Bertunang Zaman Sekarang

August 15, 2014

Post kali ni aku nak citer pasal bertunang. Dah! 2 ke 3 post asyik citer raya jer... nanti bosan lak orang baca kan...kan..kan..?? Pada Ahad 10082014 lepas my SIL telah melangsungkan pertunangannya. Bertunang zaman sekarang ni.. hamboi!!!... jauh bangat beza dengan zaman aku dulu kekira 13 tahun yang lalu. Seminggu 2 sebelum tu memang dah bz sangatlah dia dengan sorang lagi kakak ipar dia kira biras akulah. Biras aku ni kira mastermindlah dalam bab-bab prepared hantaran, baju dan maknek-maknek nak bertunang ni bukan setakat bertunang jer...lain-lain acara family side hubby pun dia memang forever bz, ngeh!ngeh!ngeh!

Masa family discussed tu aku & hubby takde, nape we all takde masa tu tak ingat pulak aku. We all follow jer... At one time aku jadi blurrr pun ya.. time tu they all beraya kat rumah aku tak silap pas tu Mil aku update pasal pelamin hah! pelamin??? ni nak tunang ke nak kahwin ni... Huk! alo.... confuse mak dibuatnya nyah! Rupanya sekarang ni bertunang ajepun ada pelamin hokeh! sejak bila start berpelamin bagai ni kurang pasti ler..pulak aku tu...

Seminggu sebelum tu lagi biras aku dah sound, Kakngah nanti Friday tu kakngah dah! kena datang Jiboi tau bantuan Kakngah sesangat diperlukan. Amboi! perli aku ke.. apa ni? Aku ni dah! memang diketahui pun bukan kreatif pun part-part pelamin ke hantaran ke nih! tolong tengok bolehlah. As for my kids Jumaat lepas habis sekolah they all dah lepak sana pas tu tidur sana katanya. Jumaat tu mujur jer.. lagiks aku tak pergi langsung. Lepas kerja terus jer...aku balik rumah, pastu hubby aku suh masak la pulak. Lepas maghrib aku tanya dia gi Jiboi tak? Jawapan standard tengoklah dulu. Pastu tu aku ajak lagi jomlah sekejap jer... tengok they all wat pelamin dalam pukul 9.30 malam cengitu barulah aku sampai. Terasa bersalah pun ada tengok yang lelain bz aku pun menyibukkan dirilah. Hubby aku part tenaga kerja ni memang taklah! kot semua adik-beradik, emak/abah dia patut dah faham (harap fahamlah ya..) 

Biras-biras aku tengah duk bz mencantikkan bunga tuk tepek kat pelamin.
Aku tolong gak.. tolong tengok, ngeh!ngeh!ngeh!


Pelamin buat sendiri. Untung sangat Sil aku ni brothers & kakak ipar dia bergotong-royong membuat pelamin ni, jimat banyak tu. Langsir & tirai gunapakai yang sedia ada. Seat pun sendiri punya. Cost pada bunga tu aje... seketul paling besar dalam RM20 lebih yang kecik sikit tu dalam RM belas ringgit. Bunga kiri-kanan pun gunapakai hiasan sedia ada kat rumah.



Tadaaa.... cantik tak?
Eh! bukan aku ler...pelamin tu. Cantikkan? simple but nice. Hasil kerja biras-biras aku dan laki memasing. Ni gambar on the engagement day.



Malam tu dekat pukul satu gaklah hubby & aku baru balik rumah. Hubby aku sesampai jer...terus masuk tidur. As for me layan Running Man dulu episod ni aku tak pernah tengok lagi dapatlah tengok game yang last sekali. layanz...gelak sengsorang. Sebelum tu biras aku pakat-pakat datang esok (Sabtu) pukul berapa aku kata tak tahu lagi dalam tengahari kot, nak membasuh uniforms sekolah anak-anak dulu. Biras aku yang no 4 pun sama katanya nak membasuh juger...

Bertunang zaman sekarang ni siap berinai hokeh! My Sil tempah orang lukis inai package siap datang ke rumah lukis kat rumah masa Sabtu pagi tu. Banyak tempat gak dia survey tetanya kengkawan dia yang dah bertunang berkahwin tu yang dia amik nilah paling murah katanya iaitu RM140.00. Amboi! kalau ikutkan aku petik jer...inai kat belakang rumah tu pas tu tumbuk, letak kunyit letak apa ke ada 2 ke tiga benda lagi letak nak kasi merah pastu tepek jer..sendiri.Zaman aku dulu bertunang takdenya pakai inai lukis-lukis ni.

Sabtu tu kononya yang aku pakat-pakat nak datang tengahari, senja baru aku sampai. Errmmmm.. selamba ajelah aku wat muka tebal tengok progress camne? Hantaran dah! 4 settle biras aku yang 2 orang tu buat Time aku sampai tu lagi sorang dah balik coz nak bersalin baju dan berbuka kat rumah sendiri. Kiranya tukar shift dengan aku ler..

Bunga-bunga tu they all guna fresh flowers hokeh! Cost fresh flowers RM117.00 my biras dapat special prize coz taukeh florist tu kenal dia, Office dia regular customer da.... everyday amik bunga punya.



Tu dia tengah kusyuk decorate, leh jadi wedding planner cenggitu.


Biras no 3

Pink & white tu sebenarnya coklat buatan sendiri, our niece yang buat, mudah aje bagi dia nak buat coz emak dia (Kaklong) taukeh bakery. So kuih-muih dan kek-mekek ni serah pada Kaklong. Kira one of the main sponsor dialah. So dalam kerja-kerja membuat hantaran ni memang bukan line dia.



Ha... ni dua orang cousins rajin gak menolong. Tolong makan dan tolong sepah.

Batrisya & Aryssa

Nak tak nak malam tu kena settlekan juger semua hantaran tu. Bertukar-tukar shiftlah we all 3 orang, bila bapak mertua aku ajak makan gilir-gilir amik turn banyak betul permintaan makannya biras aku yang mastermind tu. Senja tu makan nasi goreng pastu dah tengah malam tu pulak dia suruh Sil aku tu masakkan laksa goreng.  Aku ni kerjanya sikit makan yang lebih. Tapi jangan tak percaya sirih junjung tu aku yang lead membuatnya assisst by biras aku yang lagi sorang tu. Aku ni dah!lah tak berapa nak kreatif pastu suh buat sirih junjung layan ajelah sambil tu aku belek-belek/ tiru sesikit  yang kat dalam majalah pengantin yang ada tu.

Alhamdulillah finally dekat pukul 2.00 pagi semua hantaran pun siap. Sembilan hantaran jadinya supposed tujuh tapi campur sedara-mara bagi dua. Berbalas tujuh walaupun janjinya lima aje side sana pun sama juger..sedara-mara bagi dua.


Costnya dah tentulah jauh lebih murah dari yang ditempah tu. Cost bakul setiap satu lebih kurang RM15.00 (RM15 x 7), alas tu guna kertas pembalut biasa aje. kertas blue & pink berapa helai tak tanya pulak dalam 10 helai kot. Sekeping RM berapa tak pasti. Manik tu 3 set, 1 set tu dalam RM8.00 tapi tak semua guna manik tu pun they all beli 3 jer...pastu potong-potong ikut kesesuaian. Dengan cost yang macam tu dan hasil yang macam ni oklah Sil aku puashati sangat. Mana nak dapat ha... harga berbaloi-baloi cenggini. Most of them beli kat Nilai 3. Jangan salah faham pulak ya.. itu bebekas aje.. yang dalam bekas tu Sil aku beli kat tempat lain, takkanlah! Nilai 3 pullak!!..

Bebiras aku tu akhirnya dapat pulang ke rumah memasing kerana laki memasing memang ada sama dari senja lagi. As for me kena tidur kat Jiboi coz hubby aku datang lambat pastu katanya tidur sini ajelah. Memang aku tak dapat tidur sangatlah kekdahnya maklumlah beralih tempat terkebil-kebil bijik mata aku. Bila timenya yang aku tidur pun tak sedar. Tetiba jer... aku terdengar orang menggoreng Mil dah bangun ler..tu. Tengok jam dah! 6.30 pagi. Tak lama tu aku bangun solat subuh then terus balik rumah aku sendiri.

Dah siap-siap kat rumah sendiri tu lebih kurang pukul 10.30 pagi Ahad tu aku pun gerak semula ke Jiboi. Kemudian prepared apa yang patut breakfast sambil makan nasi himpit. Sesambil tunggu tetamu datang tu.... We all snap-snap dulu.



Nieces & Aryssa

Nephews & my sons

Tak lama lepas tu rombongan pihak lelaki pun sampai. Tugas we all yang gegirl ni sambut hantaran-hantaran dari pihak lelaki tu. Alhamdulillah majlis berjalan lancar tiada bantahan mahupun bertegang urat berselisih pendapat. Simple & lancar seperti yang my parents in-law mahukan. Wakil  perempuan adalah Pakngah iaitu abang kepada my fil. Side lelaki pulak bapa sedara juga kepada they all.



Ni khemah yang my parents in-law amik siap ada tirai lagiks... dua kanopi satu lagi tak nampak la pulak. Itupun mujur sempat snap. Terlupa nak snap masa tengah penuh dengan meja dan lauk-pauk. Cost per head dalam RM7.00 kot itu aku agak aje nak tanya tak ingat pulak. Lauknya sambal tumis petai, gulai cendawan + udang, ayam goreng dan rendang daging. Kira sendirilah if invitation dalam 100 orang (RM7 x 100)  gedebak-gedebuk pepandai sendirilah budget.

Kemudian sambung posing lagi kat pelamin tu.. Posing sampai lebam kekdahnya. Bertunang zaman sekarang ni lelaki pun datang pastu siap posing lagi kat pelamin tu. Time aku dulu jangan harap ler...


Aryssa pun nak jugak amik gambar berdua dengan Maksu dia

Tadaa...
Ini ler dia a bride to be


Cost untuk make-up ni pulak my Sil kata RM250.00 itulah the best prize dia boleh dapat setelah banyak tempat juga dia survey. Baju beli online katanya RM below 100. Pastu veil RM95.00. Veil tu terus Pak andam jadikan tudung jer.. wow! kreatifkan yalah nama pun pak andam for sure kreativity dia beyond our expectation. If ikutkan we all nak guna tudung merah pastu letak veil kat atas. Tudung merah sorry guna next time ya...

Oklah tamat citer bertunang. Tapi malam tu ada event lagi. Sambung lagi barbeque. Walaupun time malam raya keempat haritu dah barbeque Mil aku kata yang haritu punya tak puaslah kita buat lagi this time jemput neighbour yang dedekat dengan sedara-mara terdekat pulak.

My brothers in-law yang berdua nilah rajin layan barbeque yang kurus tu selalunya akan buat part-part marinate tu terlebih dahulu.









Okay jom kita makan Kaklong sementara orang belum ramai lagi.... Alrite!!! kaklong pun layannzz.. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah thank you Allah di atas nikmat yang Engkau limpahkan ini. Bersyukur sangat-sangat. Insaf bila mengenangkan insan-insan yang kurang bernasib baik.

Oleh sebab itulah tanggungjawab mengeluarkan zakat jangan diabaikan. Itulah cara kita membantu golongan yang kurang benasib baik lagipun mengeluarkan zakat adalah wajib ke atas tiap-tiap orang islam yang cukup syarat-syarat mengeluarkannya kerana ia adalah salah satu dari rukun Islam yang lima.


You Might Also Like

8 comments

  1. Warna kerusi tu macam potong sikit. Kihkih. Kalau putih lagi ok. Banyak lak complainkan. Haha. Tu la. Sekarang orang bertunang over dah. Tak perlu kot. Kalau saya kawin je terus. Tak membazir.

    ReplyDelete
  2. Blagwalked!

    http://cerita-adindabaizuramazlan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. sapa yang bertunang ni? Mrs. A ka?hehehe..lawak ja noo..syok tengok pic persiapan ni..Sebab kita pun pernah rasa buat kerja2 lagu ni. Penat tapi seronok, tambah ada paklong2 pesyen sembang sambil buat kerja jadi lagi seronok buat kerja

    ReplyDelete
  4. banyak jimat dah kat pelamin DIY tu Mrs A..memang betul kos untuk majlis pertunangan sekarang ni je dah lebih kurang kos perkahwinan..pada kak ana terpulanglah pada budjet masing2kan..Tahniah kat yr SIL..

    ReplyDelete
  5. Wahh. memang meriah majlis bertunang ni. bestnya tu nampak macam satu hari boleh siap semua, terbaik gotong rotong adik beradik macam ni.

    ReplyDelete
  6. sangat meriah majlis macam ni. berapa ya kos kalau camni. tengah merancang ;)

    ReplyDelete
  7. Datang dari Promote Blogger #Part4 ^^
    http://www.dayangdeno.com/2014/08/promote-bloggers-part4.html

    Btw, jom join segmen ni,

    http://girangdottaeminmuch.blogspot.com/2014/08/segmen-rehat-sambil-blogwalking.html

    ReplyDelete
  8. waa..jimat banyak ni :D

    singgah sini dari segmen promote bloggers - dayang deno :D
    http://iolacaviarofficial.blogspot.com/

    ReplyDelete

Top Commenters

Shout Me