Bismillahhirahmannirrahim...
As Salam and greetings to dear readers.
Buat Kuih Kelepong a.k.a Onde-Onde a.k.a Buah Melaka. Mrs. A panggil kuih ni kuih kelepong kalau ikut bahasa daerah Negeri Sembilan kuih kolopong ha gitteww... tapi nama lain kuih ini adalah Onde-onde, Buah Melaka actually ia adalah sejenis kuih yang sama.
Musim PKP ni memang aktiviti paling win seorang Mrs. A adalah memasak kalau nak dikira hari-hari bekerja biasa jarang Mrs. A buat kuih. Itulah salah satu hikmah disebalik PKP kepada seorang Mrs.A eh! tiber.... Ntah hari apa hari tu, tak ingat time tu Aryssa raya puasa ganti buat kuih cornflakes, buat puding jagung dah dua kali, semalam pulak buat kuih paling senang di dunia iaitu kuih kelepong.
Buat Kuih Kelepong a.k.a Onde-Onde a.k.a Buah Melaka cara Mrs. A
Bahan-Bahannya:-
Tepung pulut (yang 500 grams) - guna semua
Tepung beras - 4 sudu besar
Gula kabung/ melaka - potong dadu banyaknya tu agak-agaklah
Inci/ pewarna hijau - satu penutup
Kelapa parut.
Air dan sedikit garam.
Kalau nak wangi guna air daun pandan tapi tak guna sebab takde huhuhu...
Cara menyediakan:-
1. Gaulkan tepung pulut dan tepung beras bancuhkan dengan air yang telah dicampurkan dengan sedikit garam tadi, gaul hingga menjadi doh, campurkan juga pewarna hijau sekali. Air tu kena letak sedikit demi sedikit semasa uli tu takut kalau curah sekali banyak! doh jadi lembik. Agak-agak doh tu sudah tidak melekat ditangan bentukkan bulat-bulat dan sumbatkan gula kabung yang dah dipotong dadu.
As Salam and greetings to dear readers.
Buat Kuih Kelepong a.k.a Onde-Onde a.k.a Buah Melaka. Mrs. A panggil kuih ni kuih kelepong kalau ikut bahasa daerah Negeri Sembilan kuih kolopong ha gitteww... tapi nama lain kuih ini adalah Onde-onde, Buah Melaka actually ia adalah sejenis kuih yang sama.
Musim PKP ni memang aktiviti paling win seorang Mrs. A adalah memasak kalau nak dikira hari-hari bekerja biasa jarang Mrs. A buat kuih. Itulah salah satu hikmah disebalik PKP kepada seorang Mrs.A eh! tiber.... Ntah hari apa hari tu, tak ingat time tu Aryssa raya puasa ganti buat kuih cornflakes, buat puding jagung dah dua kali, semalam pulak buat kuih paling senang di dunia iaitu kuih kelepong.
Buat Kuih Kelepong a.k.a Onde-Onde a.k.a Buah Melaka cara Mrs. A
Bahan-Bahannya:-
Tepung pulut (yang 500 grams) - guna semua
Tepung beras - 4 sudu besar
Gula kabung/ melaka - potong dadu banyaknya tu agak-agaklah
Inci/ pewarna hijau - satu penutup
Kelapa parut.
Air dan sedikit garam.
Kalau nak wangi guna air daun pandan tapi tak guna sebab takde huhuhu...
Gula kabung, kelapa parut, tepung pulut, tepung beras |
1. Gaulkan tepung pulut dan tepung beras bancuhkan dengan air yang telah dicampurkan dengan sedikit garam tadi, gaul hingga menjadi doh, campurkan juga pewarna hijau sekali. Air tu kena letak sedikit demi sedikit semasa uli tu takut kalau curah sekali banyak! doh jadi lembik. Agak-agak doh tu sudah tidak melekat ditangan bentukkan bulat-bulat dan sumbatkan gula kabung yang dah dipotong dadu.
Nak buatkan besar mana ikut suka hati je... |
2. Sementara tu jangan lupa kena jerang air di dalam periuk biarkan mendidih.
3. Setelah air mendidih masukkan kuih kelepong yang telah siap dibulatkan tadi. Tunggu sehingga kuih tersebut terapung biarkan untuk beberapa ketika kalau cepat sangat angkat takut inti gula kat dalam tu tak cair lagi.
4. Di dalam pinggan lain ataupun dulang lain letakkan kelapa parut dan gaulkan dengan sedikit garam halus.
5. Kemudian angkat kuih kelepong yang telah terapung tu gunakan penapis letakkan kedalam piring/ dulang kelapa parut tu golek-golekkan dia sehingga disaluti kelapa parut tu.
6. Ulang proses yang sama step 3, 4 dan 5 sehinggalah tepung yang telah siap diuli habis dimasak.
Buat Kuih Kelepong a.k.a Onde-Onde a.k.a Buah Melaka
Tadaaaa... dah siap untuk dimakan.
Kuih Kelepong a.k.a Onde-Onde a.k.a Buah Melaka |
Okay itu sahaja nak share Buat Kuih Kelepong a.k.a Onde-Onde a.k.a Buah Melaka cara Mrs. A. Mudah ajekan readers kalau nak cuba petang ni pun boleh buat mesti jadi punyalah ngeh! ngeh! ngeh!
Jom sama-sama kita doa pada Allah S.W.T. Wahai makhluk Allah yang bernama Covid 19 jika Engkau tentera Allah yang dikirim untuk membanteras kesombongan di muka bumi ini segerakanlah tugasmu. Izinkan kami untuk menemui bulan Ramadan pada tahun ini dengan tenang dan aman bulan penuh keampunan Ya Robbi pencipta alam semesta. Covid 19 pulanglah ke tempatmu dengan segera sebelum Ramadan 1441H. Pulanglah...
Time pkp ni dah buat sekali..tak dapek nk buat laei, kelapo parut nan hado..maleh nk poei boli..inti ado laei..
BalasPadamahhh sedappp...memang kuih paling senang di dunia..haha
BalasPadamMemang buah Melaka ni popular masa bulan puasa. Hehe tapi saya makan selalu nak tercekik sebab pulut tu
BalasPadamkalau dekat kampung dulu mak selalu ajak buat terutama bulan puasa
BalasPadamrajinnn., hehehe
BalasPadamsalam PKP tahun 2020., ;p
Makan jangan gigit
BalasPadamngap terus dalam mulut.
Kuih wajib my mom buat di bulan puasa. Orang kampung PH panggil kuih ni buah mulong :)
BalasPadammacam mana mau potong dadu tidak hancur
BalasPadamtengok orang buat macam mudah je, sampai ke tangan kite sis - hancur seme tak senonoh.. hee~
BalasPadammasa PKP ni macam-macam entry pasal resepi keluar. bestnya kuih melaka ni
BalasPadamHello assalamualaikum... blogwalking sillaturahmi from Indon.
BalasPadamKalau kat Jawa, ini kuih bernama Klepon, berbedza dengan Onde Onde.
Hmmm... so delicious
MIL saya pun panggil dia kuih kelepung :)) saya asal utara kenal kuih ni sebagai buah melaka ,tak tau mengapa kasi nama melaka pulak.
BalasPadamBaru first time tau nama kelepong tu. Kuih ni seronok buat ramai2 dengan famili
BalasPadamKenapa ramai pula org rajin buat buah melaka ni ya.. 🤭 antara fav juga.nnt nak cuba buat. Nak kena mencari kelapa dulu. Btw follow sini... 😊
BalasPadamSaya suka kuih buah melaka meletup dalam mulut, hehehe
BalasPadamsedap ni sis, ada keinginan nak buat tapi susah nak cari kelapa parut. tu yg terbantut je
BalasPadamMusim PKP ni belum buat lagi. Tapi bulan ramadhan nanti inshaAllah akan buat :)
BalasPadamsemalam baru try buat. senang jer buat dia rupenye...
BalasPadamHari tu pun ada gak buat buah melaka ni.... kiranya masuk jugak dlm listlah...
BalasPadamSenang jek kan buatnya cuma malas tak malas je...
bab malas tu, yes.
Padambahan ada tapi mood malas.
aduhai! dugaan terbesar ni :) ha ha...
sedapnyaa. lama tak buat onde onde
BalasPadamAntara kuih popular yang dicari semasa bulan puasa :)
BalasPadamfeveret.. Paling suka kuih ini..
BalasPadamNak buat pun tak susah..
hu hu hu hu anak-anak aida dok berzikir di telinga nak kuih ni.
BalasPadamtapi tu la. susah nak carik kelapa parut tu.
aduhai. sedap ni. dok melaka, wajib la buat kuih ni kan :)