2021 - MRS.A my blog my stori MRS.A my blog my stori: 2021
Wordless Wednesday #4/2021 - Face Mask

Wordless Wednesday #4/2021 - Face Mask

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Wordless Wednesday #4/2021 - Face Mask. Tak banyak idea nak menulis Mrs. A buat cerita bergambar ajelah sempena Wordless Wednesday nih! Dapat idea nak cerita kisah face mask ni pun bila baca entry di blog legend Ben Ashaari ialah sedikit hari lagi kita mungkin dah tak perlu untuk pakai face mask lagi so kekdahnya nanti bolehlah scroll blog sendiri sambil mengimbau kenangan face mask yang pernah Mrs. A pakai.

Mrs. A bukanlah seorang penggemar face mask pun tapi suka matchy-matchykan warna face mask dengan baju yang dipakai dalam erti kata lain sedondon dengan warna baju. Rasanya kebanyakkan perangai perempuan memang cenggitu kot eh! 😜😜😜

Wordless Wednesday #4/2021 - Face Mask. 

WW
Awak nampak Ungu 😊😊😊
WW
Di awal-awal pemakaian face mask Mrs. A setia dengan brand Medicos (headloop) warna biru ni

WW
Kemudian Mrs. A dah bertukar rasa ke brand Himaya

WW
Awak nampak biru 😜😜😜

WW
Mrs. A suka warna-warna dari brand Himaya ni

WW
Bila dah disarankan pakai double face mask Mrs. A suka brand Rimask

WW
Rimask so far ada 3 warna jer...

WW
Selepas pulang berkerja tengok-tengok ada parcel Rimask red 

WW
Bila guna fabrik face mask kena beli filter jugak. 

WW
Seller claim 5 layers so haruslah seorang Mrs. A ngecek muahhhaaaa

Wordless Wednesday #4/2021 - Face Mask. 

Semusim yang lalu bila face mask ataupun pelitup muka diwajibkan Mrs. A selesa guna yang bertali tapi tulah, takde pulak snap gambar hurm... terasa ralat sikit di situ. Kisah lain face mask Mrs. A [SINI]



Mesyuarat Makcik-Makcik

Mesyuarat Makcik-Makcik

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Mesyuarat Makcik-Makcik. Mesyuarat makcik-makcik sempena Kak Ngah A (niece) nak kahwin 😊 Nama mesyuarat jadi makcik-makcik cause yang dijemput hanyalah makcik-makcik sahaja. Pakcik-pakcik tidak dijemput memandang pada tarikh mesyuarat tu Along (b.i.l) tiada di rumah, ada hal tertentu yang tidak dapat dielakkan. So kekdahnya biras (Kaklong) Mrs. A kata mesyuarat makcik-makcik on tetap on nanti kita up-date aje keputusan mesyuarat kepada pakcik-pakcik so pepakcik ikut ajelah keputusan mesyuarat gittewww...

Mesyuarat Makcik-Makcik.

Mesyuarat makcik-makcik
Tempat mesyuarat rumah kaklong

Time 'family get together' di Jiboi sebelum ini biras/kaklong Mrs. A dah ada bagitahu dia nak buat mesyuarat nak discuss tentang majlis kahwin Kak Ngah. InsyaAllah tarikh langsung yang dirancang adalah Februari tahun depan. Tak lama lepas tu ada jugak group whatsapp makcik-makcik diwujudkan. Dalam tulah siap dimaklum agenda hahahaa... tergelak Mrs. A baca  antara agenda mesyuarat adalah    1. tema pakaian; 2. agenda majlis; 3. D day & before majlis; 4. menu makan dan lain-lain hal yang bersangkut-paut teringat pulak mesyuarat pembahagian tugas time s.i.l nak kahwin tahun 2014 [SINI]

Mesyuarat makcik-makcik telah berlangsung pada 11 September 2021 walaupun masa yang diwar-warkan pukul 2.30 petang tapi Aryssa dan Mrs. A sampai paling lewat lebih kurang pukul 3.00 petang. Tapi ok jer... time Mrs. A sampai tu mesyuarat belum berlangsung lagi. Bebiras Mrs. A yang dah sampai duluan tu mereka sedang menjamu selera sebagaimana yang telah dimaklumkan lunch provided oleh organiser mesyuarat. Mrs. A lambat cause masak untuk lunch rumah sendiri terlebih dahulu atas permintaan Mr. A gitttewwww... [alasan win sangat] tapi Mrs. A makan jugak kat rumah kaklong tu muahahhaaaa....

Walaupun yang dijemput makcik-makcik tapi ada juga dua orang pakcik yang datang iaitu Alang (b.i.l) dan husband s.i.l.

Mesyuarat Makcik-Makcik.

mesyuarat
Lala, N, Mrs. A, Kaklong dan S.i.l

Mesyuarat
Seoarang pakcik melayan anak-anak sedaranya

Emak kaklong dan adik kaklong serta anak dia pun turut hadir ada satu gambar lagi ada Aryssa serta nieces tapi tak sesuai untuk tontonan umum 😜😜😜 

Alhamdulillah mesyuarat makcik-makcik berjalan lancar dan mencapai maksud yang diinginkan. Lama betul we all bermesyuarat hahahaa sampai ke pukul 6.00 petang walaupun agenda dah habis awal tapi biasalah bila dah ramai memakcik yang berkumpul memacam cerita keluar. Esoknya tu KakNgah, N dan s.i.l telah pergi membeli baju tema. Tema family pengantin dan mak-maksedara adalah sedikit berbeza.

Mesyuarat
Color tema family perantin 😊

Walaupun masing-masing nampak happy tapi tetap terasa sangat kelainannya tanpa kehadiran arwah M.i.l. Hanya doa yang mampu kami titipkan. Ya Allah cucurilah rahmat keatas roh arwah ibu kami. Hajah Zabidah binti Abu Bakar. Ψ§َΩ„Ω„َّΩ‡ُΩ…َّ Ψ§ΨΊْفِΨ±ْΩ„َΩ‡َΨ§ وَΨ§Ψ±ْΨ­َΩ…ْΩ‡َΨ§ وَΨΉَافِΩ‡َΨ§ وَΨ§ΨΉْفُ ΨΉَΩ†ْΩ‡َΨ§

Okay itu sahaja nak share kisah mesyuarat makcik-makcik. Mohon doakan majlis berjalan lancar dan diberkati olehNYA.


Dah Boleh Lari

Dah Boleh Lari

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Dah Boleh Lari. Entry ni dah lama pending kat draft huhuuhu... kisah lari jangan tak lari Mrs. A bermula semula pada bulan Jun 2021 time tu tiba-tiba terjebak join virtual run for Palestine [SINI]. Rentetan dari itu hampir setiap minggu Mrs. A berlari sehinggalah terhenti disebabkan dek PKPD di daerah Seremban. Tapi tulah dah lama tak lari nak mula balik ni adehhh! susahnya.

Rasa macam dah basi teruk kisah dah boleh lari ni tapi cerita jugaklah banyak dah gambar simpan kat gallery ni ha! Okay back to kisah virtual run for Palestine nih! salah satu syarat wajibnya kena berlari sejauh 7km jumlah larian tu boleh aje berperingkat macam yang Mrs. A buatlah. Larian pertama Mrs. A bersama Aryssa pada 05062021 sejauh 4.4km.

Dah boleh lari
Dah boleh lari
Sebelum lari tu wefie dulu 😊

Dah boleh lari
Dah separuh jalan selfie is a must gittewwwπŸ˜…

Esoknya tu Sunday morning 06062021 sambung berlari lagi masih ditemani Aryssa.

Dah boleh lari
Snapshot larian  Mrs. A.
Mrs. A guna Apps Strava untuk rekod larian. 

dah boleh lari
Aryssa 😍

Dah boleh lari
Muka ada happy setelah berjaya menamatkan larian

Aktiviti larian Mrs.A setakat hari ini adalah ikut trek larian yang sama iaitu dari rumah Mrs. A terus berlari sehingga ke Forest Park sepanjang laluan tu memang dah disediakan trek untuk pejalan kaki dan juga trek untuk berbasikal. Kekdahnya memang selalu ada aje orang yang jogging dan berbasikal. So takdelah rasa awkward sangat. Jarak larian Mrs. A didalam Apps tu selalu berbeza-beza rasanya Strava kira juga larian yang ulang-alik, patah balik, patah balik tu. 

Jikalau lari dengan Aryssa dia selalu tertinggal kat belakang so kekdahnya Mrs. A akan selalu ada adegan larian ulang alik nak tengok maa..naaaa? Aryssa ni ha cenggitulah! Ha! jangan underestimate seorang veteran ya muahahhhaaaa....

Larian terkumpul Mrs. A selama 2 hari adalah 4.4km + 4.7km sudah cukup dan lebih 7km. Tempoh larian untuk Run for Palestine by Runsteur itu adalah sepanjang 22 Mei sehingga 20 Jun 2021. Yeay!    I have finished the race hahahhaa... over la ko Mrs. A hoi!

Dah boleh lari
Penganjur ada juga bagi template macam kat atas ni so editlah sendiri masukkan gambar biar jadi memories gittewww...
 
Dah boleh lari lain kali Mrs. A sambung lagi kisah #mrsarunning. Ada beberapa siri lagi running ingat nak cerita sekali tapi macam malas nak sambung lagi huhuhuu...

Teringat pulak blogger NUR yang selalu running ntah kenapa blog dia dah tak aktif. Ada sesiapa tahu?





Family Get Together - BBQ Kambing Perap dan Ayam Perap Farm Grill

Family Get Together - BBQ Kambing Perap dan Ayam Perap Farm Grill

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Family Get Together - BBQ Kambing Perap dan Ayam Perap Farm Grill. Sempena Negeri Sembilan telah memasuki fasa 3 Pelan Pemulihan Negara (PPN) eeecewahhhh! kemahen hahahaaa... Family side Jiboi telah sepakat nak adakan majlis get together al-maklumlah dah lama tak berkumpul sambil membawang gitttewww... Mr. A telah bermurah hati nak sponsor kambing perap dan ayam perap Farm Grill cause ada agen terdiri dari kawan-kawan dia juga walaupun tak dapat harga kawan-kawan muahhahaaa.... 

Kejadian family get together tu adalah pada Saturday night 04092021. Aturcara majlis seperti biasa solat Maghrib di Jiboi dan buat juga tahlil arwah M.i.l. kemudian terus solat Isyak sekali. Unfortunately time tu  biras N dan Mrs. A tak dapat turut sama berjemaah cecuti bendera merah.

BBQ Kambing Perap dan Ayam Perap Farm Grill.

Family get together
Sebelah petang dah mula bakar-bakar semestinyalah tugas Along πŸ˜€ anak Mrs. A yang sulung

family get together
Dalam satu bekas cenggini ada 3 ke 4 slice

family get together
Yang ni Mrs. A terlupa nak makan dah kekenyangan

Family get together
Ayam perap FarmGrill ni sizenya besar-besar

Family get together
Ini aje gambar makan-makan yang elok sikit huhuhuuu... dah kenyang makan BBQ Mrs. A sambung makan steamboat 

Selain daripada BBQ kambing perap dan ayam perap ada jugak menu steamboat ala-ala Johnny's πŸ˜‹πŸ˜‹. 
Family get together
Tak pastilah namanya apa fruit custard ke truffle ke hahhaaa... Ini b.i.l (sulung) yang bawa a.k.a Papa

Family get together malam tu tak cukup corum, family Ateh tak dapat join depa balik Port Dickson. Lagi seorang yang tak dapat join adalah Banglong S (nephew) dia kerja time tu tak sempat balik. Suasana terasa sedikit kehilangan tanpa kehadiran arwah m.i.l πŸ˜”πŸ˜’. F.i.l pun dah tak  banyak bercakap macam dulu-dulu. Lebih banyak bersedih mengimbau kenangan lalu. Kami cuma mampu berdoa agar sedihnya terus berkurang seiring waktu berlalu. 

Subhanallah Alhamdulillah semoga silarturrahim terus terjalin hingga ke Jannah.




Salam Jumaat - Kita Jaga Allah, Allah Jaga Kita

Salam Jumaat - Kita Jaga Allah, Allah Jaga Kita

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Salam Jumaat - Kita Jaga Allah, Allah Jaga Kita

salam jumaat

Kredit : @noumanalikhanofficial

Sajak 'Atuk Merdeka'

Sajak 'Atuk Merdeka'

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Sajak 'Atuk Merdeka'. Walaupun hari ini dah 1 September Mrs. A sajalah nak blogkan mengenai sajak 'Atuk Merdeka' ini. Sajak ini ada kenangan yang tersendiri sewaktu zaman persekolahan Mrs. A yang lalu fuyyoo.. lama gila dah ni tahun 1992 time tu Mrs. A form 5. 

Mrs. A pun dah ingat-ingat lupa. Sajalah Mrs.A tanya pakcik Google tadi kebetulan terjumpa pulak sajak 'Atuk Merdeka' ini semula. Seingat Mrs. A time tu cikgu suruh tulis mengenai kemerdekaan Malaysia apa-apa sajalah mengenai sajak ke, pantun ke, cerita ke tak kisahlah janji berkaitan kemerdekaan. Punyalah mengelabah tak tahu nak buat apa, Mrs. A lah orang yang paling last hantar huhuhuhu... ntah! macam mana seorang Mrs. A terjumpa sajak 'Atuk Merdeka' ni fuh! selamat lagipun cikgu tak kisah kau copy paste ka idea sendiri ka janji ada muahahhaaaa....

Sajak 'Atuk Merdeka'

Mrs.A
Gambar tiada kaitan dengan Sajak Atuk Merdeka ngeh! ngeh! ngeh!


Sajak 'ATUK MERDEKA'
Cucuku,
Kau ingin menjadi apa bila dewasa nanti?
Atukku,
Aku ingin menjadi kayu.

Jika kau menjadi kayu,
Jadilah kayu golf,
Disebut kayu tetapi besi,
Diulit Dato', tauke dan menteri.
Jangan kau menjadi tunggul.

Cucuku,
Kau ingin menjadi apa bila dewasa nanti?

Atukku,
Aku ingin menjadi pagar.

Jika kau menjadi pagar,
Jadilah pagar karan,
Dipicit suis power berjalan,
Dirempuh diusik, boleh pengsan.
Jangan kau jadi pagar makan padi.

Cucuku,
Kau ingin menjadi apa bila kau besar nanti?

Atukku,
Aku ingin menjadi mangkuk.

Jika kau menjadi mangkuk,
Jadilah mangkuk purba zaman batu,
Buruan ahli arkeologi setiap waktu,
Membawa bukti tamadun dan ilmu.
Jangan kau menjadi mangkuk hayun.

Cucuku,
Kau ingin menjadi apa bila kau dewasa nanti?

Atukku,
Aku ingin menjadi bintang.
Jika kau menjadi bintang,
Jadilah bintang di langit,
Tiada boleh ditukar wang ringgit,
Tidak boleh dijolok dikait.
Jangan kau menjadi bintang tiga.

Cucuku,
Kau ingin menjadi apa bila dewasa nanti?

Atukku,
Aku ingin menjadi seluar dalam.

Jika kau menjadi seluar dalam,
Jadilah seluar dalam Superman,
Sarung di luar nampak gentleman,
Tiada manusia memberi komen.
Jangan kau menjadi seluar dalam model playboy.

Cucuku,
Kau ingin menjadi apa bila dewasa nanti?

Atukku,
Aku ingin MERDEKA .

Jika kau ingin MERDEKA ,
Lupakan tentang perarakan di Dataran Merdeka,
Simpanlah budget kereta berhias dan pentas lintas hormat,
untuk membeli kayu,
untuk membeli pagar,
untuk membeli mangkuk,
untuk membeli bintang,
untuk membeli seluar dalam,
untuk membeli MERDEKA.

MERDEKA, MERDEKA, MERDEKA !!!


Time cikgu check hasil kerja Mrs. A tu tergelak-gelak dia baca hahahaa tapi tak dapatlah A B C D E F G hurm... sendu hahahhaa...itulah yang membuatkan Mrs. A ingat sangat pasal sajak Atuk Merdeka sehingga ke hari ini. Kenangan menggamit jiwa sungguh!

Lagipun sekarang ni kita semua dah betulkan yang biasa kan...kan..kan... bukan pagar makan padi ya tapi pegar kekdahnya pegar itu adalah sejenis burung ooooppsss!

Walaupun ketika zaman persekolahan tu Mrs. A tak pernah ambil tahu siapakah pencipta sajak 'Atuk Merdeka' tersebut tapi hasil tanya pakcik Google, Mrs. A dah tahu dah penciptanya adalah seorang kartunis lejen dan kartunis yang memang Mrs. A minat jugak iaitu Kartunis Ujang. Mrs. A pun memang follow IG dia @kartunis_ujang jom la follow eh! tiberrr... hahhaaa

Okay itu sahaja nak citer secebis kenangan di bulan kemerdekaan.



Pengalaman Vaksin Mrs. A

Pengalaman Vaksin Mrs. A

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Pengalaman Vaksin Mrs. A. Alhamdulillah dengan izinNYA Mrs. A telah selamat mendapat kedua-dua dos vaksin sebagaimana yang disarankan. Fuhh!!! bersawang betul My Blog My Stori nih! huhuuuuhuu... hampir sebulan tiada sebarang entry busy ya'amat ha! ngeh! ngeh! ngeh! Kerana rindu yang terlalu  mendalam pada hari Jumaat penghulu segala hari ini Mrs. A rajinkan jugalah diri ini untuk up-date kisah pengalaman diri sendiri mendapat vaksin gittewww....

Sejujurnya Mrs. A dapat temujanji ini melalui syarikat, almaklumlah syarikat Mrs. A kerja ni essential company jadinya ada kelebihan di situ. Di awal-awal dulu Mrs. A tak berminat pun nak masuk nama sebab tak nak Sinovac boleh! gitu? Macam confident je boleh dapat pfizer muahahhaa...[buruk jugak perangai ko nih! Mrs. A kan] Tapi bila  kali ni HR tanya nak tak masuk nama untuk divaksin cause ada beberapa nama terpaksa dikeluarkan disebabkan mereka telah positive covid dan ada jugak yang under kuarantin. Mrs. A cakap bolehlah sebab bila dapat tahu team terbaharu sebelum Mrs. A dapat pfizer dan baca jugak kat news selepas ini kiranya starting Julai kerajaan akan bagi pfizer pulak mana-mana negeri yang sebelum ini dapat Sinovac. Tengok jugak kat IG YB Hishamudin time Mesia dapat sumbangan sejuta dos pfizer tu. Walaupun ada kengkawan Mrs. A menganjing alah pfizer dah nak expired yang ko dapat tu hahahaa... Ahhh! ada aku kisah! jeles lettewww...

Pengalaman Vaksin Mrs. A.

vaksin
1st dose. 19 Julai 2021 di Dewan Majlis Bandar Raya Seremban (MBS)

Pada hari tersebut adalah giliran Mrs. A bekerja dari office so Mrs. A pergi office dulu macam biasa kemudian dalam pukul 9.00 pagi baru gerak dari office. Kononnya nak pergi sendiri tapi boleh pulak handphone tertinggal kat rumah. Kekdahnya Mrs. A balik rumah dulu kemudian mintak tolong Mr. A yang hantarkan ngeh! ngeh! ngeh!

Sesampai di dewan MBS tengok ramai yang tengah duduk queue. Tapi cepat aje giliran menunggu tu nak selpi selpot pun tak sempat hahahhaaa... harus dipuji PPV di dewan MBS ni cehwahhh!!! tiiiberrr... Seperti di lain-lain PPV section pertama berjumpa dengan staff yang up-date Mysejahtera tu sambil disuruh isi borang consent, kemudian section kedua berjumpa petugas kesihatan (dr ka nurse ka mo ka tak pasti la pulak). Kemudian baharulah ke section nak masuk bilik-bilik kecik untuk dicucuk tu. 

Time nak cucuk tu nurse tanya nama dulu, kemudian bagitahu Mrs. A dapat pfizer [dalam hati alhamdulillah, tercapai jugak hajat] kemudian nurse tanya nak cucuk belah mana kiri ke kanan? Mrs. A pilih kanan. Haish! selepas dah cucuk tu terfikir pulak patutnya pilih kiri cause Mrs. A ni right handed people so banyak gunakan belah kanan errmmmm... hadap yolah.

Selepas dah dapat jab tu balik rumah dulu. Makan roti canai yang Mr. A dah beli untuk breakfast actually. Kemudian amik panadol biasa 2 biji terus tidur dan berehat. Dah dekat nak pukul 1.00 tengahari Mrs. A terjaga rasa macam okay je terus pergi office semula ha gigih kau! Kesan dos pertama kepada Mrs. A takdelah teruk. Terasa panaslah sikit malam pertama hingga ketiga selalu Mrs. A tidur berselimut nampak muka je cause Mr. A suka on aircond tapi tiga malam tu langsung tak berselimut tidur fuh! panas uols!

Pengalaman Vaksin Mrs. A.

vaksin
2nd dose. 9 Ogos 2021 tempat yang sama MBS

Untuk yang 2nd dose ni Mrs. A apply annual leave sengajalah nak rilexs bebetul lagipun esoknya tu  Public Holiday tak yah fikir pasal kerja. Yang 2nd dose tu Mrs. A pergi dewan MBS dengan Along anak sulung Mrs. A kebetulan hari yang sama Along pun dapat temujanji vaksin 1st dose tapi tempat yang berlainan. Pagi dalam pukul 9 macam tu Mrs. A dah gerak dari rumah. Walaupun ada drive thru tapi Mrs. A lebih selesa walk-in. Untuk yang 2nd dose sangat cepat Mrs. A sampai terus ke tempat petugas tu bagi kad vaksin sekejap sangat tunggu baru nak duduk dah kena panggil ngeh! ngeh! ngeh! Masuk bilik untuk di jab tu kali ni terus Mrs. A cakap nak jab sebelah kiri nurse pun okay jer... Selesai aje jab terus ke kaunter nurse yang comel dia up-date di kad Mrs. A dan terus boleh balik katanya. Eh! balik terus takyah tunggu 15 minit ke tanya Mrs. A tak  payah puan dah boleh terus balik. Oh! pulak Mrs. A okay je tapi haruslah sempatkan diri bergambar untuk 2nd dose ngeh! ngeh! ngeh!

Kemudian terus hantar Along pulak untuk 1st dose vaksin. Tindak balas badan Mrs. A untuk yang 2nd dose nih! teruk sedikit dari yang pertama. Migraine attack Mrs. A berhari-hari tak elok. Berdasar pengalaman Mrs. A kalau kena migraine lepas makan ubat tidur bila bangun dah okay. Tapi time lepas vaksin tu lepas makan ubat tidur bangun tak hilang pun migraine tu lebih kurang tiga hari jugak menanggung tu. Tapi alhamdulillah sekarang ni dah okay. Semoga usaha dan tawakal kita dengan mengambil vaksin akan kurangkan risiko untuk dijangkiti.

Apa-apa pun vaksin yang kita dapat InShaAllah itulah yang terbaik untuk kita. Wallahualam.



Wordless Wednesday #3/2021 - Kit Larian Dah Sampai

Wordless Wednesday #3/2021 - Kit Larian Dah Sampai

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Wordless Wednesday #3/2021 - Kit Larian Dah Sampai 

Wordless Wednesday
Certificate of Achievement 😊😊😊

Wordless Wednesday
Baju/ jersi bahagian depan

Wordless Wednesday
Baju/ jersi bahagian belakang we stand with tak clear sangat 😞

Wordless Wednesday
Lagi barang-barang dalam kit larian tu.
Sedikit kuciwa dengan medalnya tu "Finisher 7km" tak clear penampakkannya.

Wordless Wednesday #3/2021 - Kit Larian Dah Sampai. Kisah panjang lebarnya nantilah Mrs.A cerita ya.



Saya Telah Divaksin Eh!

Saya Telah Divaksin Eh!

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Saya Telah Divaksin Eh! 😌 bukan... bukan Mrs. A yang telah divaksin tetapi emakku sayang yang telah divaksin. Semalam 12072021 adalah temujanji emak untuk 2nd dose vaksinnya. Corat-coret 1st dose [SINI] Seperti dose yang pertama dahulu we all akan ambil emak dari kampung sehari sebelum tarikh temujanji. Walaupun alasan yang kuat nak merentas daerah untuk vaksin tetapi Mrs. A tetaplah minta Mr. A ambil permit di balai polis berdekatan. Tak nak lah ada ferfeeling insecure gitttewww....

Pada Sunday 11072021 tu lebih kurang 11.45 pagi cenggitu Mr. A dah gerak pergi ambil mak ngeh! ngeh! ngeh! sama jugak macam yang pertama pergi ambil mak adalah Mr. A dan time hantar balik adalah Mrs. A. Lagipun Mrs. A kena memasak untuk lunch tengahari tu atas arahan Mr. A kena masak, masak asam pedas ikan tenggiri, goreng ayam dan sayur kangkung.

Hai! lah emak kalau datang rumah we all selalu ada buah tangan 😍

Buah-buahan
Alhamdulillah rezeki tak payah beli durian dah

Time emak sampai Mrs. A dah dekat siap nak masak dah! Alhamdulillah tengahari tu lunch bersama-sama kecuali Along yang takde dia belum sampai lagi dari Jiboi. 

Esoknya tu dalam pukul 9.50 pagi hantar emak ke PPV Dewan Orang Ramai Sikamat. Hemtam sajalah satu kereta 3 orang cause Mrs. A tak berapa nak ingat simpang mana nak masuk ke dewan tu so biarlah Mr. A aje yang hantarkan gittewww... Kali ini ramai pulak orang tak seperti yang pertama dahulu hurm.... nak tanya vaksin untuk diri sendiri pun tak jadilah kau ingat ko sape Mrs. A hoiii! anak raja?!  muahahhaaaa.... kau tunggu yolah turn kau sampai ya.

Nak masuk [IN] ke 1st station pun sedikit jauh dari yang pertama dahulu ialah depa buat cenggitu memikirkan nanti ramai orang yang akan queuelah kot. Emak Mrs. A ni sakit lutut so memang kena berpaut dengan Mrs. A kiranya Mrs. A jadi tongkat dia dan jalan perlahan-lahan. Mulanya Mrs. A ingatkan mak tak nak naik wheel chair tapi rupanya nak wheel chair. Okaylah senang Mrs. A tolakkan aje lagipun laju sikit. Queue untuk 2nd dose memang cepat ialah tak payah nak isi-isi borang dah tunjuk kad appointment terus aje diarahkan ke station seterusnya.

Saya Telah Divaksin Eh! 

vaksin
Selfie - selpot dulu sementara menunggu untuk dicucuk

Tak lama pun time menunggunya, emak telah dipanggil masuk ke bilik kecik-kecik tu untuk dicucuk. Mrs. A pastikan betul-betul ada cecair tak dalam syringe tu punyalah paranoid selepas tengok perkongsian video syringe kosong tu kah! kah! kah! okay ada uols.

Selepas dicucuk kena serahkan kad appointment kepada petugas di station 2nd last untuk mereka up-date status di dalam MySejahtera. Kemudian ke station last sekali untuk pemantauan lebih kurang 20 ke 30 minit gittewww.... Alhamdulillah emak takde rasa apa-apa yang pelik okay aje katanya. So we all pun dibenarkan pulang. Eh! sebelum tu haruslah bergambar dahulu. Kalau ada yang tanya kena ke bergambar jawabnya mestilah habis tu penat depa buat prop takkan sekadar hiasan kot membazir masa dan tenaga depa haish!

Saya Telah Divaksin Eh! 

vaksin
#pfizerclan 😁😁😁

Tak kisahlah vaksin jenis apa pun yang penting Arab Saudi dah iktiraf Sinovac eh! hahhahaaaa... Setelah selesai apa lagi baliklah terus ke rumah dah katanya PKPD mana boleh ke sana ke sini. Kemudian selepas Zohor dan lunch Mrs. A pun hantar mak balik kampung.

Kali ini Adik tak dapat nak ikut sekali al-maklumlah Seremban PKPD dibenarkan 2 orang sahaja satu kereta. Sampai di kampung lebih kurang pukul 3 petang. Abang Lang Mrs. A pun ada cause Selasa dan Rabu Mrs. A minta tolong dia hantarkan mak-mak sedara yang dua orang tu. Al-maklumlah untuk 2nd dose ni Mrs. A tak dapat nak hantar, cuti Mrs. A sehingga Julai tinggal sehari aje. Okay tak alasan tu? ngeh! ngeh! ngeh!. Apa-apa pun Alang Mrs. A memang willing and looking forward pun alasan kukuh nak balik kampung uols! Bukan senang terlepas nak balik kampung dahlah dia duk Selangor kesian bertahun tak balik kampung. Alhamdulillah permit merentas negeri beliau diluluskan.

As for Mrs.A pulak dalam pukul 5 petang cenggitu berangkatlah semula pulang ke Seremban dapatlah membawa pulang lagi sedikit buah-buahan alahai sedihnya raya haji tak lepas nak balik kampung lagi. Sedih! buah-buahan banyak anak cucu tak dapat merasa bak kata mak Mrs. A. Alhamdulillah perjalanan pulang ke Seremban dipermudahkan ada satu SJR (tempat biasa) tapi abam pulis dan sekar tu senyum aje membiarkan Mrs. A berlalu pergi ialah dari air muka mereka dah nampak kejujuran Mrs. A di situ choi! muahahhaaaa...


Lazada Haul

Lazada Haul

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Lazada Haul. Di musim PKP ni Mrs. A yakin ramai yang membeli belah secara online sahaja termasuklah Mrs. A. Di awal-awal pandai membeli online dahulu kala platform kegemaran Mrs. A adalah Lazada as time goes by seorang Mrs. A telah berpaling tadah kepada platform yang satu lagi itu siapa lagi kalau bukan si S tu ngeh! ngeh! ngeh!

Lazada haul lebih kurang 2 minggu lepas Mrs. A sesajalah scroll-scroll Lazada terus terjebak membeli Pots and Pans Organizer. Mrs. A memang dah lama berkira-kira nak membeli tempat untuk letak periuk-periuk Mrs. A biar nampak cantik tersusun. Sebelum ni bersepah-sepah je ada yang tergantung ada yang dalam kabinet bila ternampak aje mendealah pots and pans organizer laju ajelah Mrs.A membelinya.

Lazada Haul - Pots and Pans Organizer adjustable.

Lazada
8 layer pots and pans organizer adjustable

Pots and pans organizer ni ada dua jenis, ada yang 8 layer dan ada jugak yang 5 layer. Mrs. A pilih 8 layer almaklumlah sejenis tamaklah katakan kah! kah! kah! eh takdelah bila kira-kira periuk Mrs. A tu 8 layer adalah yang paling ngam gitttewww....

Mende alah tu sampai bercerai-berai so kita kenalah pasang siapkan dia, mudah aje nak pasang. Mula nya Mrs. A tersalah pasang yang bawah sekali tu main letak aje ikut suka hati apa lagi tegoyang-goyang inul lah pots and pans organizer tersebut muahahhaaaa.... kemudian Mrs. A belek-belek semula apa masalahnya baharulah tahu yang untuk dua besi yang paling bawah tu kena pilih besi yang ada cer onet kecik-kecik tu so baharulah mende alah tu boleh sturdy [stabil] dan tak tergoyang-goyang inul lagi kejadiannya. 

Okaylah Mrs. A puashati periuk-periuk dah helok setempat tersusun kemas jimatlah kiranya penggunaan ruang di dapur Mrs. A ni. Kiranya misi tercapai gittewww...




Welcome July

Welcome July

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Welcome July. Pejam celik pejam celik dah setengah tahun berlalu. Sana sini situ ceritanya masih tetap sama iaitu virus Covid 19 dan PKP. Rindu sewaktu dunia belum dilanda Covid 19. Readers rindu tak? Eh!

Hurm.......lama sangat rasanya Mrs. A tak menjengah ke dunia blog dah bersawang blog kesayangan Mrs. A ni ha! Mrs.. A ada jer... kebanyakkan masa WFH ntahlah kenapa malas sungguh nak membuka laptop apabila berada di rumah masih tiada jawapan gittewww... 

Welcome July semoga lebih baik dari bulan Jun.

welcome july

Actually ada jer kisah di bulan Jun okay bagi teaser dululah ya. Nanti bila jersi dan medal dah terima baru buat citer penuh gittewwww... Ntah macam mana tiba-tiba terjebak nak join virtual run sebagai tanda support kepada Palestine yang pada ketika itu teruk diserang israhell, kekdahnya Mrs. A pun join 7km Run for Palestine by Runsteur. Gambar bawah ni E - bib Mrs. A

welcome July
E - bib Mrs. A 7km run for Palestine walaupun sekadar dapat email tetap nak show of muahahhaaaa....

Nak lari sekaligus pun boleh, berperingkat pun boleh yang penting bukti larian kena bagi snapshot pada penganjur.

Dalam bulan Jun ni jugak Mrs. A tiba-tiba kena ambil cuti tiga hari berturut-turut cause panggilan vaksin untuk Emak dan mak-mak sedara Mrs. A. amvoiii! panggilan vaksin ya muahahhaaa... Kisahnya Mrs. A registerkan Emak dan dua orang mak sedara Mrs. A sebagai dependent dalam MySejahtera Mrs. A. Register pada 10 Jun tak sangka pulak 21 Jun dah dapat 1st dose appointment untuk Emak dan untuk mak sedara lagi 2 orang tu tarikhnya 22 dan 23 Jun tempat pun berlainan. 

Adoiila.... hai! Mrs. A ingatkan sekali tarikh dan tempat vaksin kekdahnya tidak begitu uols! Ada gak terfikir nak cancel tapi tanya pendapat kawan yang kerja di KKM better don't nanti ntah kurun bila pulak dapat date appointment yang baharu katanya. Mrs. A pun nekad apply cuti 3 hari terus kalau bos nak marah hadap yolah. Sekali sekala berkorban untuk Emak dan mak-mak sedara tak mahu sesal di kemudian hari gitteww ecewah! berkorbanlah sangat hahahaaa...

welcome july
Alhamdulillah 1st dose Pfizer done. Selepas vaksin emak sihat-sihat sahaja

Okay itu sahaja kisah welcome July. InShaAllah nanti Mrs.A up-date lagi. Esok Mrs. A kena pergi office turn Mrs. A WFO. Semoga kita semua dilindungi olehNYA dari virus Covid 19 #Allahjagakami


Mrs. A Join 'Mellow Crunch Giveaway by Atiqah Najihah'

Mrs. A Join 'Mellow Crunch Giveaway by Atiqah Najihah'

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Mrs. A Join 'Mellow Crunch Giveaway by Atiqah Najihah'. Jalan-jalan blog rakan blogger tadi terjumpa giveway yang best ni kalau bertuah mesti lagi best dapat rasa mellow crunch tu ngeh! ngeh! ngeh!

Owner blog iaitu cik adik manis Atiqah Najihah melancarkan giveaway kedua beliau ini sempena follower blog telah mencapai angka 100 katanya. Syarat pertama haruslah tepek banner seperti di bawah:-

Mrs. A Join 'Mellow Crunch Giveaway by Atiqah Najihah'.

Giveaway
KLIK

Tarikh tutup penyertaaan: 01 Jun 2021 sehingga 20 Jun  2021.

Lain-lain syarat mudah yang perlu diikuti boleh klik banner di atas untuk ke blog penganjur.

Mrs. A Join 'Mellow Crunch Giveaway by Atiqah Najihah'.


Bertambah Umur Setahun Lagi

Bertambah Umur Setahun Lagi

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Bertambah Umur Setahun Lagi. Alhamdulillah pada 30 Mei lebih kurang seminggu yang lalu genaplah umur Mrs. A yang ke empat puluh enam tahun sengajalah tulis dalam perkataan biar tak nampak tua sangat muahahhaaahaaa boleh gittewww... 

Terima kasih Mrs. A ucapkan kepada sahabat-sahabat, sepupu-sepapat, saudara-mara yang telah mendoakan dan memberi ucapan selamat samada secara face to face mahupun melalui media sosial, FB, IG dan juga WhatsApp. InShaAllah doa yang baik-baik akan berbalik semula kepada kalian jua.

Pada hari Isnin 31 Mei tu Mrs. A telah diarahkan untuk datang ke pejabat. Bos cakap ada meeting sebelumm total lockdown. Semua staff di Dept Mrs. A pun bos bagi arahan yang sama. Takpelah Mrs. A okay jer... tapi bukan nak citer kisah Dept. Mrs. A pun ngeh! ngeh! ngeh! Kisah dua orang kakak yang Mrs.A selalu lunch sama ni buat surprise #birthdaytreat la pulok!

Bertambah Umur Setahun Lagi

birthday treat
Alhamdulillah rezeki jangan ditolak hiks! terima kasih Kak N dan Y 

Birthday treat
Kak N belikan Mrs. A kek flavor coklat dan lunch set ayam tonggek 😍

birthday treat
Kak Y yang sedang snap gambar ni belikan Mrs. A roti PapaRich tu dengan kek flavor durian 😍

Happy sangat tengahari tu πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€ tak sangka yang kakak berdua tu rajin nak follow Mrs. A ke Aeon S2 rupanya ada agenda tersembunyi. Sebelah pagi tu Mrs. A ada cakap lunch hour Mrs. A nak pergi Aeon S2 cause nak beli bateri jam Mrs. A yang dah mati. Mulanya depa macam tak nak ikut al-maklumlah macam malas nak jalan lagipun Covid19 ni SOP hazab nak follow. Rupanya pergi juga sebab ada makna ya...

Bertambah Umur Setahun Lagi. Hurm... tua dah umur-umur macam ni apa yang selalu Mrs. A doakan adalah  dikurniakan rezeki kesihatan yang baik dan waktu yang banyak/ berkat untuk mengingati Allah SWT janganlah Mrs. A terlalai dan leka dengan kehidupan dunia. 

Mrs. A share sebagaimana:-

Firman Allah SWT yang bermaksud:"Wahai orang yang beriman! Janganlah kamu dilalaikan oleh (urusan) harta benda kamu dan anak-pinak kamu daripada mengingati Allah (dengan menjalankan perintah-Nya). Dan (ingatlah), sesiapa yang melakukan demikian, maka mereka itulah orang yang rugi."(Surah al-Munafiqun, ayat 9).






Kesian Kucing Pun Kena Fitnah

Kesian Kucing Pun Kena Fitnah

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Kesian Kucing Pun Kena Fitnah. Mrs. A ada jugaklah dapat WhatsApp poster berkaitan kajian tersebut. Bila baca caption WhatsApp tu terus emo sekejap muahahaaa sambil forward pada Aryssa dan bebel-bebel tanda tak puashati, "Sya, ntah! pape je kan kucing pulak nak dipersalahkan, haish! mengarutlah ni. Lepas tu biarkan aje WhatsApp tu bagi bluetick tak koser nak layan.

Kesian Kucing Pun Kena Fitnah.

kucing
Mangsa fitnah eh! πŸ˜‡πŸ˜‡πŸ˜‡
Simba dan Upin pagi-pagi suka skodeng burung-burung di lorong belakang😜😜😜

Iklan jap muahahaaa sengaja bagi up gambar si Simba dan Upin walaupun depa dua ekor tu tidak berkaitan dengan kajian tersebut ngeh! ngeh! ngeh! 

Itulah segelintir manusia suka nak viral tapi tak baca dan hadamkan maksud sebenar poster tu

kucing
Poster ni tulis kajian ini bertujuan mengetahui kadar jangkitan covid 19 di dalam kucing. Erti kata lain bolehkah kucing mendapat jangkitan Covid 19 dari tuannya yang positif Covid 19.
 
Sebelah malamnya tu pulak Mrs. A terbaca yang viral tu fake!

kucing

Kucing


Kucing


Kesian kucing pun kena fitnah. Bagi orang yang bukan catlover mereka mungkin tidak rasa apa-apa pun bila dapat WhatsApp fake macam tu tapi bagi catlover macam Mrs. A ni memang akan timbul perasaan marah dan emo (betul tak catlover) nak-nak pulak orang yang WhatsApp berkaitan benda tu terus senyap dan buat tak tahu, takde pun inisiatif nak betulkan balik a.k.a forwardlah bagi tahu menda tu fake. [Hurm... husnuzon yolah Mrs. A oiii! anggap jelah dia pun tak tahu menda tu fake]. Eii..yolah

Okay itu sahaja nak share luahan rasa seorang cats parent eh! Kesian Kucing Pun Kena Fitnah.


MRS.A my blog my stori ©