Ziarah Makcik Sinah Di HTJ - MRS.A my blog my stori MRS.A my blog my stori: Ziarah Makcik Sinah Di HTJ

27 Januari 2020

Ziarah Makcik Sinah Di HTJ

Bismillahhirahmannirrahim...

As Salam and greetings to dear readers.

Ziarah Makcik Sinah Di HTJ. Makcik Sinah ini adalah bestfriend mak Mrs. A we are neighbour di kampung pada suatu waktu dahulu. Kiranya zaman muda remaja mak Mrs. A sampailah dah berkahwin, beranak, bercucu dan sehingga sekarang masih lagi berhubung. Kiranya dah macam family friends yang amat rapat dah macam sedara-mara pun ia jugak. Makcik Sinah ni selepas berkahwin dia berpindah duduk di Lui Timur. Balik kampung bila time-time raya atau bila ada kesempatan ajelah.

Thursday 23012020 dalam tengahari macam tu mak calling-calling Mrs. A sajalah dia nak tahu balik kampung sempena cuti CNY bila, pukul berapa? Mrs. A cakaplah macam biasa Saturday tengahari lepas dah settle laundry baharulah pulang ke kampung heheheee... Lepas dah letak telefon tu tak lama tu mak call lagi katanya Zura (anak makcik Sinah) call tadi bagi tahu "cik Sinah kau masuk hospital dia teringin nak jumpa mak. Tapi tulah takde siapa nak bawak mak ha, kau kalau senang kau pergilah dulu ziarah dia kata mak kirim salam ya". Hurmmm... bila mak Mrs. A dah cakap macam tu serba salah pulak rasanya. So Friday tu Mrs. A minta excuse dengan bos nak balik half day cause nak pergi HTJ. Alhamdulillah bos memahami.

Ziarah Makcik Sinah Di HTJ.
Ziarah Makcik Sinah Di HTJ.
Kredit Google image
Petang Jumaat tu Mrs. A ziarah bersama Aryssa dan Adik sahaja. Mr. A pulak tukang hantar dan amik sahaja Haish! macam-macam hal lah dia tu. Its okay its alright yang penting dia hantar dan jemput so tak payahlah Mrs. A terkial-kial nak cari parking kanss... Lagipun tahu-tahu ajelah parking kat HTJ ni memang hazabbbb... ha gittewww...

Waktu ziarah HTJ pada hari biasa sebelah petang adalah pukul 4.00 petang sehingga 7.00 malam. Manakala pada hari cuti pulak contoh Saturday/Sunday 12.30 tengahari sampai pukul 7.00 malam. Time Mrs. A sampai di Wad 2B tu lebih kurang 4.30 petang. Mencari-cari jugaklah cik Sinah di katil mana al-maklumlah mak tak bagitahu pulak katil nombor berapa. Tapi senang je jumpa ternampak kak Zura dan dia pun lambai tapi tulah kebetulan pulak makcik Sinah time tu takde di wad kak Zura kata dia kat bawah sedang buat procedur X-Ray dan dressing kaki.

Sementara menunggu makcik Sinah tu sempatlah Mrs. A borak-borak dengan Kak Zura. Katanya mak dia admitted ni sebab mengadu sakit pinggang dan perut bukan sebab kaki dia tu. Mrs. A difahamkan kaki makcik Sinah tu dah kerat dua jari dia sebab kencing manis. Itulah anak-anak dia sedikit kesal dengan perangai degil makcik Sinah ni. Mak dia ni memang sejenis yang susah dan degil sangat kalau nak makan ubat. Dah banyak kali nak bawa hospital pun tak nak. Tapi katanya mungkin kali ni dah sakit sangat sampai dia sendiri yang nak pergi hospital mulanya dia ingat check sekejap aje tapi tak sangka pulak kena tahan wad haish! punyalah dia bising nak balik tapi tulah anak-anak nasihat dia minta stay sampailah doktor sendiri yang suruh discharge nanti.

Ziarah Makcik Sinah Di HTJ

Ziarah Makcik Sinah Di HTJ
Gambar crop pun bolehlah katil No 20 ke 21 tak dapat dipastikan huhuhu...
Lebih kurang 10 minit Mrs. A borak-borak dengan Kak Zura. Makcik Sinah pun sampai dah dengan ditolak oleh dua orang nurse. Bila Mrs. A tengok aje dia aduhai! sedih sangat rasanya memang mata masuk habuk sungguh mujurlah ada tisu. Ialah selalu tngok dia ceria sangat-sangat dan elok aje sihat bergurau senda. Makcik Sinah memang suka mengusik dan buat lawak-lawak. Bila tengok dia sakit macam tu memang hati sayu bukan Mrs. A je Aryssa pun sedih jugak. Tapi alhamdulillah dia kenal je orang-orang yang datang ziarah dia termasuklah Mrs. A dan Aryssa time tu. Adik ntah mana ntah duk luar wad, dia kata malu sumer pompuan je.

Makcik Sinah tanyalah jugak mak Mrs. A tak datang ke? Itulah mak tak dapat datang sama dengan Mrs. A petang tu. InSyaAllah nanti dia datanglah tu jawab Mrs.A. Time tu teringat Mrs. A kata-kata ustaz, betullah ustaz cakap ketika seseorang ditimpa musibah apalah yang mampu kita buat lagi, selain dari ucapkan sabarlah banyak-banyak, istighfar banyak-banyak dan doakan yang terbaik buat mereka. Bersangka baik padaNYA pasti ada hikmah, mana tahu Allah nak bagi anak-anak dia pahala banyak cause sabar dalam menjaga ibu mereka dan jugak Kak Zura, Wati dan Aboy adik-beradik bertambah rapat sesama mereka. InSyaAllah.

Sebelum Mrs. A nak balik tu Wati pulak sampai iaitu anak kedua makcik Sinah dapatlah jugak Mrs. A jumpa Wati yang dah lama tak jumpa tu. Dia datang dengan anak perempuan dia. Tak sangka anak dia tu sebaya anak Mrs. A si Along yang sedang tunggu result SPM. Wati amik Shift malam jaga makcik Sinah depa take turn jaga makcik Sinah. Mujurlah depa pun memang duduk area Seremban so takde masalah nak ulang-alik HTJ.

Oh! ya Saturday tu Mrs. A balik kampung ingatkan mak pergi ziarah ikut Angah Mrs. A tapi Saturday tu mak tak pergi pun katanya dia nak pergi Sunday dengan Adik bongsu Mrs. A. Alhamdulillah dengan izinNYA on Sunday tu mak Mrs. A, Aryssa dan Maksu sekeluarga pergi ziarah makcik Sinah di HTJ. Aryssa cakap nenek dengan uwan Sinah nangis teroks! Sampai Sha pun nangis jugak. Adehhh! drama air mata la pulak.

Itu sahaja nak share kisah Ziarah Makcik Sinah Di HTJ. Mrs. A serta keluarga mendoakan yang terbaik buat makcik Sinah. Sekiranya kesembuhan itu adalah yang terbaik buat beliau maka sembuhkanlah Ya Allah andai sebaliknya permudahkanlah. Aamiin...Ya Rabbal Alamin...



17 ulasan:

  1. Waalaikumussalam. Semoga dipermudahkan segala urusan dan dikembalikan kesihatan makcik sinah. Aamiin

    BalasPadam
  2. semalam ray pergi melawat a friend of my mom's kat ICU, i dunno why but my eyes were actually teary.

    BalasPadam
  3. Betullah memang azab cari parking kat HTJ. Pernah lawat Uwan di hospital tahun lepas abah kena tunggu dalam kereta dulu untuk dapat parking.
    Moga cepat sembuh.

    BalasPadam
  4. moga di beri kesembuhan buat makcik Sinah tu ya kak, bila dah tengok drama airmata kita yang tengok mesti terjangkit nangis sekali...

    BalasPadam
  5. Allahu...semoga makcik sinah dengar cakap anak anak dan doktor, dan kembali normal paras gula

    BalasPadam
  6. semoga makcik sinah cepat sembuh & diberi kesihatan yg baik. aamiin..

    BalasPadam
  7. semoga lekas sembuh. InsyaAllah

    BalasPadam
  8. Bila ziarah orang sakit di hospital, LZ akan rasa sebak dan mesti bergenang airmata sayu dan sedih.. Semoga makcik Sinah diberi kesembuhan seperti sedia kala..

    BalasPadam
  9. teringat bila dok hospital, kalau tiada yang lawat rasa sangat sunyinya...huhu baik mati jer kan...(matikan henphone)

    BalasPadam
  10. Semoga makcik cepat sembuh..

    BalasPadam
  11. Syafahallah buat makcik sinah huhuu

    BalasPadam
  12. Semoga diberikan kesembuhan dan sihat kembali. Aaminn...
    Memang hazab nak cari parking kat HTJ ni lagi lagi Rooftop. Kalau ada kosong tu memang bertuah sangat

    BalasPadam

MRS.A my blog my stori ©