Pakatan Raya

June 28, 2018

Bismillahhirahmannirrahim...

As Salam and greetings to dear readers.

Pakatan Raya.


Pakatan Raya pada 4 Syawal 1439 H. Sorry tajuk macam berbaur politik eh! tetiba muahahahaaa... Actually takde kena mengena langsung dengan politik. Pakatan raya tu adalah kami semua (family side Mr. A) sepakat untuk berhari-raya bersama-sama di rumah mak/pak sedara Mr. A di Seremban. Kalau nak guna hashtag mudah #teamrayasomban ha! gitewww....

Alhamdulillah macam tahun-tahun sebelum ini, [SINI] Syawal 1439 H juga we all diberi kesempatan olehNYA untuk kunjung-mengunjung ke rumah mak/pak sedara side Mr. A yang berada di sekitar Seremban.

Walaupun meeting pointnya di Jiboi tapi as usual The A's family memang tak sempat nak ke sana doh! so we all gerak sendirian berhad dahulu dan pakat-pakat menunggu di stesen Petronas Mambau cos rumah pertama yang akan diterjah adalah rumah pak/mak Ngah di Kg Mambau.

#teamrayasomban
Adoiii!!! phishang dah menunggu ha kata tadi sama-sama dah keluar rumah [up-date status whatsapp baq hang]
Kemudian sesampai aje kat rumah pak/mak Ngah tu Kaklong say sorry la uols dah 'phishang' ke hahaha... tadi memang dah keluar rumah tak sempat tutup gate K. Ros and Abang Kadir sekeluarga sampai tu yang jadi lambat tu katanya. Lorrr... al-kisahnya patutler...

selamat hari raya
Kononnya Mrs. A nak snap curi tapi ade jer... yang perasan.
Amvoi!!! biras sorang tu kemain syiok... borak dengan Makngah
Time kat rumah Pak/Mak Ngah tu ada juga tetamu lain tapi sedara-mara jugaklah iaitu sepupu-sepapat Mr. A.

Hari raya aidilfitri
Sebelum pulang eh sebelum ke nexts rumah sempat we all request PakNgah dan MakNgah wefie
Kemudian destinasi  pakatan raya seterusnya adalah ke rumah arwah ci Enon iaitu kakak kepada f.i.l rumah dia area Mambau juga iaitu di Kg Batu 3 Mambau. Kat sini jugalah rumah f.i.l dan adik-beradik dia membesar sebelah-menyebelah rumah tu adalah rumah pusaka orang tua f.i.l. Time we all sampai cuma ada dua orang cousin Mr. A jer... yang lain-lain dah pi beraya.

hari raya
Time ni Abah baru lepas solat zohor sempatlah Mrs. A suruh dia posing nak ambil gambar hehehe...
Untuk kenang-kenangan di masa hadapan we all pun pakat-pakat bergambar kat depan rumah arwah Nyang ni.

selamat hari raya
Percubaan wefie daripada Mrs. A. Kesiankan tak menjadi langsung nampak muka terseksa sangat, inilah padahnya bila ko suruh sejenis yang tak reti wefie mengwefie muaaahahaaaaaaa....
selamat hari raya
Sementara menunggu expertise wefie sampai
selamat hari raya
Tengok tu siap boleh peace yo! lagi
Kemudian rumah ketiga yang pakatan raya pergi adalah rumah Pakteh di Taman tuanku Jaafar. Pakteh adalah abang f.i.l. Tahun-tahun sebelum ni A's family selalu singgah raya pada 1 Syawal petang on the way sebelum pulang ke Lubok China tapi tahun ni tak sempat so we all join pakatan raya jer...

Nasiblah pak/mak sedara semua ya dapat anak-anak sedara kaki selfi-selphot habis kat rumah depa we all buat macam bergambar kat rumah sendiri.

selamat harir aya
Okay posing style DSV
selamat hari raya
Serius sangat nampak gaya perbincangannya tu
selamat hari raya
Dah-dah ni last kata jurugambar, kang habis Kodak ea kang ngeh! ngeh! ngeh!
selamat hari raya
Muka jadi camtu bila mana PakTeh up story politik di hariraya Aidilfitri yang mulia ini muahahahaa...
Finally bergambar bersama tuan rumah tapi bila ajak Makteh aka mak Datin dia tak mahu la pulok!

selamat hari raya
Aksi bebas ya...
Kemudian setelah habis beraya kat rumah Pakteh dan masing-masing muka ada senyum dapat duit raya daripada Tokteh depa. Pakatan raya gerak pula ke rumah kelima sama juga masih di Taman Tuanku Jaafar cuma fasa yang berlainan iaitu ke rumah PakNoh adik kepada f.i.l walaupun pada mulanya nak pergi rumah arwah Pak Anjang row bahagian depan sebelum rumah Pak Noh ni tapi tiada orang di rumah. Kekdahnya depa pun pi beraya kat rumah Pak Noh ha.

Kat rumah Pak Noh we all terlupa pula nak ajak tuan rumah bergambar raya. Maybe because Busu Kathy takde (wife Pak Noh) cos dia pergi vet hantar kucingnya demam doh! Tapi Mrs. A haruslah bergambar juga tak mau lepaskan peluang ha gitewww....

selamat hari raya
Excited bila jumpa baby
Lupa la pula nama baby ni (cucu Pak Noh) tapi suka tau dengan dia cos dia nak jer... dengan semua orang.
Baiknya lahai rasa macam nak pinjam bawa balik pun ada time tu
Danial and Keyna
Banglong, Mama aka Kaklong and Kakngah
Tak habis lagi uols rumah keenam yang pakatan raya pergi adalah rumah seorang lagi abang f.i.l iaitu di Kg Panchor pula. Tak pastilah nama sebenarnya apa tapi we all gelarkan dia Pak Kutai dan wife dia pula Mak Dah. Sepupu-sepapat Mr. A takde pun pi beraya ler... mana lagi. Yang ada cuma Pak Kutai dan Mak Dah aje dah petang sangat, mood bergambar pun dah hilang. 

Tapi tulah  mood juadah raya  tak hilang pula kah! kah! kah! Tuan rumah hidangkan mee kari dan juga nasi impit kuah kacang dengan pelbagai jenis kuih-raya yang penuh meja. Bukan setakat satu meja jer... dua meja gitewwww... satu kat dining table satu lagi kat meja kopi depan TV. Puas betul melantak syukur rezeki jangan ditolak. Kat sini lama juga cos we all tumpang solat asar. 

Ingatkan dah tamat rupanya nak pi satu rumah lagi iaitu rumah sedara f.i.l yang kat Kg Sekolah, area Ampangan tu. Alahai kedekut pula nama tuan rumah ni. Sama juga macam tadi ada tuan rumah sebenar je... dua orang. Anak-anak cucu-cicit masih belum pulang berhari raya macam we all lettew.

Okay! hari pun dah petang time tu lagi 10 minit nak pukul 7.00 malam kalau tak silap Mrs. A so we all pun sepakat dah nak pulang ke sarang masing-masing. Alhamdulillah rezeki berhari-raya beramai-ramai sambil mengeratkan lagi ukhwah dan merapatkan silaturrahim yang sedia terjalin. In Sha Allah panjang umur jumpa lagi tahun depan.

You Might Also Like

9 comments

  1. bila pi beraya beramai2 mmg meriah la..nk2 plak bila time bergambar..yela kdg2 jmpa sedara mara ni sekali sethn je time raya kn...saya kalo blk raya klate dr pg smp mlm pi beraya umh sedara mara..kira blk homestay utk tido je..tp thn ni beraya kl ada la 1-2 umh je pi beraya sbb belah hubby je sedara kt kl..belah kita smua kt kampung klate

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh! kg Mama Tisya kat klate ko? Klate hok mano? eh! tetiba ckap kelantan hahaha... adik ipar Mrs. A pun Kelantan dekat Jeli tapi tahun ni depa raya kat kg Mrs. A Lubok China ;-)

      Delete
  2. Adoi.. Meriahnya raya Mrs A.. Sha suka aktiviti macam ni.. Saling kunjung mengunjungi..

    ReplyDelete
  3. Meriahnya raya.. ai tak sempat nak meriah-meriah.. huhuhu

    ReplyDelete
  4. Dah sampai taman rumah acik jugak tu Mrs.A.acik pun dok Taman Tuanku Jaafar.mungkin fasa je lain kan

    ReplyDelete
  5. wahhh meriahnya beraya ramai-ramai macamni. Mrs A kena rajin practice wefie la lepas ni :P

    ReplyDelete
  6. Sakan beraya ye MA... tuan rumah pun senang nak melayan kalau sekali ramai mcm tu kan...

    Kalau kat Muo beraya rumah sedara mara makn kuih Raya je MA

    ReplyDelete
  7. beraya mcm ni baru syok...sbb bkn selalu dpt mcm ni kan... hrp smpi bila2 pn tradisi ni dpt dikekalkan...

    ReplyDelete
  8. Seronok baca kisah raya Mrs A.

    ReplyDelete

TOP COMENTERS