2021 - MRS.A my blog my stori MRS.A my blog my stori: 2021
Mrs. A Join 'Mellow Crunch Giveaway by Atiqah Najihah'

Mrs. A Join 'Mellow Crunch Giveaway by Atiqah Najihah'

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Mrs. A Join 'Mellow Crunch Giveaway by Atiqah Najihah'. Jalan-jalan blog rakan blogger tadi terjumpa giveway yang best ni kalau bertuah mesti lagi best dapat rasa mellow crunch tu ngeh! ngeh! ngeh!

Owner blog iaitu cik adik manis Atiqah Najihah melancarkan giveaway kedua beliau ini sempena follower blog telah mencapai angka 100 katanya. Syarat pertama haruslah tepek banner seperti di bawah:-

Mrs. A Join 'Mellow Crunch Giveaway by Atiqah Najihah'.

Giveaway
KLIK

Tarikh tutup penyertaaan: 01 Jun 2021 sehingga 20 Jun  2021.

Lain-lain syarat mudah yang perlu diikuti boleh klik banner di atas untuk ke blog penganjur.

Mrs. A Join 'Mellow Crunch Giveaway by Atiqah Najihah'.


Bertambah Umur Setahun Lagi

Bertambah Umur Setahun Lagi

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Bertambah Umur Setahun Lagi. Alhamdulillah pada 30 Mei lebih kurang seminggu yang lalu genaplah umur Mrs. A yang ke empat puluh enam tahun sengajalah tulis dalam perkataan biar tak nampak tua sangat muahahhaaahaaa boleh gittewww... 

Terima kasih Mrs. A ucapkan kepada sahabat-sahabat, sepupu-sepapat, saudara-mara yang telah mendoakan dan memberi ucapan selamat samada secara face to face mahupun melalui media sosial, FB, IG dan juga WhatsApp. InShaAllah doa yang baik-baik akan berbalik semula kepada kalian jua.

Pada hari Isnin 31 Mei tu Mrs. A telah diarahkan untuk datang ke pejabat. Bos cakap ada meeting sebelumm total lockdown. Semua staff di Dept Mrs. A pun bos bagi arahan yang sama. Takpelah Mrs. A okay jer... tapi bukan nak citer kisah Dept. Mrs. A pun ngeh! ngeh! ngeh! Kisah dua orang kakak yang Mrs.A selalu lunch sama ni buat surprise #birthdaytreat la pulok!

Bertambah Umur Setahun Lagi

birthday treat
Alhamdulillah rezeki jangan ditolak hiks! terima kasih Kak N dan Y 

Birthday treat
Kak N belikan Mrs. A kek flavor coklat dan lunch set ayam tonggek 😍

birthday treat
Kak Y yang sedang snap gambar ni belikan Mrs. A roti PapaRich tu dengan kek flavor durian 😍

Happy sangat tengahari tu πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€ tak sangka yang kakak berdua tu rajin nak follow Mrs. A ke Aeon S2 rupanya ada agenda tersembunyi. Sebelah pagi tu Mrs. A ada cakap lunch hour Mrs. A nak pergi Aeon S2 cause nak beli bateri jam Mrs. A yang dah mati. Mulanya depa macam tak nak ikut al-maklumlah macam malas nak jalan lagipun Covid19 ni SOP hazab nak follow. Rupanya pergi juga sebab ada makna ya...

Bertambah Umur Setahun Lagi. Hurm... tua dah umur-umur macam ni apa yang selalu Mrs. A doakan adalah  dikurniakan rezeki kesihatan yang baik dan waktu yang banyak/ berkat untuk mengingati Allah SWT janganlah Mrs. A terlalai dan leka dengan kehidupan dunia. 

Mrs. A share sebagaimana:-

Firman Allah SWT yang bermaksud:"Wahai orang yang beriman! Janganlah kamu dilalaikan oleh (urusan) harta benda kamu dan anak-pinak kamu daripada mengingati Allah (dengan menjalankan perintah-Nya). Dan (ingatlah), sesiapa yang melakukan demikian, maka mereka itulah orang yang rugi."(Surah al-Munafiqun, ayat 9).






Kesian Kucing Pun Kena Fitnah

Kesian Kucing Pun Kena Fitnah

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Kesian Kucing Pun Kena Fitnah. Mrs. A ada jugaklah dapat WhatsApp poster berkaitan kajian tersebut. Bila baca caption WhatsApp tu terus emo sekejap muahahaaa sambil forward pada Aryssa dan bebel-bebel tanda tak puashati, "Sya, ntah! pape je kan kucing pulak nak dipersalahkan, haish! mengarutlah ni. Lepas tu biarkan aje WhatsApp tu bagi bluetick tak koser nak layan.

Kesian Kucing Pun Kena Fitnah.

kucing
Mangsa fitnah eh! πŸ˜‡πŸ˜‡πŸ˜‡
Simba dan Upin pagi-pagi suka skodeng burung-burung di lorong belakang😜😜😜

Iklan jap muahahaaa sengaja bagi up gambar si Simba dan Upin walaupun depa dua ekor tu tidak berkaitan dengan kajian tersebut ngeh! ngeh! ngeh! 

Itulah segelintir manusia suka nak viral tapi tak baca dan hadamkan maksud sebenar poster tu

kucing
Poster ni tulis kajian ini bertujuan mengetahui kadar jangkitan covid 19 di dalam kucing. Erti kata lain bolehkah kucing mendapat jangkitan Covid 19 dari tuannya yang positif Covid 19.
 
Sebelah malamnya tu pulak Mrs. A terbaca yang viral tu fake!

kucing

Kucing


Kucing


Kesian kucing pun kena fitnah. Bagi orang yang bukan catlover mereka mungkin tidak rasa apa-apa pun bila dapat WhatsApp fake macam tu tapi bagi catlover macam Mrs. A ni memang akan timbul perasaan marah dan emo (betul tak catlover) nak-nak pulak orang yang WhatsApp berkaitan benda tu terus senyap dan buat tak tahu, takde pun inisiatif nak betulkan balik a.k.a forwardlah bagi tahu menda tu fake. [Hurm... husnuzon yolah Mrs. A oiii! anggap jelah dia pun tak tahu menda tu fake]. Eii..yolah

Okay itu sahaja nak share luahan rasa seorang cats parent eh! Kesian Kucing Pun Kena Fitnah.


Ibu Pejabat (HQ) Tutup Seminggu

Ibu Pejabat (HQ) Tutup Seminggu

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Ibu Pejabat (HQ) Tutup Seminggu iaitu office Mrs. A yang di Seremban 2 tu tutup seminggu yeay! hooray... tak yah gi kerja muahhahaaa... boleh gittewww... Awalnya bila terima WhatsApp dari bos tu Mrs. A tak kisah sangat disebabkan pada minggu tersebut memang Mrs. A punya turn work from home (WFH). So tutup ka bukak ka Mrs. A tetaplah clock in dari rumah jer... (online attendance).

Ha! mesti dah boleh agakkan kenapa office Mrs. A closed. 😁😁 Iyalah betullah tu ada staff yang positif Covid 19 dan yang kena tu pulak top management.

Ibu Pejabat (HQ) Tutup Seminggu

HQ
Staff yang WFH kena check-in dan check-out ikut link seperti kat atas ni!

Di awal pagi Monday 17052021 tu Mrs. A dah siap-siap check-in dan up-date status WhatsApp. Kemudian ada pulak officemate yang reply status Mrs. A katanya kena masuk online attendance ya? then petang nanti pergi office ke tidak? Mrs. A cakaplah tak pergi cause Mrs. A memang WFH. Di awal pagi tu HR belum announce lagi yang office closed. Cuma HR ada bagi tahu staff diminta masuk office selepas pukul 2.00 petang iaitu bila sanitasi Bomba dah habis.

Suddenly sebelum tengahari tu pulak HR dah keluar Memo lagi sekali maklumkan office tutup 2 hari iaitu 17 dan 18 Mei 2021. Time ni dah tahu ada 3 orang staff positif Covid 19 masing-masing tu contact rapat di office bolehlah dikatakan telah menjangkiti di antara satu sama lain. Adoila... suspend doh! Masing-masing mana yang rasa contact B dan contact C kena bagi nama pada HR cause nak maklumkan pada KKM untuk buat Swab. Alhamdulillah Mrs. A bukan contact B kepada yang positif tu sekadar contact C sahaja. Kena bersabarlah sikit tunggu result contact B sambil tu kena kuarantinkan diri duduk rumah sahaja. Nak tahu anda di kategori mana boleh rujuk jadual kat bawah ni.

Ibu Pejabat (HQ) Tutup Seminggu

HQ
Ketahui siapa anda dalam rantaian wabak Covid 19 (kredit KKM)

Dalam masa sehari 2 tu kecoh betullah staff di HQ muahhaaaaa... debaran kekdahnya masing-masing menunggu status contact B dalam masa yang sama jugak HR telah maklumkan seramai 8 orang staff SAINS telah disahkan positif Covid 19 dan ada dua orang tu bukanlah staff di HQ mereka ada yang terdiri daripada 2 pejabat SAINS yang berlainan tetapi masih di Daerah Seremban. Itu yang suddenly Chairman SAINS  terus maklumkan Ibu Pejabat di arah tutup terus demi memutuskan rantaian katanya.

HQ
Notis makluman untuk semua termasuk consumer

Asbab Covid 19 Ibu Pejabat (HQ) tempat kerja Mrs. A telah tutup selama 5 hari to be exact. Tapi tulah untuk PKP 3.0 ni Mrs. A nak pujilah bos a.k.a Ketua Bahagian L&S cause bertindak pantas terus arahkan staff departmen L&S WFH rasanya department pertama di HQ yang buat WFH ngeh! ngeh! ngeh!

WFH untuk department Mrs. A bermula dari 17 Mei hingga 7 Jun selari dengan arahan MKN untuk PKP 3.0 aritu. Penggiliran terbahagi kepada 3 orang bekerja di office setiap minggu selama 3 minggu. Minggu pertama dah habis pun mana nak sangka pulak office closed kira rezekilah yang WFO minggu tu hiks! Mrs. A minggu ni masih lagi WFH start minggu depan baharulah WFO. 

Okay setakat ini dulu nak share kisah Ibu Pejabat (HQ) Tutup Seminggu. Jangan berhenti berdoa untuk kita semua dilindungiNYA daripada virus Covid 19. Kita jaga hubungan dengan Allah. Allah jaga kita. InSyaAllah.




Salam Aidil Fitri 1442H

Salam Aidil Fitri 1442H

Bismillahhirahmannirrahim... 

 As Salam and greetings to dear readers.

Salam Aidil Fitri 1442H. Raya tetap raya walaupun PKP 3.0 eh! 😁😁😁. Tak boleh ziarah rumah ke rumah katanya. Takpelah tapi pastikanlah kita kekalkan suasana hari raya tu. Solat raya kat rumah sendiri pun boleh, berbaju raya dan sediakan jugak juadah raya lepas makan-makan kita selphi selpot ha gittewww...

Sekejapan aje dah 3 Syawal 1442H. Selamat hari raya Aidil Fitri buat readers blog mrsablogstori serta maaf zahir dan batin. Meh! lah Mrs.A belanja seketul dua gambar raya PKP 3.0

Salam Aidil Fitri 1442H.

Aidil-fitri
01 Syawal 1442H the A family bergambar bersama Abah (father-in-law)

Aidil Fitri
Family photo di pagi 1 Syawal

Aidil Fitri
πŸ’“S

Aidil Fitri
Aryssa

Aidil Fitri
Girls thingy 😝

Aidil Fitri
Adik and Along - 2 Syawal 1442H 

Aidil Fitri
Aryssa pun nak jugakkk - 2 Syawal 1442H

Salam Aidil Fitri
Last sekali kasi chancelah ya puan blog ber #ootd raya 😝

Selamat hari raya Aidil Fitri serta mohon maaf zahir dan batin juga kepada rakan-rakan bloggers. Bersyukurlah kita semua walaupun berhari raya di musim PKP 3.0 tetapi kita masih dikurniakan rezeki untuk berhari raya bersama keluarga kecil kita. (harapnya begitulah). Apalah sangat nak dibandingkan PKP 3.0 dengan keadaan rakyat Palestin tak gitu. 

Salam Aidil Fitri 1442H. Syukuri apa yang ada itulah bahagia.




Alhamdulillah Sempat Balik Kampung Berbuka Bersama Nenek

Alhamdulillah Sempat Balik Kampung Berbuka Bersama Nenek

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Alhamdulillah Sempat Balik Kampung Berbuka Bersama Nenek. Last weekend mujurlah Mrs. A sekeluarga teringin nak balik kampung dan sempatlah berbuka dengan mak a.k.a nenek sebelum rentas daerah tidak dibenarkan lagi dan terpaling sadis bila PM umum PKP 3.0 seluruh negara bermula esok. Haish! malas nak fikir lagi.

Pada sebelah pagi Saturday tu Mr. A pergi jemput Along dahulu di IKTBN, Alor Gajah. Along dapat balik sempena cuti hari raya dan semester. Surat kebenaran dah settle cap balai sehari sebelum tu dan biasalah kena ikut SOP yang ketat katanya. Plan asalnya Along nak terus ke rumah nenek tapi ntah macam mana plan bertukar Along ikut babahnya balik Seremban rumah sendiri dulu petang baru balik kampung.

Saturday morning Aryssa dan Mrs. A buat routine seperti biasa iaitu ke Express Quick Laundry settle baju-bajuan yang lebih kurang seminggu ke 2 minggu tu ngeh! ngeh! ngeh! Sebelum balik kampung tu Mrs. A sempat masak ayam rendang dulu. Itu yang kids balik dulu kemudian sebelah petang sikit baru Mrs. A dan Mr. A balik. 

Alhamdulillah Sempat Balik Kampung Berbuka Bersama Nenek.

Balik Kampung
Inilah kali kedua dan kali terakhir dapat berbuka bersama mak a.k.a nenek pada Ramadhan kali ini. Adik-beradik Mrs. A yang lain langsung tak merasa berbuka bersama kerana PKP larangan rentas negeri 😒😒😒

Weekend tu we all sekeluarga tidur semalam di kampung esoknya tu baru balik Seremban semula. Time tu dah sedih dah cause dah dapat makluman rentas daerah dan negeri tidak dibenarkan. Mulanya Mrs. A macam tak percaya aje... ah! itu semua berita palsu tu cakap dengan Aryssa, unfortunately ianya adalah kisah benar dan sahih. Mujurlah sempat ke pasar membeli barang-barang keperluan untuk mak. Beli daging, beli ayam dan lain-lain buat stok sehingga awal Jun. Touching bila mengenangkan mak punya plan nak masak rendang, nasi impit, kuah kacang untuk we all raya nanti 😭😭😭

Sebelum ni tak menyelami sangat perasaan mereka yang yang dah 2 tahun tak dapat balik kampung untuk beraya bersama ibu/bapa dan keluarga tu tapi tahun ini bila Mrs. A alami sendiri barulah tahu macam mana rasanya. Ya Allah sedihnya hanya Allah dan mereka yang rasa aje tahu.






MRS. A JOIN SEGMEN BLOGLIST PERTAMA BY FAEZAH MDNOR

MRS. A JOIN SEGMEN BLOGLIST PERTAMA BY FAEZAH MDNOR

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Mrs. A Join Segmen Bloglist Pertama By Faezah Mdnor. Time tengah blogwalking tadi terjumpa segmen ini. Okaylah post pertama Mrs. A di bulan Mei ini adalah join segmen πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

Mrs. A Join Segmen Bloglist Pertama By Faezah Mdnor.

Segmen Bloglist
Klik

Segmen bloglist ini telah berlangsung pada 1 Mei 2021 yang lalu dan akan berakhir pada 10 Mei 2021, 11.59 pm. Kepada readers yang berminat untuk join sama boleh klik banner di atas untuk ke blog penganjur.

Mrs. A join segmen bloglist pertama by Faezah Mdnor. 

Berbuka Puasa Di Jiboi Pertama Kali Tanpa M.i.l

Berbuka Puasa Di Jiboi Pertama Kali Tanpa M.i.l

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Berbuka Puasa Di Jiboi Pertama Kali Tanpa M.i.l (mother in-law). Last Saturday 24042021 adik-beradik Mr. A ajak berbuka beramai-ramai di Jiboi antara faktor penyebabnya adalah s.i.l nak balik kampung sebelah husband beliau. Kekdahnya tak mahu f.i.l berbuka sorang-sorang we all pun pakat-pakat nak berbuka di Jiboi. 

Menu adalah secara pot-luck ikut suka hati family masing-masing. Nasi pulak seperti biasa dan sebelum-sebelum ini f.i.l yang akan masak cause f.i.l agak cerewet cara masak nasi yang dia suka. Lagipun f.i.l pandai masak nasi portion yang banyak untuk anak-anak cucu-cucu dan menantu-menantunya gittewww....

Pejam celik pejam celik dah hampir 4 bulan arwah m.i.l pergi ke dunia abadi. Semoga mak aman-damai di dunia abadi. InSyaAllah suatu hari kami semua akan menyusul juga.

pertama-kali-tanpa-m.i.l
Kepok mak dah siap cuma tinggal batu nisan masih dalam pembuatan. Mohon sedekahkan Al-Fatihah (dibaca) buat arwah m.i.l Hjh Zabidah bt Abu bakar

Berbuka Puasa Di Jiboi Pertama Kali Tanpa M.i.l. 

Petang Sabtu tu sungguh jarang-jarang berlaku Mrs. A dan Aryssa sampai dulu di Jiboi berbanding dengan in-laws dan biras-biras yang lain. Adik dan Mr. A datang kemudian depa dua nak pergi beli cendol songkok tinggi dulu. Mrs. A bawa satu menu jer... iaitu ketam masak lemak cili api campur nenas dan sebiji buah tembikai.😊😊😊

Berbuka puasa di Jiboi
Ketam masak lemak cili api dengan nenas

Aryssa pulak ditugaskan oleh babahnya supaya goreng keropok. Itu yang awal tu cause Aryssa nak kena goreng keropok di Jiboi. Sambil Aryssa goreng keropok Mrs. A potong buah tembikai. F.i.l pulak dah siap masak nasi dan pinggan-pinggan pun dah siap tersedia.

Tidak berapa lama kemudian KakNgah (niece) sampai diikuti dengan Alang sekeluarga. Menu Alang ada tiga iaitu murtabak, nasi goreng dan tomyam. Nasi goreng je masak sendiri lagi dua menu tu tunjuk aje katanya.

Berbuka puasa di Jiboi
Waktu ni meja belum penuh lagi cause lagi 2 family belum sampai

Family second last sampai adalah Ateh dengan menu Ayamas, roti jala dengan kari ayam. Family yang last sekali sampai adalah Along dah masuk waktu berbuka baru depa sampai. We all semua dah santap duluan πŸ˜‡πŸ˜‡πŸ˜‡. Lepas mereka sampai memang penuh jadinya meja tu dengan menu sup daging, sambal terung, sambal belacan dan kuih bakar. Terbaik family Along/ kaklong nih! semua menu masakan sendiri πŸ‘πŸ‘πŸ‘.

Waktu maghrib tu solat sendiri-sendiri aje. Ada yang makan light aje dan terus solat maghrib. Tapi lebih ramai yang makan dulu kemudian baru solat 😁😁😁. Time solat Isyak barulah solat berjemaah dan kemudian terus solat Tarawih dan Witir. Sementara menunggu waktu Isyak. Mak-mak/ pak sedara join anak-anak sedara berboommerang. 

Berbuka Puasa Di Jiboi Pertama Kali Tanpa M.i.l

Berbuka puasa di Jiboi
Boommerang tak reti nak download so Mrs. A screenshotkan aje

Berbuka puasa di Jiboi

Selesai solat kami semua sambung semula makan-makan di dapur. Sesi membawang haruslah ada cause dah lama tak berkumpul reramai sambil membawang sambil touching bila masing-masing mengimbau kenangan dengan arwah M.i.l. sobs..sobs...sobs.. Semoga roh mak dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang-orang beriman. Aaamiiin.... Okay itu sahaja kisah berbuka puasa di Jiboi pertama kali tanpa M.i.l.





Salam Nuzul Al-Quran

Salam Nuzul Al-Quran

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Salam Nuzul Al-Quran. Salam Nuzul Al-Quran kepada readers blog Mrsablogstori dan selamat bercuti juga kepada mereka yang negerinya bercuti sempena Nuzul Al-Quran. Unfortunately N9 tidak bercuti ya huhuuhuhu...

Salam Nuzul Al Quran.

Nuzul Al-Quran
Kredit banner SAINS 😁😁😁

Semoga kita tidak hanya membaca Al-Quran sebagai amalan tetapi membaca Al Quran untuk diamalkan!

Dan semoga kita mampu membezakan antara apa yang manusia kata 'tentang apa Allah kata' dengan apa yang 'sebenarnya Allah kata'.
Kredit - Ustaz Pahrol Mohamad Juoi





Dongle Bluetooth 5.0 Tidak Compatible Dengan PC Office

Dongle Bluetooth 5.0 Tidak Compatible Dengan PC Office

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Dongle Bluetooth 5.0 Tidak Compatible Dengan PC Office. Apo ko bondo ea dongle tu hahhahaaa.... mula-mula Mrs. A pun tak tahu tapi jadi tahu cause terpaksa beli satu gara-gara telah membeli wireless head phone. Punyalah cerdik beli head phone tak tanya pendapat kawan-kawan. Survey-survey kat Shopee jumpa yang berkenan zasss... terus beli.

Okay tunjuk gambar wireless headphone tu dulu πŸ˜‡πŸ˜‡πŸ˜‡

Dongle bluetooth
Mrs. A berkenan JBL wireless head phone nih! 😁

Kisahnya cenggini bulan lepas Mrs. A seperti biasa nak siapkan minit Mesyuarat Pengurusan Kanan so kenalah mendengar recording dari pc office ni dengan menggunakan ear phone yang biasa Mrs. A guna tu. Sesiapa yang guna ear phone sambil pakai shawl mesti kat dalam telinga ni akan terasa sakit. Betul tak? [tak tahulah pulak kalau Mrs. A sorang je yang alami adeh! kesian]. Actually tak pakai shawl pun sakit jugak kalau tempoh gunanya berlama-lama tapi okay lagi senang nak cabut-cabut. [selalu buat nih! bila guna kat rumah ngeh! ngeh! ngeh!]. 

Bukanlah Mrs. A tak pernah guna ear phone selama ini tapi untuk bulan lepas tu sakit telinga ini rasa macam lebih dari biasa. Tiiiiberrr... Actually  dah lama berkira-kira nak beli head phone tapi asyiklah bertangguh. Ntah macam mana hari tu nafsu nak head phone tak menahan tu yang beli terus. 

Okay dipendekkan cerita bila wireless head phone sampai punyalah excited nak guna tiba-tiba oh! no oh! no.. no...no.. oh! no... [nyanyi ikut lirik Capone] PC office tiada bluetooth uols! πŸ˜¦πŸ˜£πŸ˜“. Kebetulan pulak time tu ada adik IT datang kat cubicle sebelah terus Mrs. A tanya dia, "Z wireless head phone akak ni tak boleh gunalah tak jumpa bluetooth button pun?""Kak PC office takde bluetooth la..., kalau akak nak guna jugak kena beli dongle bluetooth for PC. Kira macam usb jugaklah kat Shopee ada kata dia". 

"Ha! apa tu tak tahu akak adoi! la hai!" sambil Mrs. A ngomel-ngomel hahahaa... tergelak si Z tu. Tapi Z cakap kat kedai IT pun ada kat Aeon S2, kat Popular Book Store pun ada kot akak carilah kata kat orang tu nak cari dongle bluetooth for PC. Senang faham usb adapter untuk pc yang takde bluetooth katanya. 

Dongle Bluetooth 5.0 Tidak Compatible Dengan PC Office.

dongle bluetooth
Cengginilah rupanya dongle tu a.k.a USB Bluetooth Adapter

Di hari Jumaat 9 April lunch hour gigih Mrs. A pergi seorang diri ke Aeon S2 kebetulan pulak memang nak membeli calculator untuk Adik. Calculator dia sekarang dah tak relevant untuk form 3 above katanya. Mrs. A pun pergilah ke Popular Book Store beli calculator kemudian tanya pasal dongle bluetooth pada staff Popular dia pun tunjuk dongle tu tinggal satu ni je Sis ini versi 4.0 harga dalam RM25 huhuuuhu... jauh mahalnya dari harga di Shopee. 

Tapi Mrs. A tak beli pun yang kat Popular Book Store tu kononnya nak pergi survey dulu kat kedai IT tu. Sampai kat kedai IT tu Mrs. A pun cakap nak beli dongle tu dia pun tunjuk nak mana satu dia bagi brand Orico ini antara yang bagus katanya ada dua versi 5.0 vs 4.0. Huhuuhuhu... actually Mrs. A pun tak tahu nak pilih versi mana satu tapi bisikan hati kata amik yang 5.0 so kekdahnya Mrs. A pun belilah Orico 5.0 gittewww.... huwaaawaa harga lagi mahal dari Popular Book Store. Takpelah pasrah rezeki kedai IT tu.

Sesampai aje di office teruslah mencuba dongle 5.0 tu...

Dongle Bluetooth
Cucuklah kat salah satu lubang di hard disk tu

Dengan harapan kali ini muncullah gambar bluetooth device. Ku fikirkan problem solve tapi nan hado ha!. Walaupun dah pasangkan di hard disk tu tetapi PC office masih tidak berjaya detect JBL head phone Mrs. A. Mula ingatkan JBL head phone tu yang problem tapi bila Z cuba guna smart phone elok je automatik smart phone tu detected JBL namanya T450 gittewww.... Lama jugaklah Z menggodek-godek kat PC Mrs. A mencari solutionnya tak boleh jugak. Kemudian Z cakap kak saya pinjam jap dongle dengan head phone nak try kat PC saya. Haruslah Mrs. A setuju dan berterima kasih sesangat pada Z baik hati nak tolong Mrs. A. 

Tidak berapa lama kemudian Z datang semula kepada Mrs. A sambil cakap tak bolehlah kak saya pun tak pasti apa masalah. Akak kena pergi baliklah kedai IT tu cakap PC still tak appear bluetooth device. Hurmm... sabar yolah! sambil-sambil tu Mrs. A pun tanya-tanya pakcik google. Terjumpa satu article tu katanya bila dia nak guna bluetooth device dia akan guna versi 4.0 cause bila guna versi 5.0 tak boleh detect wireless device yang dia nak guna samada windows 10 ke windows 8 ke blaa..blaa..bla.... Oh! gittewww... Mrs. A punya assumption sama kot masalahnya adalah versi 5.0.

Petang itu jugak selepas habis waktu kerja terus Mrs. A ke kedai IT Aeon S2 semula. Lalu menceritakan dengan panjang lebar masalah dongle tersebut [amvoiii! overlah ko Mrs. A hoi! muahhaaahaa...] Bro tu pun trylah dekat salah satu PC di kedai IT adeh!! boleh pulak. Tapi Mrs. A tak puashati lagi sambil cakap PC you ni dah ada built in Bluetooth kot. Dia senyap ajelah, sambil tanya Mrs. A office guna perisian apa? Mrs. A cakaplah Windows 10, samalah cik ini pun windows 10. Yeke tapi programmer office I dah try kat 2 pc still tak boleh. Kemudian Bro tu try kat PC yang lain jeng...jeng...jeng.... syukur alhamdulillah sama macam PC office Mrs. A uols! tak boleh jugak muahahhaaaa...

Kekdahnya Mrs. A cakap dengan dia try tukar dongle versi 4.0. Alhamdulillah mahu pulak Bro tu dengar cakap Mrs. A bila tukar versi 4.0 dan cuba setting, hah! there you go muncul sudah bluetooth device dan automatik JBL wireless head phone Mrs. A has been detected dan boleh dah mendengar audio dari PC gittewww... Alhamdulillah problem solve. 

Bagus jugak after sales service kedai IT tu elok je dia melayan Mrs. A yang nak tukar dongle versi 5.0 ke 4.0 tu. Oleh sebab harga dongle versi 4.0 tu lebih murah dari harga dongle versi 5.0 Bro tu suggest Mrs. A pilih satu barang harga dalam RM10 biasalah polisi syarikat tak boleh bagi cash kena ambil barang jugak. Mrs. A pun tak tahu nak pilih apa bro tu suggest ambil mouse satu. Mrs. A pun setuju ambil mouse macam tahu-tahu aje wireless mouse kat rumah pun memang dah problem right clicknya tu kena tekan kuat-kuat baru boleh. Tapi yang Mrs. A dapat tu mouse biasa bukan wireless.

Selepas itu balik rumah terus muka ada senyum. Tak sabar nak tunggu Monday pergi kerja nak try dah boleh guna ke belum kat PC office Mrs. A tu. Monday tu selepas breakfast Mrs. A pun mencuba dongle versi 4.0 tu kat PC.

Dongle Bluetooth 5.0 Tidak Compatible Dengan PC Office. 

Dongle Bluetooth
Finally!... nampak tak tu? 😍😍😍 Audio T450 connected voice, music

Sekarang Mrs. A dah boleh guna JBL wireless head phone tu harapnya takdelah sakit-sakit lagi kat dalam telinga nih! Shawl pun takdelah senget-benget bila guna macam ear phone tu kah! kah! kah! Okay itu sahaja nak share kisah Dongle Bluetooth 5.0 Tidak Compatible Dengan PC Office.



Berbuka Puasa Di Royale Chulan Seremban Sambil Meraikan Birthday Aryssa & Adik

Berbuka Puasa Di Royale Chulan Seremban Sambil Meraikan Birthday Aryssa & Adik

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Berbuka Puasa Di Royale Chulan Seremban Sambil Meraikan Birthday Aryssa & Adik. Alhamdulillah semalam 22 April bersamaan 10 Syawal dengan izinNYA dapat berbuka puasa di hotel Royale Chulan Seremban sambil meraikan birthday Aryssa & Adik. Kebetulan semalam Mrs. A bercuti, plan asalnya Mrs. A nak balik kampung untuk ambil ubat mak di Klinik Kesihatan Durian Daun, Linggi tapi tak jadi cause Alang willing to cause dia nak balik kampung almaklumlah PKP tak dapat nak rentas negeri tanpa alasan munasabah. 

Aryssa & Adik tak tahu pun semalam tu Mrs. A dan Mr. A plan nak berbuka puasa di luar sambil we both buat surprise siap ada kek birthday sekali. Walaupun Mrs. A nak pergi tempat lain tapi Mr. A insist nak pergi Royale Chulan Seremban cause kat situ ada kawan dia so senang nak berurusan katanya. Hurm... iyolah kekdahnya Mrs. A follow aje yang penting selesa dan harga munasabah gitttewww...

Petang selepas ambil Aryssa dari sekolah tu Mr. A calling-calling kawan dia tu minta reserved untuk 4 paxs dan jugak minta sediakan kek birthday. Kek tu Mr. A minta serve masa last sekali dalam pukul 8.30 cenggitu. Harga buffet untuk dewasa di Royale Chulan Seremban adalah RM60.00 seorang manakala untuk kanak-kanak pula RM28.00 seorang. 

Berbuka Puasa Di Royale Chulan Seremban Sambil Meraikan Birthday Aryssa & Adik. 

Berbuka puasa
Me (Adik) when my mom wanna snap photo

Berbuka puasa
Alhamdulillah ada air yang dicari 😁😁 semestinyalah Nescafe panas

Berbuka puasa
Tengah video call

Time borak-borak sementara tunggu waktu berbuka tu teringat pulak kat Along nun di perantauan. Lalu Aryssa pun buat video call. Along pun wish birthday buat Aryssa dan Adik. Sorry dia lupa birthday Sha dengan Adik dia busy dengan kelas amali katanya. Dia rindu nak buka sama-sama kat hotel. Hurmm... touching pulak ibu dan babahnya mendengor sobs..sobs..sobs... Along time tu ada kat Dewan Makan tengah tunggu waktu berbuka juga.

Berbuka puasa
Aryssa dan Mrs. A buka light aje dulu kemudian pergi solat maghrib di surau kat area basement

Berbuka puasa
Alhamdulillah bagus percaturan we both time ni orang tak ramai lagi kat surau. Dah settle solat sambung lerrr...πŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒ

Ini di antara food yang Mrs. A snap tak koserlah nak snap bebanyak bukan review berbayar pun muaahahahaaa....

Dah kenyang perut suka hati tu take five jap sambil bergambar di luar

berbuka puasa

Berbuka puasa

Berbuka puasa

Kemudian masuk semula dan kek pun sampai. Surprise ! Aryssa dan Adik tiba-tiba ada kek birthday la pulok! 😍😍😍

Birthday
Cake Red Velvet yang sedap by Hotel Royel Chulan Seremban

Birthday
Ibu tukang snap photo sambil nyanyi lagu birthday πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

Birthday
Adik @ Aqil Hayyi turn 15th this year

Berbuka puasa
Belanja gambar Mr. A seketul 

Berbuka Puasa
Us πŸ’•

Alhamdulillah rezeki anak-anak dapat meraikan birthday mereka dan berbuka puasa di hotel Royale Chulan Seremban. Semoga menjadi kenangan indah buat mereka. Ibu dan babah sentiasa mendoakan agar Aryssa dan Adik berjaya dalam apa juga bidang yang diceburi dan sentiasa di dalam rahmat kasih sayang Allah S.W.T. InSyaAllah kalau ada rezeki nak repeat lagi dengan bawa Along sekali.



Salam Jumaat - Baldi Bocor

Salam Jumaat - Baldi Bocor

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Salam Jumaat -  Baldi Bocor

salam jumaat


Salam Jumaat selamat berpuasa 4 Ramadhan 1442H.
Happy 1st Birthday #upinipinthecat

Happy 1st Birthday #upinipinthecat

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Happy 1st Birthday #upinipinthecat. Semalam 13 April selain daripada tarikh bermulanya puasa adalah merupakan tarikh lahir dua ekor anak-anak bulus Mrs. A jugak ngeh! ngeh! ngeh! Upin dan Ipin nama diberi oleh Mr. A. Walaupun mula asalnya Mrs. A namakan dua ekor tu Peah dan Jenab tapi Mr. A suruh tukar kepada Upin dan Ipin cause depa dua macam kembar seiras yang membezakan adalah di dahi Upin ada tompok oren yang agak lebar. 

Happy 1st Birthday #upinipinthecat.

upinipinthecat
Upin dan Ipin masa umur 2 hari

Upin dan Ipin umur 1 bulan bersama Awanikenet mamacat depa yang tiba-tiba menghilang 😒😒😒 

#upinipinthecat
Masa nih! tengah syiok main-main, umur 2 bulan lebih

#upinipinthecat
Upin sekarang. Si gemok-gedek bak kata emak Mrs. A. Boolat menjadi-jadi setelah spaying.

#upinipinthecat
Ini Upin, nampak tak ada tompok oren besar duit 20sen kat dahi dia

#upinipinthecat
Yang ini Ipin sekarang 😼😼😼 Ipin slim sikit dari Upin gemok-gedek

Happy 1st Birthday #upinipinthecat sempena birthday 2 ekor tu semalam balik kerja Mrs. A pun bagilah depa makan wetfood makanan kegemaran masing-masing ngeh! ngeh! ngeh!  Kucing-kucing Mrs. A tu dapat makan wetfood seminggu sekali je. Itupun setakat sebungkus kecil tu share untuk dua ekor, dua ekor. Tapi semalam dapat makan banyak dari biasa gittewww....

Upin dan Ipin tu dua-dua Mrs. A dah spaying. Iyerr... spaying cause mereka itu betina bukannya jantan seperti Upin dan Ipin dalam cerita kartun itu. Mujurlah mereka itu kucing so takde masalah kot nak kecelaruan identiti eh! muaahhhaaa...

Happy 1st Birthday #upinipinthecat itu kalau ikut kiraan umur manusia baru setahun tapi kalau ikut umur kucing dah 15 tahun umur Upin dan Ipin huhuhuu.... Tak caya cer tengok carta umur kat bawah ni.
Umur kucing ikut umur manusia. [google image]

Okay itu sahaja kisah Upin dan Ipin next time Mrs. A citer kisah kekucing Mrs. A yang lain-lain pula InSyaAllah. IG @kamikucingkg




MRS.A my blog my stori ©