuih-muih dan duit raya masih tiada sebarang persediaan apa-apa pun lagi. Lagipun Syawal macam dah kehilangan meriahnya ekoran tahun lepas PKP kot. Apa-apa pun sambutan selalunya sederhana sahaja cukuplah sepasang baju raya sedondon bersama family dan bermaaf-maafan sesama keluarga. 

Rakan blogger yang Mrs. A, TAG adalah LZ dan AFEEZZ

Okay Mrs. A sudah. Jom ke blog penganjur untuk tahu lebih lanjut syarat-syarat penyertaanya. Mrs. A Join 'Giveaway Raya Bersama Shida Radzuan Blog'


Salam Jumaat :  Cara Mudah Bertasbih

Salam Jumaat : Cara Mudah Bertasbih

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Salam Jumaat : Cara Mudah Bertasbih.

Salam Jumaat

Ikut cara mudah bertasbih ni ngam-ngam aje 33 kali. Sebelum ni Mrs. A kira guna jari juga tapi tak ikut kiri kanan sekali kira 15 + 15 + 3 hiks! 

Takpe selepas ini boleh ikut cara mudah bertasbih kira macam kat atas nih! Salam Jumaat:Cara Mudah Bertasbih. Selamat beramal.



Wordless Wednesday #2/2021 - Pinggan Viral Nae

Wordless Wednesday #2/2021 - Pinggan Viral Nae

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Wordless Wednesday #2/2021 - Pinggan Viral Nae

WW
2 pax saving set 


WW
beli di Shopee

Cantik di mata, terpaut di hati terus terbeli tanpa sengaja di Shopee. Kalau tengok di IG @naekitchenette lagilah gilerrr.



Girl Days Out

Girl Days Out

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Girl Days Out. Lately ni entah kenapa Adik jarang nak ikut Mrs. A dan Aryssa keluar so kekdahnya jadilah girl days out. Keluar pun terus ke tempat tujuan aje takdelah nak merewang ke mana pun. Salah satu monthly routine adalah membeli keperluan anak-anak bulus.

Tempat Mrs. A suka beli adalah di Senawang iaitu di @harmony_cat_world (IG) macam-macam keperluan kucing kesayangan ada di kedai ini. Harga pun bolehlah layan. Walaupun biras Mrs. A cakap kat tempat lain (kedai yang dia selelu pergi) adalah yang lagi menarik tapi Mrs. A prefer ke sini cause mudah sekali jalan lepas pi Mydin Senawang atau Giant Senawang membeli monthly groceries terus singgah sini pula.

Girl Days Out
Girl-days-out

Kemudian Aryssa telah berjaya mempau Mrs. A untuk membeli Bubble Bee. Kedai kucing Harmony Cat World Senawang ini dekat aje dengan kedai Bubble Bee nih! makna kata dalam satu barisan kedai yang sama.

Girl Days Out

Girl-days-out
Satu untuk Adik, satu untuk Aryssa dan satu untuk Mrs. A

Disebabkan time keluar pada hari itu dah lewat so tujuan Aryssa untuk membuat spek baharu tidak kesampaian kekdahnya pada hari yang lain terjadilah sekali lagi girl days out. Kali ini we all ke Seremban Centrepoint pula. Tempat yang sama pernah buat spek Aryssa yang pertama [SINI]. Aryssa telah komplen yang menurut perasaannya power mata telah bertambah kerana jarak yang dulu dia boleh tengok tapi sekarang telah sedikit blurrr... Hurm... nak tak nak ibu pun layankan ajelah.

Girl Days Out.

Girl-days-out
Spek baharu Aryssa tambah sedikit power lagi, silau masih sama dan tambah penghalang cahaya biru

Nak balik terasa macam awal lagi. Kekdahya we all pun minum petang di Container Kebab dahulu sebelum pulang.

girl-days-out
Muka ada senyum dah dapat spek baharu lettew...

Itu sahaja kisah Girl Days Out. Next time macam nak story citer kucing Mrs. A pulak. Wahai Mrs. A hoi! bila ko nak rajin memblog nih! huhuhuu...



MRS. A JOIN 'MOUTHGASM CRUNCHY GIVEAWAY BY ATIQAH'

MRS. A JOIN 'MOUTHGASM CRUNCHY GIVEAWAY BY ATIQAH'

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Mrs. A Join 'Mouthgasm Crunchy Giveaway By Atiqah'. Pertama kali terjumpa GA ini di blog NA kemudian di blog Farhana Jafri pulak so meh! la sini Mrs. A pun nak join jugakkkk...

Mouthgasm Crunchy Giveaway By Atiqah.

giveaway
Klik 

Rules untuk join Mouthgasm Crunchy Giveaway By Atiqah mudah sahaja itu yang menambah minat Mrs. A untuk join. Semoga bertuah Mrs. A ehh! 

Tarikh tamat giveaway adalah pada 31 Mac 2021. Sesiapa yang berminat untuk join sekali sila klik banner untuk ke blog penganjur untuk ketahui details.

Mrs. A Join 'Mouthgasm Crunchy Giveaway By Atiqah'.




Selamat Hari Wanita

Selamat Hari Wanita

Bismillahhirahmannirrahim... 

 As Salam and greetings to dear readers.

Selamat Hari Wanita. Hari ini 8 Mac adalah merupakan hari wanita antarabangsa. Selamat Hari Wanita buat dear readers dan semua blogger wanita di luar sana gittewww.... 

Selamat Hari Wanita.

selamat-hari-wanita-2021
Wanita Bangkit Mendepani Cabaran 

Kredit: KPWKM

Selamat Hari Wanita 2021 buat semua wanita hebat yang dikasihi.



Hantar Along Lapor Diri Secara Fizikal

Hantar Along Lapor Diri Secara Fizikal

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Hantar Along Lapor Diri Secara Fizikal. Adehhh! kekok pulak nak menulis ha! dek lamanya tak menulis di blog ngeh! ngeh! ngeh! Semalam 1 Mac 2021 setelah sekian lama study online sahaja, baharulah Along berjaya menjejakkan kaki ke IKTBNnya iaitu IKTBN Alor Gajah. Semenjak berjaya sambung belajar sesi Julai 2020 tahun lepas semuanya sekadar belajar di alam maya sahaja. Semua kawan-kawan, lecturer yang sebelum ini hanya kenal di alam maya buat pertama kalinya bersua muka semalam.

Mrs. A sekeluarga memang bersyukur sangat-sangat Along dapat IKTBN Alor Gajah cause tempat tu tak jauh pun dari kampung Mrs. A kira-kira 15 ke 20 minit perjalanan dengan menaiki kereta. Disebabkan itu jugaklah Mrs. A balik kampung pada hari Ahad memikirkan senang pagi-pagi Isnin tu nanti terus dari kampung sahaja. Alhamdulillah syukur pergerakkan perjalanan pada hari Ahad lancar.

Hantar Along Lapor Diri Secara Fizikal.

hantar-along-lapor-diri
Tak banyak gambar pun ikut SOP ibubapa tak boleh turun/keluar dari kereta

Malam Isnin tu dapat WhatsApp dari IKTBN panduan semasa pelajar lapor diri. Diantaranya 1. Sila pastikan dah download apps mysejahtera serta telah memasukkan maklumat penumpang dan pemandu di dalam kenderaan. 2. Sila keluarkan siap-siap dokumen buku pendaftaran dan borang masuk asrama. 3. Sila pastikan tiada ibu bapa/ penjaga atau penumpang yang keluar dari kereta kecuali pelajar sahaja.

Masa melapor diri pun berperingkat bukan serentak. Ada yang kena melapor dari pukul 8.30 pagi hingga 10.30 pagi. Along time melapor dia takdelah pagi sangat dari 10.30 pagi hingga 12.30 tengahari. We all sampai pun kira awal lebih kurang pukul 10.00 pagi macam tu terus ke check point 1 serahkan buku pendaftaran yang dah lengkap diisi tu dari dalam kereta aje scan mysejahtera dan ambil suhu badan kemudian terus aje diarahkan ke asrama lelaki.

along-lapor-diri
Di asrama lelaki dah sedia menunggu petugas-petugas yang lengkap dengan suit ikut SOP

 Along seorang je dibenarkan turun ambil semua barang-barang dia dari bonet kereta kemudian ibubapa/penjaga diminta pulang terus huhuhuhu sedih tak dapat nak tolong Along kemaskan barang-barang masuk kat asrama dia. Hurm! ntah macam manalah agaknya dia susun barang-barang dia tu.

Kemurungan sekejap tak dapat nak snap-snap gambar. Ada pun Mrs. A rekod video dari dalam kereta itulah memori sebangga-bangga yang ada. Petang tu Along ada taklimat kemasukkan pelajar baharu. Kat surat tu tulis dalam dewan tapi yang sebenar-benar kejadiannya Along bagitahu dari dalam dorm aje taklimat online ngeh! ngeh!ngeh! cuma meriah sikitlah ada kawan-kawan satu dorm 6 orang semuanya. Setakat pagi ni tadi Mrs. A tanya Along okay tak dia kata okay je ibu takyah risau. Alhamdulillah syukurlah kalau macam tu. Semoga Along terus fokus dalam menuntut ilmu kerana Allah.

Okaylah itu sahaja nak citer kisah hantar Along lapor diri secara fizikal. Meh! sini Mrs. A belanja gambar mak pak Along pulek!

Mr. and Mrs. A 😜😝







Welcome February

Welcome February

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Welcome February. Adehhh! apsal ntah mood memblog semakin kelaut sekarang ni. Bilalah nak rajin ni muahhaaaahaaa... Pejam celik pejam celik dah di bulan Februari kita kan. Rasa macam semalam aje baru sambut tahun 2021. Masa sekarang terasa sangat cepat berlalu, bak kata ustaz bila masa terasa semakin cepat itu adalah salah satu tanda-tanda dunia akhir zaman. Satu lagi sekarang ini banyak sangat kematian mengejut berdasarkan pengalaman sendiri. Kadang-kadang tu baru aje lagi borak dengan kawan-kawan tu sehari dua lepas tu dengar-dengar dah meninggal, Allahuakbar.

Di musim PKP ni kebanyakkan masa Mrs. A pun memang dihabiskan kat rumah aje kalau keluar pun setakat pergi kerja. Baru-baru ni pulak department Mrs. A dah adakan semula penggiliran work from home (WFH) lagilah Mrs. A tak keluar ke mana pun #juststayathome gittewww... 

Time Negeri Sembilan Public Holiday 14 Januari yang lalu time tu masih PKPB lagi sempat jugaklah  Mrs. A balik kampung itu pun sebab nak fetching Aryssa dari kampung plan nak pergi sekolah beli buku dan jugak beli keperluan sekolah yang lain. Beli untuk Aryssa aje dulu Adik tunggu dulu kemudian. Al-maklumlah diwar-warkan form 5 akan masuk sekolah secara fizikal pada 20 Januari 2021. Semangat betul Aryssa membeli buku dan beg sekolah tak sabar nak pergi sekolah katanya. 

Welcome February

Welcome February
Aryssa sedang membeli buku di koperasi sekolah

Manusia hanya mampu merancang sedangkan perancangan Allah adalah sebaliknya. Unfortunately none hado ke sekolahnya. Bersabarlah sayang. Pasti ada hikmahnya. Wallahualam.

Pada 21 Januari 2021 Mrs. A dikejutkan lagi dengan kematian bapa saudara. Baru sebulan lebih kehilangan m.i.l kemudian arwah Pakteh pula menyusul. Arwah Pakteh Yop adalah abang kepada f.i.l. Alhamdulillah Mrs. A sekeluarga diberi kesempatan olehNya untuk ziarah arwah Pakteh buat kali terakhir.

welcome february
Arwah Pakteh selamat dikebumikan di Makam Tuan Haji Said, Seremban sebelum Jumaat 22.01.2021

Arwah Pakteh meninggal dunia pada usia 82 tahun. Kali terakhir Mrs. A berjumpa dengan arwah adalah pada hari arwah m.i.l meninggal dunia, (161220220) time tu Pakteh ada datang di HTJ dan time tahlil selama tiga malam berturut-turut di Jiboi. Pakteh happy aje bercerita tentang kisah politik semasa tak sangka tiba-tiba sampai sudah masanya dia pula pergi buat selamanya. Ya Allah kurniakanlah syurga tanpa hisab buat arwah Pakteh Dato' Hj Yop bin Yahya. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama golongan para syuhada.

Actually percubaan untuk membuat post ini since 1 February lagi tapi tak juga menjadi kenyataan huhuuhu... 3 haribulan barulah menjadi. Anyway nak juga selitkan doa indah ini.

Welcome February
welcome february

"Ya Allah, cabutlah di dalam hatiku apa yang Engkau tidak suka dan hiasilah hatiku segala sesuatu yang Engkau suka" Aaamiiin YaRabbal A'lamin.

Readers okay ke tu? PKP kita sambung lagi dari 5 Februari hingga 18 Februari, aittt nape 18 baik teruskan aje sampai habis bulan Februari ataupun sampai vaksin selamat mendarat di bumi Malaysia eh! tiberrrr tak baik carut Mrs. A hoiiii!!! muahahhaaaa...

Okay rasanya cukuplah bebelan seorang Mrs. A untuk post Welcome February. Wassalam.




Sepetang Bersama In-Laws

Sepetang Bersama In-Laws

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Sepetang Bersama In-Laws. Di minggu-minggu awal setelah m.i.l kembali ke Rahmatullah Mrs. A sekeluarga banyak menghabiskan masa di Jiboi actually bukan family Mrs. A sahaja family in-laws yang lain pun sama. Tujuan we all tak lain dan tak bukan nak buat f.i.l tidak terasa sangat kehilangan mak.

Begitu jugalah cucu-cucu semua berkampung tidur di Jiboi nak temankan Atok kata depa. As for Mrs. A mak-mak dan pak-pak pulak datang dan pergi, pagi datang, malam balik rumah masing-masing esoknya tu datang semula. Begitulah rutinnya selama di bulan Disember yang lalu. We all pun pakat masak-masak dan makan-makan di Jiboi. Kemudian ada satu petang tu Saturday tak silap 26 Disember KakNgah (niece) dah mula kerja. Al-maklumlah tempat kerja baharu kena kerjalah. Tapi mak-mak sedara ni memang tak kerja Saturday melepet pulak kebosanan. Timbul pulak idea si N (biras Mrs. A) mengajak we all (girls only) pergi tempat kerja KakNgah lagipun Kaklong (mama KakNgah) tak pernah pergi lagi. Mrs. A pun on jer....

Sepetang Bersama In-Laws

Sepetang bersama in-laws
d'Tempat Country Club

Selayaknya sejenis club house so macam-macam facilities ada kat sini untuk memberlah di antaranya ialah swimming pool, gym, sauna eh! nak tau segala silalah google ya. Mrs. A dah pernah pergi sini 2 kali kalau tak silap time tu ada event office buat kat ball room sini. Kaklong belum pernah sampai lagi kekdahnya petang tu niece pun bawak we all melawat kawasan.

N adalah master mind yang ajak we all datang sini rupanya dia nak stalker husband dia yang sedang practice kat golf driving range eh! tiberrr muahahaha... Kalau nak tahu ada juga beberapa facilities kat sini bukan member pun boleh main contoh macam go-kart dan menebas (baca golf driving range) macam Aryssa nih! muahahhaaa.... Jom layan gambar yang sempat Mrs. A snap-snap.

Sepetang Bersama In-Laws
Sepetang bersama in-laws
Tak plan punya pasal pakai apa pun lantaklah muahahhaaaa...

Sewaktu we all sampai di d'Tempat time tu b.i.l (husband N) dah settle menebas pun, baharu aje gerak nak balik rumah. Since dia belum jauh lagi we all minta dia patah balik alasannya nak tukar kereta yang selesa sikit disebabkan kereta yang we al naik tu lowered habis (ramai sangat passengers). Lagipun Kaklong cakap dia nak main golf pinjam kayu golf Alang. Ingatkan Kaklong main-main kekdahnya yang benar uols! 

Adehhh! takde pulak gambar kaklong, N dan nieces tengah menebas ngeh! ngeh! ngeh! cause Mrs. A buat video jerr... Takpelah yang penting gambar Mrs. A ada gittewww...

Mrs. A
Kaki tak yah rapat sangat, tangan tu ibu jari letak depan hahaha coach punya arahan

Mrs. A
Kono tak agak ea nih!

Mrs. A
Hurmmm... mujurlah kono adehhh! susah la main golf nih biarlah Mrs. A main netball jer...

S.I.L
Sister in-law (s.i.l)

Time muda remaja dua tiga dekad yang lalu Mrs. A pernahlah main golf kat driving range time tu kerja K.L ikut kawan-kawan masa tulah yang tahu ingat senang ke nak pukul bola tu bagi kena dan melambung tinggi hahaha susah uols! memang time tu pukulan Mrs. A tak mengena pun malu siot tu yang tobat tak mau main golf ngeh! ngeh! ngeh!

Sesiapa nak try golfing bolehlah ke d'Tempat mur mur aje nak sewa bola tu 50 biji RM6.00 tapi kayu golf tak pasti, bawa sendiri punya kot. We all petang tu pinjam Alang punya.

in-laws
Alhamdulillah masa bersama yang dihargai next time kita datang lagi

Sepetang bersama in-laws semoga ukhwah bahagia sampai ke syurga. Setelah puas membuat road tour di d'Tempat we all pun gerak nak mengisi perut di [SINI]




Mrs. A Join 'My First Giveaway By Blog Sal'

Mrs. A Join 'My First Giveaway By Blog Sal'

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Mrs. A Join 'My First Giveaway By Blog Sal'. Eh! macam tak percaya aje blogger SalbiahM buat giveaway. Terjumpa kat bloglist seorang blogger ni ada blogger yang up-entry join 'My First Giveaway By Blog Sal' dengan lajunya Mrs. A singgah menghayati. Oh! kekdahnya yang benar dong ngeh! ngeh! ngeh! (jangan marah Sal, Mrs. A gurau jer...)

Okay jom tepek banner My First Giveaway By Blog Sal

Giveaway
KLIK

Buat readers blog Mrs. A yang berminat untuk turut serta My First Giveaway By Blog Sal boleh klik banner di atas untuk ke blog penganjur bagi mengetahui syarat-syarat penyertaan. Jangan bimbang syarat-syarat penyertaannya sangat mudah dan very friendly.

Tarikh tamat giveaway adalah pada 8 Februari 2021, 11.59pm. 

Seramai 15 pemenang bertuah akan diberi hadiah. Okay Semoga bertuah Mrs. A eh! tiberrr...



Along Belanja Nenek Minum Cendol Songkok Tinggi

Along Belanja Nenek Minum Cendol Songkok Tinggi

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Along Belanja Nenek Minum Cendol Songkok Tinggi. Sebelum hantar nenek balik kampung Along nak belanja nenek minum Cendol Songkok Tinggi dulu kata Along iaitu anak Mrs. A yang sulung tu. Mak Mrs. A ikut sekali datang ke Seremban bersama Adik dan Aryssa pada hari m.i.l meninggal. [SINI]. Walaupun Along masih belajar tapi dia rajin buat kerja partime jugak. Itu yang dia berhajat nak belanja nenek. Bila Mrs. A tanya cukup duit tak tu? kalau tak ibu tambah, cukuplah ibu katanya. Alhamdulillah sejuk perut ibu hehehee... 

Selama 5 hari di Seremban tu mak Mrs. A tinggal dengan Mrs. A sekeluarga. Mak setuju tinggal tu bukan apa sebab nak turut sama-sama menghadiri kenduri tahlil arwah m.i.l yang diadakan selama tiga malam berturut-turut di Jiboi iaitu bermula hari Khamis hinggalah Sabtu. Kekdahnya pada hari Ahad petang barulah we all hantar nenek/ mak balik kampung.

Along Belanja Nenek Minum Cendol Songkok Tinggi.

Along belanja
Aryssa dan nenek sedang menikmati cendol pilihan masing-masing

Along belanja
Cendol pulut pilihan Mrs. A

Along belanja
Selain cendol Mrs. A order mee bandung jugak

Along Belanja
Adik dan Aryssa share order cekodok panas-panas ni

Along belanja
Tengah snap-snap lettewww...

Along belanja
We all pilih duduk dekat wakaf ni memang best

Alhamdulillah tercapai hasrat hati Along nak belanja nenek minum cendol songkok tinggi. Okay itu sahaja kisah Along belanja nenek minum cendol songkok tinggi sebelum we all hantar nenek pulang ke sarang ngeh! ngeh! ngeh! Oh! ya dua tahun yang lalu Mrs. A dah pernah post kisah Cendol Songkok Tinggi [SINI]



Salam Jumaat

Salam Jumaat

Bismillahhirahmannirrahim... 

 As Salam and greetings to dear readers.

Salam Jumaat. Hari ini hari Jumaat kedua di tahun 2021. Sempena hari Jumaat penghulu segala hari ini Mrs. A terasa nak berkongsi quote yang agak menarik perhatian (bagi Mrs. A la...). Quote ini Mrs. A jumpa sewaktu scroll-scroll IG. Sajalah nak kongsikan di blog sebab bukan semua readers/ blogger ada IG tak gittewww.

Salam Jumaat.

salam Jumaat
Credit @noumanalikhanofficial


Salam Jumaat semoga bermanfaat.



Wordless Wednesday #1/2021 - Polperro Steak House

Wordless Wednesday #1/2021 - Polperro Steak House

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Wordless Wednesday #1/2021 - Polperro Steak House

Di suatu petang nan damai tidak berapa lama dahulu hanging out with in-laws tempat makanan pilihan Kaklong di Polperro Steak House, Seremban 2.

Polperro Steak House
Chicken chop and rice disebabkan portion yang banyak Mrs. A order ni share dengan Aryssa

Polperro Steak House
Kaklong order ni makan share jugak dengan Mrs.A muahahhaaaa

Polperro Steak House
Exactly nama menu ni tak ingatlah pulek fish and chip kot order by the biras N

Polperro Steak House
Nachos

Polperro Steak House
Kakngah AS order spaghetti meatball

Polperro Steak House
Spagetti carbonara pilihan niece lagi sorang

Hurm... rasa macam semua menu Mrs. A dah snap tapikan ada satu menu lagi s.i.l punya tiada uols. Tak ingat pulak s.i.l order apa? Ini pertama kali Mrs. A singgah makan di Polperro Steak House Seremban 2. Okaylah next time boleh datang lagi, portion food kat sini besar-besar gedabak, taste pun boleh tahan. Eh! air tak snap pulak ngeh! ngeh! ngeh! 

Wordless Wednesday #1/2021 - Polperro Steak House.

MRS.A my blog my stori ©