December 2015 - MRS.A my blog my stori MRS.A my blog my stori: December 2015
2015 Dalam Kenangan

2015 Dalam Kenangan

Tak terasa tahun 2015 beberapa jam sahaja lagi akan berakhir, akan menjelang tahun baru 2016...

Buat Keluarga:
Kamulah yang terpenting dalam kehidupan Mrs. A.

Buat Kawan-kawan:
Maaf ya... Kalau Mrs. A ada silap dan salah tidak disengajakan.

Buat Sahabat:
Jangan lupakan Mrs. A, bila suatu masa nanti kita terpisah.

Buat yang tak sependapat:
Maaf bila selama ini Mrs. A selalu salah di mata kamu.

Buat yang sayang pada Mrs. A:
Mrs. A juga sayang pada kamu

Buat orang yang pernah menyakiti Mrs. A:
Terima kasih kerana kamu mengajar Mrs. A bagaimana untuk terus bersabar.

Buat rakan-rakan di Alam Maya:
Terima kasih sebab setia 'save' Mrs. A di 'contact' kamu.

Terima kasih semua sebab ada dalam hidup Mrs. A, yang menjadikan tahun 2015 sebuah coretan hidup yang bermakna.

Maaf dan terima kasih untuk segalanya.

Tahun 2015 dalam kenangan, semoga tahun 2016 akan membawa sejarah baru yang manis dan lebih bermakna.



Credit to group WA.
Hadiah GA Sudah Diterima

Hadiah GA Sudah Diterima

Tak sangka dapat hadiah GA tudung bawal satin. Bila dapat aje wow! tempat kelima aje hadiah dah cantik pastu siap tunjuk dengan officemate. Hurmm... excited tak excited tu. 

Tadaaaa.... 

 Mrs. A pemenang tempat ke lima

Terima kasih kepada owner blog Magic Baked kerana bagi hadiah yang cantik ini Mrs. A suka..... Jauh sungguh datangnya nun dari Kedah sana. Alhamdulillah rezeki sertai 1st GA Magic Baked  



Wordless Wednesday #61

Wordless Wednesday #61

Food@Rowsix Aeon S2


Happy Birthday To Ayah

Happy Birthday To Ayah

Happy birthday to ayah a.k.a Bang Ngah. Actually Ayah tu adalah panggilan kids kepada b.i.l Mrs. A tak ingat dah! ntah macam mana dari Pak Ngah bertukar kepada ayah. Tak kisahlahkan as long as depa tahu siapa bapa sebenar mereka muaaahaaaaa... if not mahu sentap babah depa tu. 


Ice-Cream cake yang Mrs. A tolong belikan tu

Tarikh sebenar birthday Bang Ngah adalah a day before we all buat surprise tu. Sunday sebelum gerak ke wedding cousin Mrs. A yang di Seremban tu. Tetiba Angah Mrs. A bisik 
Angah: Oit!! aku ingat lepas balik wedding kang nak celebrate birthday Bang Ngah. 
Mrs. A: Hah!?? lorrr... aku ingat nak terus balik Seremban je... 
Angah: Alahai... baliklah kampung balik. Nah! duit kau tolong belikan kek blaaa..blaa..blaaa... katanya.
Kids: Bolehlah ibu pleaseee.... (serentak).
Mrs. A: Adoyai... ini yang haku.. lemah nih! oklah..oklah...

Itulah tak sampai hati nak hampakan harapan orang. Sementelah pula orang itu adik-beradik kita sendiri. Ialah bukankah menggembirakan hati orang lain itu adalah amalan yang dituntut.


Ayah dah tua ler... tak payah la tiup-tiup lilin katanya.
Tapi we all paksa gak dia tiup cuma, lagu tak habis lagiks dia dah tiup ngeh! ngeh!ngeh!

A simple celebration but priceless

Kekdahnya selepas habis wedding. Mrs. A family serta Angah family dan jugak mak Mrs. A (mak naik kereta angah) berpecah ikut haluan masing-masing. Petang nanti baru jumpa semula di kampung. Sementara itu babahnya sempat pulak pergi kedai gunting rambut. Tujuannya untuk menggunting rambut along & adik yang dah panjang katanya.

Lebih kurang pukul 4.30 petang barulah we all gerak ke kampung sebelum tu pergi beli cake dulu. Signature dish tu untuk birthday celebration kansss... Alhamdulillah planning berjalan seperti yang di plan. Selepas habis doa Bang Ngah pun sempat buat ucapan sepatah dua kata. touching pulak iols time nih! Terima kasih semua atas segalanya dan dia terharu sangat.

#syukurselalu.

Selamat Datang Annur Husna

Selamat Datang Annur Husna

Ouch!! sudah enam hari tak up-date blog. Tak boleh jadi nih! hari ini kena up-date juga cewah! semangat tu penting. Last week memang busy sesangat di officelah nak pergi ladiz pun tak sempat uols. Inilah padahnya bila semua benda nak dibuat last minit tapi bukan salah Mrs. A salah orang-orang yang tut... biarlah rahsia. Mungkin 'dia itu' tak pernah dengar quote 'if you are fail to plan, you are planning to fail. Unlike CEO before dia memang guna pakai quote itu sebab itulah dia pergi kot untuk terbang lebih tinggi kerana sangkar ini terlalu kecil buat orang seperti dia. Haish! apalah yang ko dah merepek ni Mrs. A hoi!!

Actually nak cerita pasal kedatangan orang baru dalam family side Mr. A. Bukanlah orang yang datang tetapi family b.i.l dapat new baby. Mrs. A pun terkejut tetiba aje kat grup family WhatApps update si L dah selamat melahirkan baby girl. Both baby dan ibu sihat. 

Saturday petang sebelum ke wedding officemate Mrs. A pun singgah dulu kat rumah b.i.l coz dah tak sabar nak tengok baby tu. Walaupun kids kata jangan tunggu depa sekali. Oh! tidaaaak!!! tak sabar nak tengok. Excited bangat seh! coz dah lama takde baby dalam family.

Mr. A ferfiling ada baby kecik lagi kerr... ?? Hiks!

Ini hadiah dari  family Mrs. A. Apa kes lah abang si baby tu cenggitu gaya matanya.
Tapi apa yang we all notice jeles lettew.
Sebelah dia cousin yang datang melawat juga..
(Credit photo to WA family)

Nampak tak disudut sebelah kanan tu.. (color biru je ada pink dah habis) Ituler... hadiah Mrs. A and family.
Closed up newborn 3.2kg.
Time ini biras N & family datang visit.
(Credit photo to WA family)

Semoga menjadi anak yang solehah kepada kedua ibubapa ya Annur Husna. Bertambah lagi seorang kaum hawa dalam family side Mr. A. Syukur alhamdulillah.


Jalan-Jalan Mid Valley

Jalan-Jalan Mid Valley


Last weekend kononnya nak ambil kids balik Seremban tapi tidak menjadi kenyataan lagi. As usual Saturday petang Mrs. A gerak balik ke kampung tapi agak lewat juga coz tunggu hujan berhenti. This week hari-hari hujan dah tu pulak lebat bagat seh! takut Mrs. A dibuatnya.

Sunday kids planning nak gi tengok wayang bersama maksunya. Pastu maksunya tu ajak Mrs. A jugak tetiba pulak ibu pun ikut serta lagipun dah lama bebenor tak gi Mid Valley tu yang laju ajer mengekornya tu.

Antara prop sempat disnap 

Kononnya nak tengok wayang tapi menyopping pulak jadinya.

Hasil pancingan hari ini

Acara wajib setiap kali ke shopping mall


Duduk sekejap melepaskan lelah

Nakkkk....!! jugak bergambar kat kapal angkasa Star Wars

Sampai rumah terus aje mandi sebab nak pakai Tshirt Star Wars tu.
Kalau tak... suruh mandi berkali-kali pun belum tentu mandinya

Along pada mulanya nak joint tapi entah macam mana sentap terus tak nak pergi. Aryssa sejak dari Wednesday telah berjaya meloloskan diri mengikut Makngah & family lepak Melaka. Kekdahnya adik seorang ajelah yang pergi.


Abah

Abah

Hari ini genaplah tiga tahun arwah Abah meninggalkan kami semua. Sekejap sahaja masa berlalu pejam-celik, pejam-celik dah tiga tahun Abah pergi buat selama-lamanya. 

Al-Fatihah buat arwah Abah Hj Azalli bin Hj Juri. Semoga Abah damai di alam sana dan ditempatkan dikalangan orang-orang beriman di sisi Allah SWT.


Al-Fatihah

Abah akan sentiasa dalam kenangan kami sekeluarga. Tarikh Abah meninggal sama dengan tarikh lahir beliau 11.12.1936 - 11.12.2012. Mungkin ada benarnya orang kata yang tarikh lahir seseorang itu akan sama dengan tarikh kematian. Wallahualam. 


Telatah Si Comel

Telatah Si Comel

Sekarang ini babies si Koko tu dah 44 days old umur depa. Mulut dah bising... suara dari sliding door depan dah boleh dengar. Bila kasi duduk dalam cage mulalah buat muka kasihan. Cengitulah telatah si comel sekarang.

Ibuk!!! tolong we all tak mau duduk dalam ini. Banyak uol punya tak mau, pi tidurlah dah pukul satu pagi nih!

Ibuk!!!.. we all pun nak layanzz.... Running Man la... 

Sehingga sekarang keempat-empat ekor tu takde nama lagiks! Along, Aryssa dan adik asyik selisih pendapat aje nak bagi nama. Bila Mrs. A kata nak letak nama kemelayuan tu tak nak pulak. Nanti bila kids dah balik dari kampunglah kot baru cerita balik nak letak nama apa ngeh! ngeh! ngeh!


Ait!! mana pulak sekor lagi anak aku nih! kang yang lain dah sudah menyusu, mula la dia sibuk.
Aku nak berehat pun tak senang

Eiiii... geramnyalah aku tengok ko nih! kecik. Kalau ibu ko tak tengok memang aku dah sekeh-sekeh ko nih!

Okay! itu saja nak up-date pasal telatah si comel-comel yang dah berumur 44 days itu.

Last Weekend

Last Weekend

Di musim cuti sekolah ini sana sini situ ada wedding invitation. Makna kata tidak hairanlah dalam sehari tu kekadang sampai tiga wedding sekali. Kekdahnya kalau rajin boleh pergi semua kalau malas sikit pilihlah nak pergi yang mana tapi janganlah langsung tak pergi tak eloklah macam tu kansss... Lainlah kalau ada hal lain yang lebih penting. 

Ha! ini cerita wedding invitation yang Mrs. A pergi. Okay! kasi gambar pengantin lama dulu ngeh!ngeh! ngeh!

Kak ngah tolong amik gambar makngah dengan babah tu

Inilah Kak ngah the niece, jangan salah Kak ngah lagi ya!! Gadis ayu memakai shawl yang dia nak niago tu

Wedding ini side Mr. A punya. Pengantin lelaki itu anak saudara sepupu Mr. A kiranya we both mak/ pak saudara sepupu pengantin apak-apak sangat uols! Tapi wedding ini selesa timing orang yang datang dan pergi smooth and steady takdelah berdedai sebagaimana wedding beberapa minggu yang lalu.

Oleh kerana kedua-dua pengantin tu bekerja di pejabat SUKNS kekdahnya ramai betul tetamu depa tuh! orang-orang seangkatan dah tu pulak ramai pulok! VIP yang datang amboi! kemain kembang-kempis lagik jurucakap a.k.a DJ a.k.a juruheboh majlis tu membuat pengumuman. Hurrmmm perlu kerrrr??? Itulah bisik-bisik gossip dikalangan penggossip instant ngeh! ngeh! ngeh!


Girls gossip

Gang gossip hiks!

Tu dia mamarazzi telah berjaya mengambil curi gambar VVIP itu walaupun dari belakang dan tiny aje nak tepek gak

Seorang lagi VVIP yang telah menjadi mangsa mamarazzi

Nieces & parents in-law

Finally our family bergambar bersama pengantin 

Gambar family tu semua ada kecuali Ateh sekeluarga (b.i.l) dan juga siapa ya??? Hurmmm....cer cari siapa yang tiada???

Along, Aryssa dan Adik yang takde mereka berada di side Mrs. A. Mereka dah seminggu lebih duduk kampung ambil peluang sementara tak mengaji, cikgu mengaji kata cuti dua minggu. Amboi! seronok bukan main ya...

Jalan-jalan Zoo Melaka bersama Maksu & Makngah family.

Taman Rama-rama admissionnya lebih mahal dari zoo kata my b.i.l

Sang bedal di Taman Rama-Rama hasil WA Aryssa

Dah lapar ke? Layanzz.. nampak tak sedar diri kena snap

Okay itu jer... cerita last weekend. Walaupun seronok tinggal berdua-duaan tapi sunyi terngiang-ngiang suara dan keletah mereka bertiga. Huhuhuuu....



MYiDEAKiNi.com Random RM200 Bloglist Lelaki dan Wanita

MYiDEAKiNi.com Random RM200 Bloglist Lelaki dan Wanita

Bismillahhirahmannirrahim...


Alhamdulillah berkesempatan juga untuk turut serta dalam segmen MYiDEAKiNi.com. Hari ini 7 Disember 2015 merupakan hari terakhir untuk turut serta dalam segmen Bloglist Lelaki dan Wanita di blog MYiDEAKiNi.com.

Kenapa Mrs. A ingin tersenarai dalam bloglist MYiDEAKiNi.com.??? Mestilah nak menang duit muahhaaaaa... amboi! materialistiknya Mrs. A tu kan? Muntah hijau tuan blog MYiDEAKiNi.com baca nanti. Pasti awal-awal lagi dah kena slash.

Kenyataannya bukan itu sebab utama okeh! Sebab-sebab kenapa Mrs. A hendak tersenarai adalah untuk menambah kenalan dan merapatkan lagi silaturrahim di kalangan sesama blogger.

Tuan blog yang friendly telah menarik minat Mrs. A untuk tersenarai dalam bloglist beliau.

Tuan blog juga sangat rajin up-date blog dalam sehari boleh ada dua tiga entry harap-harap trafik yang masuk berjangkitlah ke blog Mrs. A juga.

Lagi pun sebagai tanda yang Mrs. A nih! suka support rakan blogger yang anjurkan segmen kerana Mrs. A sendiri tak berani nak anjurkan segmen.

Okay! jom klik banner di atas untuk joint dan maklumat lanjut cepat dah takde masa nih! tamat pukul dua belas malam nanti.




Fesyen Jubah Terkini ke Pejabat

Fesyen Jubah Terkini ke Pejabat

Kita semua sedia maklum bahawa semua pejabat tentunya mempunyai 'dress code' yang harus diikuti oleh setiap pekerja. Ada pejabat yang mengharuskan para pekerja memakai pakaian formal dan ada juga pejabat yang membolehkan para pekerja memakai pakaian smart casual. Bagi kaum wanita Muslimah khususnya, pakaian seperti baju kurung, dress labuh dan blouse merupakan beberapa jenis pakaian yang sering menjadi pilihan untuk hadir ke pejabat. 

Cuba bayangkan kalau pejabat kita cantik dan menawan seperti gambar di bawah. Ha..! semestinyalah fesyen kita ke pejabat pun harus seiringkan! kan..kan..?? Betul tak?

Mrs. A

Mrs. A pun selalu aje dilema di pagi hari, apalah aku nak pakai hari ini? Nak pakai yang ini ke nak pakai yang itu? Haish!! pening dibuatnya. Tapi sekarang ini dilema itu berjaya juga dikurangkan dengan menambah koleksi jubah moden untuk dipakai ke pejabat. Jika dahulu jubah hanya digayakan apabila ingin menghadiri majlis-majlis keagamaan, namun kini ia juga sesuai untuk dijadikan sebagai pakaian ke pejabat.

Kenapa!! tak percaya? Cuba tengok ni...

mrsablogstori.blogspot.com

Jubah yang simple dengan rekaan yang modern. Contohnya seperti koleksi jubah berwarna kelabu di atas yang mempunyai rekaan batwing sleeve. Sungguh anggun dan menawan. Hurm... memang tinggi confident level bila jumpa customer dengan gaya jubah begini.

Mrs.A my blog my stori

Yang kedua, gayakan koleksi jubah yang direka dengan perincian lace seperti berikut. Koleksi jubah ini dikenali sebagai jubah lace modern. Ia juga mempunyai potongan yang menyerupai potongan dress Muslimah.

fesyen-jubah

Untuk fesyen jubah yang ketiga, anda juga boleh memadankan koleksi jubah moden tersebut dengan pemakaian outerwear seperti cardigan. Ia memberikan anda penampilan yang lebih ‘corporate’ dan ‘smart’.

Dan yang terakhir, tampil bergaya dengan fesyen jubah yang unik dan salah satunya adalah wrap jubah seperti berikut!

my blog my stori

Ha! sekarang ini dengan fesyen jubah moden dan minimalis seperti contoh-contoh di atas semestinya mampu mengurangkan dilema fesyen apa yang kita hendak pakai ke pejabat. Betul tak?? Actually Mrs. A pun bukanlah kaki jubah tapi dengan evolusi jubah moden sekarang pemakaian jubah sememangnya satu trend. 

Lagipun bila tengok kawan-kawan ofis Mrs. A yang sememangnya memakai jubah ke pejabat, jealous dibuatnya. Mujurlah fesyen jubah terkini seperti jubah-jubah di atas boleh di dapati di ZALORA Malaysia apa lagi cepat ajelah membelinya.


Wordless Wednesday #60

Wordless Wednesday #60


Google image


Alhamdulillah

Alhamdulillah

Alhamdulillah tu umum sedia maklum itu adalah ucapan syukur kita yang beragama islam setelah memperoleh sesuatu kebaikkan atau apa sahaja yang kita inginkan diperolehi dengan izinNYA. Tapi "Alhamdulillah" ini lain sikit. Okay itu cerita kemudian. Iklan dulu ngeh! ngeh! ngeh!

Lunch break tengahari tadi tanpa disangka-sangka Mrs. A dan seorang lagi gang lunch telah berjaya membeli barangan RM1 ringgit di Seven Eleven yang we all selalu melaluinya jika ingin ke AEON S2. Perasaan excited terlebih sangat bukannya apa ini adalah percubaan kali keempat dan alhamdulillah berjaya membeli. 

Sebelum ini sepanjang kempen barangan RM1 itu berlangsung seingat Mrs. A sudah tiga kali membuat percubaan untuk membeli, unfortunately bila tanya kat staff 7E tu semedang jawabnya dah habis. Kalau ada pun ubat nyamuk Fumakilla asap tu aje. Ubat nyamuk tu we all tak nak itu tak sesuai untuk kediaman taman kalau duduk kampung bolehlah kot.

Tayang sikit ;-)
RM1

Lagi satu yang Mrs. A excited pagi tadi bila on blog tengok di ruangan komen. Ada komen dari Mama Cake Tahniah! Mrs. A... awak terpilih sebagai pemenang bertuah 1st giveaway mb...;-) whatsapp saya ya... Alhamdulillah syukur tak sangka menang walaupun tempat kelima hiks!

Okaylah back to line Alhamdulillah yang Mrs. A nak cerita ini actually nama orang. Hah! kenapa tak percaya??? Actually Mrs. A pun tak percaya? Tapi ini kisah benar this morning ada staff baru, kekdahnya staff HR pun kenalkanlah dia kepada setiap orang di setiap corner office sesampai aje di tempat Mrs. A dia pun diperkenalkan kemudian dia bersalaman dengan officemate sebelah Mrs. A.

Mrs. A cuma senyum aje kemudian tanyalah pada staff HR tu kak nama dia siapa terus akak tu cakap Alhamdulillah pastu Mrs. A kata lagi akak ni cakaplah betul-betul saya tanya nih! iyo dik namo ea Alhamdulillah panggil Alham. Oh! okay sorry ya.. Blushing iols memang itu nama dia ler... first time berjumpa dengan orang yang namanya Alhamdulillah. Pelik tapi benar.

Itulah tak tahu nak komen apa, kenapa agaknya ya parents dia letak nama itu. Bukanlah nama itu tak baik cuma kesian menjadi bahan. Walaupun tiada niat untuk membahan tapi pada pandangan Mrs. A macam tak sesuai pula. Wallahualam.

Zaman sekolah dulu ada kakak ini nama dia Suhaimi tapi dia malu dengan nama tu katanya nama lelaki. Patutlah bila orang tanya nama dia susah sangat nak bagi tahu. Biasa dia akan cakap panggil Along aje. Banyak kali Mrs. A cakap dengan dia nama Suhaimi tu unisek lelaki pompuan boleh. Tapi dia tetap malu jugak.

Ada sorang lagi kawan Mrs. A ni nama dia Norzaimi. Pernah sekali time tu gi traning instructor bacakan list nama semua perempuan tapi tak bacakan nama dia. Peliklah we all dia pulak panik nama dia takde kemudian dia tanya Cikgu kenapa nama saya tak sebut. Eh! nama awak apa? Norzaimi katanya cari punya cari ada. Cuma instuctor ingat itu nama lelaki ngeh!ngeh!ngeh! Tapi mujurlah dia ni jenis brutal takde kisah sangat kecik punya hal pada dia.

Moral of the story parents perlu bijak memilih nama yang baik-baik untuk anak-anak.


MRS.A my blog my stori ©