School breaks

March 26, 2014


Ho!!..hoho!!!....balik kampung! hoho!! balik kampung! hati riang
 School Holiday 1 weeks. My kids awal-awal lagi dah plan nak tinggal kat kampung. Aku 50-50 jer nak bagi ke tidak? Whatever it is kena tanya Babah dulu ler.. ye anak-anak. Then minta izin nenek boleh ke tidak?

If the kids tinggal kat kampung kontranya adalah they all akan ponteng mengaji 5 hari, lepas bebas merayap kat rumah neighbours tak kira waktu, school works takde siapa yang pantau walaupun segala macam buku they all ada bawa. Mentelaahnya adalah 10 minit jer kot.

Suasana kat kampung time cuti memang meriah bukan setakat my kids jer yang duduk kampung nenek depa, cecucu neighbours mak aku pun sama akan lepak kat kampung. The kids + friends akan rotate port bermain, contoh today rumah mak aku, tomorrow rumah sebelah, tulat rumah depan, macam gitulah seterusnya. Sometimes sampai ke petang makan minum kat rumah port they all bermain tu. Memang kejiranan kat kampung aku tu budayanya begitu.

Selalunya pepetang they all akan gi main futsal. Selalunya Alonglah yang rajin gi futsal pantang kawan dia ajak sure dia pegi tak boleh nak kata apa pun tetap gak pegi. Pergilah Along ingat gi futsal tau jangan pegi tempat lain pulak. Gelanggang futsal tu dalam 10 minit walking distance dari rumah mak aku. 

Pronya tinggal kat kampung mak aku takdelah sunyi sangat the kids ada teman dia & tolong dia apa yang patut. Tolong sapu laman ke, gi beli ikan keli kat jiran sebelah hujung sawah, ceria sikit suasananya.

Syukur aku masih ada emak kat kampung bolehlah anak-anak aku menumpang bila time cuti. Semoga aku akan sentiasa menjenguk emak aku tak kira masa, tak semestinya time cuti sekolah aje. Anytime when I have time. In Sha Allah. 

mana pulak kunci keta ni???...rasa dah letak kat bag ni tadi

You Might Also Like

0 comments

Top Commenters

Shout Me