Ramadhan Kareem - MRS.A my blog my stori MRS.A my blog my stori: Ramadhan Kareem

7 Mei 2019

Ramadhan Kareem

Bismillahhirahmannirrahim...

As Salam and greetings to dear readers.

Ramadhan Kareem dear readers dan lebih afdal kalau readers menjawab dengan Allahu akram. Dari apa yang Mrs. A baca Ramadhan Kareem tu maksudnya Ramadhan mulia dan Allahu akram tu pulak maksudnya Allah lebih mulia.

google image
Amvoiii! kemahen ha! intro Mrs. A dah macam poyo muahahaaaa... Actually Mrs. A tak tahu nak tulis apa tapi paksa jugaklah menulis ni. Rasa macam ada tak kena je... bila tengok blog dah lama tak up-date. Lagipun bila Mrs. A blogwalking tadi rata-rata rakan-rakan blogger bercerita kisah Ramadhan masing-masing so kekdahnya Mrs. A pun tak nak ketinggalan jugak. Belum terlambat lagikan... nak up-date kisah Ramadhan 1440H ni, lagipun hari ni baru dua Ramadhan ngeh! ngeh! ngeh!

First Ramadhan Mrs. A biasa-biasa aje terdampar kat rumah bersama family. Disebabkan Along, Aryssa dan Adik tak sekolah cos sekolah mereka ambil cuti peristiwa, kekdahnya Mrs. A pun apply cuti la jugekk... last minutes pun dont care. As long as boss approved.

Weekend sebelum puasa tu Mrs. A balik kampung cos dah janji dengan mak Mrs. A nak merendang. Lagipun memang sengaja nak balik kampung jumpa mak sebelum Ramadhan. Oleh kerana dah berjanji dengan mak so sekali lagi Mrs. A tak dapat menghadirkan diri ke kenduri di Jiboi. Kenduri tu Abang ipar a.k.a Along yang organize haish! last minutes punya arrangement. Time m.i.l bagitahu Mrs. A tu terus terang aje Mrs. A cakap kat M.i.l tak dapat nak datang sebab dah janji dengan mak nak balik kampung. M.i.l pun tak cakap apa-apa seolah-olah faham, tapi dalam hati siapa yang tahukan.... Dapat tengok gambar kejadian dari group WA family.

This time semua side Mr. A ada kecuali Mrs. A dan kids.
 Kenduri tahlil arwah dan sambut Ramadhan. Tak sanggup pulak nak kongsi menu depa al-maklumlah tengah puasa-puasa ni memang semuanya yummy!

Time kat kampung tu sempatlah jugak ke pekan Lubok China melayan si princess tu heboh nak beli ice-cream oren.

Girls only ngeh! ngeh! ngeh!
Hari Ahad tu pagi-pagi lagi mak Mrs. A dah bangun Mrs. A lambat sikitlah lepas subuh tidur balik muahhaaaaa... Tapi kena paksa bangun dengan Aryssa sebab nak kena mesin kelapa la pulak. Ha kata nak merendang haruslah santan dia lebih tu la pasal siapa suruh beli santan tak cukup. Mujurlah kat kampung ada kelapa sendiri.

Rendang daging in the making
Rendang daging tu Mrs. A bawaklah balik sedikit ke Seremban nak buat menu bersahur. Alhamdulillah memang itupun tujuannya. Walaupun Isnin tu Mrs. A dan kids bercuti tapi we all tetaplah balik pada hari Ahad selepas maghrib cos kesian pulak Mr. A nanti takkan nak biar dia bersahur sorang-sorang. Haish! tak bolehlah macam tu dia dah bagi izin balik kampung pun dah seribu rahmat.

Hari pertama Ramadhan we all berbuka puasa di rumah sahaja. Lagipun mood tak berapa nak ceria huhuhuhu... al-maklumlah 1st day puasa.

Alhamdulillah rezeki berbuka puasa di 1 Ramadhan 1440H yang masih berungkus tu ikan bakar, sekor ikan jaket dan sekor lagi ikan Terubuk
Eh! dalam takde-takde apa nak tulis tu panjang jugak rupanya kisah yang Mrs. A bebelkan ni ngeh! ngeh! ngeh! Okaylah itu sahaja nak share. Ramadhan Kareem. Allahu akram. Semoga puasa kita pada tahun ini akan menjadi lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya. Semoga puasa kita sentiasa makbul dan diterima olehNYA. InSha Allah.



18 ulasan:

  1. salam ramadhan...selamat berpuasa...byk menu ikan tu ye berbuka smlm..sama la smlm kt umh pn ada 2 menu ikan

    BalasPadam
  2. Yummy! Salam 2 Ramadhan Mrs. A hehehe

    BalasPadam
  3. Salam Ramadan..sedapnya rendang..

    BalasPadam
  4. selamat berpuasa kak... bestnya sambut puasa kt kampung ngn famly

    BalasPadam
  5. salam ramadan...

    hantar laa sikit rendang tu ke sini nk rasa jg hehehe

    BalasPadam
  6. selamat berpuasa Mrs A & family :)


    sudipVSsenduk

    BalasPadam
  7. Allahu Akram.
    Aamiin moga kali ini menjadi lebih baik dan lebih terisi menjalani Ramadhan.

    BalasPadam
  8. Rendang tu nampak sedap. selamat berpuasa mrs A dan family

    BalasPadam
  9. Salam Ramadhan buat Mrs A dan keluarga.. semoga ibadah kita di bulan ramadhan ini diberkati dan mendapat pahala berkali ganda

    BalasPadam
  10. Selamat berpuasa semoga Kita semua mendapat keberkatan

    BalasPadam
  11. Allahu akram....
    Dulu dulu zaman keje ada kawan tu org nogori asal nak puasa ke nak Raya mesti nak memantai katanya ..... merendanglah tu kan MA...ke salah tafsiran hahhaha

    Hihi... selamatlah org tu tak payah masak masak kat Jiboi ye

    BalasPadam
  12. baru 2 hari puasa dah meriah ye. Rendang bagai.Salam ramadhan Mrs.A. Selamat berpuasa dan beribadah di bulan mulia ini

    BalasPadam
  13. In Shaa Allah, Aamiin.. salam Ramadhan Mrs.A

    BalasPadam

MRS.A my blog my stori ©