Mac 2014 - MRS.A my blog my stori MRS.A my blog my stori: Mac 2014
School breaks

School breaks


Ho!!..hoho!!!....balik kampung! hoho!! balik kampung! hati riang
 School Holiday 1 weeks. My kids awal-awal lagi dah plan nak tinggal kat kampung. Aku 50-50 jer nak bagi ke tidak? Whatever it is kena tanya Babah dulu ler.. ye anak-anak. Then minta izin nenek boleh ke tidak?

If the kids tinggal kat kampung kontranya adalah they all akan ponteng mengaji 5 hari, lepas bebas merayap kat rumah neighbours tak kira waktu, school works takde siapa yang pantau walaupun segala macam buku they all ada bawa. Mentelaahnya adalah 10 minit jer kot.

Suasana kat kampung time cuti memang meriah bukan setakat my kids jer yang duduk kampung nenek depa, cecucu neighbours mak aku pun sama akan lepak kat kampung. The kids + friends akan rotate port bermain, contoh today rumah mak aku, tomorrow rumah sebelah, tulat rumah depan, macam gitulah seterusnya. Sometimes sampai ke petang makan minum kat rumah port they all bermain tu. Memang kejiranan kat kampung aku tu budayanya begitu.

Selalunya pepetang they all akan gi main futsal. Selalunya Alonglah yang rajin gi futsal pantang kawan dia ajak sure dia pegi tak boleh nak kata apa pun tetap gak pegi. Pergilah Along ingat gi futsal tau jangan pegi tempat lain pulak. Gelanggang futsal tu dalam 10 minit walking distance dari rumah mak aku. 

Pronya tinggal kat kampung mak aku takdelah sunyi sangat the kids ada teman dia & tolong dia apa yang patut. Tolong sapu laman ke, gi beli ikan keli kat jiran sebelah hujung sawah, ceria sikit suasananya.

Syukur aku masih ada emak kat kampung bolehlah anak-anak aku menumpang bila time cuti. Semoga aku akan sentiasa menjenguk emak aku tak kira masa, tak semestinya time cuti sekolah aje. Anytime when I have time. In Sha Allah. 

mana pulak kunci keta ni???...rasa dah letak kat bag ni tadi

Luahan Perasaan

Luahan Perasaan

Aku pelik dan hairan: Kenapa ada orang pentingkan diri sendiri aje?
Aku pelik dan hairan: Kenapa ada orang malas seperti itu?
Aku pelik dan hairan: Kenapa orang tu tak terfikir dia membazir elektrik?
Aku pelik dan hairan: Kenapa orang tu tak berfikiran positif?
Aku pelik dan hairan: Kenapa? kenapa? kenapa?
Aku pelik dan hairan: Ko dah tahu no more tea lady boil ajelah till the max?

Supaya: Ramai orang akan dapat gunakan
Supaya:  Ko dapat pahala mudah
Supaya: Ko dapat ucapan terima kasih
Supaya: Ko berjaya menyenangkan dan gembirakan hati orang at least aku ni hah!

Ko dah kenapa Mrs. A pepagi dah! emo???
Kerana...kerana..kerana...
Aku adalah aku.
Which one ya...???

Which one ya...???

Last week Sunday hujan dah mula turun alhamdulillah lebat juger...the best part pagi hingga ke malam. Mungkin musim hujan telah bermula... Sure akan ada kedengaran pula suara-suara manusia berkata "asyik hujan jer...bila nak berhenti ni???" ermmm...lumrah manusia tak reti-reti nak bersyukur. Semoga we all dijauhkan dari golongan yang tak reti bersyukur itu. In Sha Allah.

Today (16.3.2014) my kids tahu aku ada training netball tu yang they all banyak kali tanya tu Ibu pergi tak, pergi ke tak? expecially si Adik. Aku jawab tengoklah tak tau lagi rasa macam malas, hari hujan dik hoi! Ghupernya babah they all pun ada friendly match kat padang Rahang. Hubby pun tanya aku gi tak training netball, tak kot jawab aku rasa malas jer hujan. Then dia kata tak payah gi netball pergi padang Rahang jer..tengok friendly match Xstad.

If kat padang Rahang tempat penonton berbumbung so my kids tak kenalah hujan. If aku pegi training netball tu kat padang sekolah tu tempat berbumbungnya jauh dari padang netball tu sure my kids berhujan nanti. Itu yang aku tak nak lagipun Adik masih demam belum elok betul lagi, Along & Aryssa pun bebatuk & selsema tapi taklah teruk sangat cuma takut jadi teruk. Ermmm... actually aku 50-50 nak pergi ke tak ni? Finally aku ikut kata hubby gi padang Rahang.

Tapi sedih gak tu huhuuuuhu.. bila Ezza call tanya aku datang tak huhuuuhuu...rasa macam nak gi pun ada time tu. But then sorry gang aku tak datang yer.... for the sake of my kids. I have to make a wise choose. Amboi! macam masalah besar bangat pulak kekdah!nya. Lebih kurang pukul 5.30pm we all pun gerak gi padang Rahang dalam cuaca hujan hokeh!

Gegambar masa games satu pun takde.. huh! sedeh! baik Along maupun Aryssa banyak kali aku suh amik tapi depa tak layan, aku tak koser la pulak haish... Lepas habis games tu hubby aku suruh aku & kids gi Nelayan Seafood dia kata kita makan kat sana, adalah 2-3 orang friends yang joint sekali.

Nelayan Seafood ni kira top jugaklah kat Seremban ni... pernah masuk dalam rancangan "Jalan-Jalan Cari Makan" masa tu hosnya Maria Tunku Sabri tak silap aku. Restoran ni memang dah sedia ada top pun walaupun sebelum masuk rancangan tu ya. Mungkin sebab restoran ni dah lama wujud tu yang ramai orang Seremban tahu. Restoran ni kira port hubby aku ler...lelepak dengan gang-gang dia.

Kat sini adeler...seketul 2 gambar yang diambil oleh Along.


Hi! I am Zikry hihiiiii... (anak Hasba)



Memasing dengan chicken chop.

Selfie la sangat ko Along...

Kalau nak ikut aku memang malas nak keluar, tapi..tapi..tapi kesian kat anak-anak they all perlu ruang untuk bersuka ria, jenjalan so aku tak bolehler..ikut perasaan aku jer...kenalah fikirkan untuk anak-anak juger. So layannn....selagi boleh asalkan they all happy.
Mata kami dah! baik...

Mata kami dah! baik...

Mata kami dah! baik...

Tak berapa lama dulu aku pernah blogkan pasal kekucing yang mata depa sakit. Ingat lagi tak? Kesian betul tengok kekucing tu walaupun aku nih! bukan tuan sebenar mereka. Tapi naluri kemanusian dan keibuan aku tetap menebal. eh! cewwahhh.. perasan sendiri la pulokk...My kids lagilah all of them suka sangat kucing depa wat kekucing tu macam baby expecially Aryssa. Alhamdulillah sekarang kekucing tu dah sembuh.

Tak percaya tengok nih! 
mata-kami-dah-baik
Hi! I'm Midnite..apalah pompuan ni buat ni asyik dok kata tengok sini.. tengok sini (agaknya itulah yg dia cakap if dia boleh berkata-kata ngeh!ngeh!ngeh!)
Memang cool giler...dia nih! senang jer...aku nak amik photo dia. tapi dia tak gheti bila aku suh dia pandang camera. Memanglah diakan kucing muuuahhaaaaa...

Mata dia yang sakit dulu sebelah jer... byk taik dan berair. Sekarang dah sembuh dah bersih pun mata dia. Actually aku guna jer...dua-dua ubat mata aku tu, yg oitment dgn titik. Cos bila aku guna oitment jer... takde perubahan sangat bila aku guna sekali dengan yang titik barulah nampak kesan positifnya.

Kitiki kucing ku yang bukan kucing ku ni yang paling worst masa tu. Kedua belah mata dia sakit, but now dah sembuh, dah bersih no more taik mata & air mata.

 

Ermmm...sempat pulak dia jejilat bulu dia, penat Vet Aryssa arahkan dia show your eyes Kitiki
Susah sikit nak amik gegambar kucingku yang bukan kucing ku ni, menggeletis tak duk diam tak cool macam Midnite.

Comel mata dia yang sakit masa tu sebelah jer... selalu jer...dia tutup sebelah mata dia macam Jack Sparrow la pulak. Sekarang tadaa... dah pulih, dah bersih dari taik-taik mata dia.



Apalah manusia ni buat asyik cakap tengok sini, tengok sini hoi! cepatlah aku nak makan ayam goreng ni cepatlar...lepas ni nak upah ayam goreng tau! (kekata Tam dalam hati ngeh!ngeh!ngeh!)

Yahoooo! dapat pun ayam goreng letak banyak-banyak tau nasi, we all dah ler..4 ekor. Ayam kasi lebih
Tam & Comel tak sabar nak makan. Tam mata dia tak sakit maybe antibodi dia kuat.

Alhamdullillah syukur padaNya.
Not feeling well

Not feeling well

Sebenar-benarnya dari Monday lagi aku dah rasa sakit tekak, badan pun rasa lain macam sikit. Tak makan apa-apa ubat pun, then Tuesday petang after lunch rasa macam teruk sikit flu akulah running nose dahlah kat office takleh nak sumbat hidung nanti if bebudak office tengok sure kata buruknya perangai tak tentu pasal dapat title pengotor lak nanti. 

Adik my youngest son pun sama tapi dia senyap jer... tak komplen pape pun hurmmm...tak nak makan ubat ler tu cuma dia komplen hidung dia tersumbat. itulah akibatnya dik hoi! masa badan ko tengah panas lepas main ko pi teguk ais dah ler..tekak ko sakit.

ni ler...budak demam tu - susah betul nak amik gambar dia.
Tuesday night Adik & aku bertambah teruk flu memasing lelawan lagi amik tisu. Tu yang aku decided, Wednesday nak gi kliniklah bawa Adik sekali. Wednesday lebih kurang pukul 10.00am we all gi klinik aku yang drive hokeh! Babah as usual kerja somemore dia kena gi KL. Takpelah aku ok jer...drive sendiri. 


Pergi klinik yang we all suka dan selalu pegi jumpa Doc. then amik ubat. Ada gak ubat aku minta extra untuk Along & Aryssa sekali yelah stok ubat kat fridge pun dah takde. Doc. pun faham katanya dengan cuaca sekarang memang mudah kena sakit ni. Dia nasihat lebihkan makan buah-buahan dan minum air suam. Adik & aku dapat mc tapi 1 hari jer...hokeh!

Doa-doakan we all get well soon ya tak lupa juga doa untuk MH370 semoga ditemui segera. Amin...

Pray for MH370

Pray for MH370

As for now aku pasti seluruh dunia tahu akan kehilangan MH370 milik Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS). Aku pun turut sedih dan simpati terhadap keluarga mereka yang terlibat. Aku nak share msg dari menara kawalan trafik udara ni..Actually msg ni in chinese tapi telah ditranslate ke BI.


credit to tengoktvonline.blogspot.com

Touching sangat bila baca mengalir air mata aku. Walaupun tiada sedara-mara atau kaum kerabat aku dalam flight tu, tapi sebagai insan biasa aku simpati sangat. 

Marilah kita sama-sama berdoa semoga MH370 ditemui kembali. Sesungguhnya Allah maha mengetahui. Amin....

Gunting jangan tak gunting

Gunting jangan tak gunting

Actually aku berbelah bagi nak potong ke tak potong ni....konon-kononya nak biar panjang sama macam time aku nak kahwin dulu. Huh! lama giler...punya story tu. ermmm...tapi rimas & tak sessuai.... hokeh! susah aku nak main netball hah! Tu yang bila balik kampung salah satu tujuan utama aku adalah nak potong rambut. 

Same goes tu Aryssa. Aku pujuk dia suruh potong jugak rambut dia mujur dia setuju tapi dia ada request nak cuci sekali hokeh! Amboi! kemain lagi dia siap suh cuci kalah ibu dia.

Then...tadaa....

dah! pendek
Aryssa tak settle lagi cos dia potong & cuci
The boys ni...kan haish!!!...kat sini pun sempat buat drama tau. sabar ajelah

 Aku suka potong rambut kat kampung, cos selesa dengan taylor tu dan lebih murah dari salon yg kat Aeon Seremban 2 ni... Kat sini bila dah tak sabar sangat tu yg gunting time lunch hour Friday tu.
Kucing ku bukan kucing-kucing ku - sakit mata

Kucing ku bukan kucing-kucing ku - sakit mata

Kucing ku bukan kucing-kucing ku - sakit mata

Kesian.......kesian..kesian... itulah perasaan aku pada kekucing ni. Mata meka sakit, actually tiga ekor tu bukanlah kucing aku, tapi kekucing ni suka jer...menebeng kat rumah aku. My kids kata kucing ni neighbor sebelah punya, cos my kids pernah nampak kekucing ni ada time dikurung kat dalam sangkarnya. Kucing aku sekor jer...Midnite tu pun kucing datang so we all jadikanlah kucing angkat. Aku dah pernah blogkan pasal Midnite tak lama dulu. Nak tau kisah search sendirilah ya.

Memula memang aku tak layan langsung datang jer aku suruh my kids halau keluar, tapi lelama give-up. Pintu dan tingkap tak boleh nak buka langsung haiishhh... rimas dan haru-biru betul. Bila time we all nak makan ke, time aku nak masak ke, time siang ikan/ayam haishhhh.... mengiau-ngiau kelibang-kelibut tak tentu arah macam beruk kena belacan gayanya. Dah tu makanan kucing aku si midnite tu habis they all makan. Kekadang tu Midnite tak dapat nak makan beri laluan kat depa makan. Huh! baik hati la sangat ko Midnite yer... pas tu ko bising miau..miau...miau (hoi!aku lapar la..tadi tak dapat makan) kenalah pulok aku bagi si Midnite ni makanan yang lain.

kucing-kucingku
Meh! sini kau Vet mau letak obat ko punya mata. My kids namakan dia KITIKI. Amboi!  Midnite  kemain lagi ko rileks jap lagi turn ko pulak.
Si warna kuning putih ni yg memula sakit mata dulu, memula sebelah jer...then aku buat tak reti jer..lepas dua tiga hari dah kena dedua belah, adoyai! kesian betul aku tengok, mata dia banyak taik mata dan berair-air, risau pun ada gak takut buta la pulok dia nanti. Tu yang tengahari tadi aku beli ubat mata tapi manusia punya.     ngeh..ngeh..ngeh...Masa chit-chat dengan kakak cat lover kat ofis aku pun bagitau ler...pasal kucing aku sakit mata then aku nak letak ubat mata yang aku beli tadi. Dia pulak cakap tak sessuai... lor letak kat mata kucing. ermmm...serba salah la.. pulak aku. 

Terus aku pi google kat internet cari info pasal kucing sakit mata. Dapatlah tau serba sedikit then ada satu ubat tu aku rasa samalah macam ubat mata manusia yang Doc. pernah bagi aku. Balik rumah geledah peti ais mujur ada, memang betul serupa nama dan rupa bentuk tubenya.

kucing-kucingku
Ha.. ni ler ubatnya aku guna yg tube tu jer... letak kat tepi bawah kelopak mata depa. sama kekdahnya macam masa aku sakit mata. Yang titis tu aku tak letaklah tak confident.
kucing-kucingku
Adoi...tolong! jangan apa-apakan aku tidaaakkkkk jangan.  Mungkin itulah dia cakap kot if dia boleh berkata-kata.
Amik turn, Kitiki ko first cos mata ko paling teruk. Memula aku bersihkan mata dia, aku suruh my kids amik kapas dan basahkan lap-lap kat mata dia yang banyak taik dan berair tu.. tapi Kitiki ni duk diam jer... tak meronta pun mungkin katanya "bagus buat lagi...buat lagi...lega sikit sejuk n selesa sket". Bila dah bersih aku pun sapukan ointment tu time ni dia reronta tapi takdelah tahap extrem slow-slow jer... under control. Arysaa yang pegangkan then siap cakap sabar ya, sabar ya Kitiki then berdoa agar Kitiki sembuh. Hahhaaaa..hahhaaa memang Aryssa sungguhlah ko ingat dia faham ke Nak oii...
kucing-kucingku
Ni masa mata dia dah dibersihkan.. Oiii... buka mata la...  Vet nak sapu ubat ni
kucing-kucingku
Ni dah lepas sapu ointment, tertidur la pulak kat  Vet Aryssa ni ha...


Okeh! turn si Comel pulok... sama gak kekdahnya memula aku bersihkan mata dia then aku sapukan ointment tu kat bawah kelopak mata dia.

kucing-kucingku
Time ni Vet Aqil Hayyi pulak sedia untuk berkhidmat. "Apa pulak manusia ni  nak buat kat aku ni...tidakkkk....tolong... jangan sakiti daku"  maybe tulah antara dialog dia
kucing-kucingku

Mata Comel cuma sakit sebelah kiri jer... tengok tu macam kenyit matalah pulok gayanya.

Last sekali turn si Midnite. Mata Midnite macam baru nak kena sebelah kiri jugak... tapi Midnite ni rileks jer... dia siap memain lagi bila aku nak sapu.

kucing-kucingku

Malam ni baru sekali sapu jer... Esok petang nak tengok perkembangannya camna, better or worst. 

Harapan we all sekeluarga semoga dengan sedikit usaha menyapu ubat tu kekucing ni akan segera sembuh matanya. Bagi tempoh dalam tiga empat hari lagi, aku ada cakap dengan hubby tolong belikan ubat mata kucing kat pet shop. Tengoklah nanti kita bawak gi jumpa Vetlah katanya. Kengkawan tolong sekali ya...doakan agar mata meka sembuh. 
Netball

Netball

Yea..yea..yea.. now dah dapat main netball semula. Ahad (23.2.2014) lepas aku joint team netball ex-Stad.  this is 1st times trainingnya. Actually they all dapat idea ni dari team football ex-Stad. Bila tengok team football macam seronok aje every weekend ada games n xtive sangat lately. Then timbul ler cadangan untuk menubuhkan team netball ni. Since memang aku minat netball pun tu yang aku joint tu, kekdahnya orang mengantuk disorangkan bantal so joint ajelah. Yang berusaha tu terima kasih sesangat expecially to Zila & Kak Hamidah.

Untuk yang pertama kali ni training diadakan kat padang STAD. Teruja betul aku cos dah lama sesangat tak menjejakkan kaki kat sekolah. Sempat le juger aku melihat-lihat, amboi! setelah lebih 20 tahun memang dah banyak sangat yang berubahnya. Namun padang masih sama cuma dah ada Astaka dan stor jer...kat dalam kawasan padang ni zaman aku dulu takde.

Posing + gaya harus adoooo... sebelah Mrs. A adalah Izan sebelah lagi sorang Zila salute kat dia from KL to Seremban.

Yang berusaha lagi sorang Kak Hamidah (baju merah) dia senior dari aku tapi tak pastilah tahunnya. Laterlah aku tetanya.

 Yang berdiri cekak pinggang tu (baju biru gelap) Kak Rosemah paling senior setakat ni. If korang perasan akak ni pernah masuk Master Chef tau ha...kau hade????

Amboi! adik bukan main lagi dengan 100 plusnya kalah orang yang main. Tshirt putih (no 16) Hasba yang berusaha juger...& orang kuat Football team ex-Stad.

 Muka-muka yang hadir waktu tu...walaupun tak ramai tapi seronok cos dapat gak aku lepas gian nak  main netball. Dah lama aku nak cari team nak main setelah team company tempat aku kerja STOP bermain netballnya.

Along jurukamera yang rajin amik gambar waktu tu..TQ Along merakam sweet moment

Aryssa dengan taglinenya hiks..hiks..hiks..

*********************************************************************************

2nd time training (1.3.2014). This time tempatnya kat Paroi Centre Court tempat ni advantage tak panas cos gelanggang tertutup. Inilah juga tempat yang aku selalu practice last time kekira 6 bulan lepas la kot masa company tempat kerja aku team netballnyer xtive giler.

throwback - gambar masa lawan SYABAS. 
Hiks..hiks..hikss... te ingat masa zaman ke xtifan dulu. 

Oklah sambung balik citer training kat Paroi Centre Court ni... Aku ingatkan aku yang paling lambat cos time tu susah yang amat mencari parkingnya, full house disebabkan ada event kat bekas tapak Kem Paroi tu  Sambutan Hari Peladang Penternak Dan Nelayan Negeri Sembilan. Ghupernya ada lagi yang lambat da... time aku sampai dalam 5.20pm training time yang diwar-warkan adalah pukul 5.00pm. Aku & Usna sama sampainya kak Hamidah & Ida dah sampai lebih awal.

This time lebih kurang orang yang sama juger yang hadir last week. I thot more cos kat FB group macam meriah jer... harap-harap next week more to come. Court ni telah dibooking oleh Shila 2 jam katanya (5pm-7pm) harganya RM30.00. Terkejut aku cos last year harganya RM20.00. 2014 harga sudah naik lagi RM10.00 ya.

 Usna si WD. This time Along tu muka terselit sikit tu tak rajin amik gambar. Kena suruh baru amik cos dok leka main dengan cousins dia. Kat atas para penonton itu adalah Halimahtun and kids.



As usual amik gambar harusss.... bagi we all. Ini selepas habis training banyak betul phone yang Hasba kena amikkan gambar.

Tukar position pulak yer...

Setelah 2 kali training, ini pendapat ikhlas aku ler... ramai yang dah lupa rules & regulations netball. Main pakai hentam jer...so pada mereka yang tahu tu ade sedikit annoying ler... Dari pengalaman aku yang diajar oleh coach rules & regulations adalah basic yang wajib diketahui untuk mereka-mereka yang hendak bermain. So u ollss pleasesssss.... google yer...the rules & regulation netball jangan bagi alasan dah tak ingat lagi. 

Aku pun bukanlah pandai sangat tapi at least aku tahu basic. Tapi aku rasa aku masih tak layak lagi nak coaching itu pasal aku tak banyak cakap pun. Lagipun aku ni siapaler... nak tunjuk ajarnya kak Ton hoi!!. Cadangan aku lebih baik sekali dua next training invite coach professional mengajar.

Itulah apa yang aku rasa. If ada sesapa yang baca tulisan aku ni tak setuju, harap maaf hendaknya.

Ok will be update anytime for the next training tungguuuu.......

MRS.A my blog my stori ©