Dongle Bluetooth 5.0 Tidak Compatible Dengan PC Office - MRS.A my blog my stori MRS.A my blog my stori: Dongle Bluetooth 5.0 Tidak Compatible Dengan PC Office

27 April 2021

Dongle Bluetooth 5.0 Tidak Compatible Dengan PC Office

Bismillahhirahmannirrahim... 

As Salam and greetings to dear readers.

Dongle Bluetooth 5.0 Tidak Compatible Dengan PC Office. Apo ko bondo ea dongle tu hahhahaaa.... mula-mula Mrs. A pun tak tahu tapi jadi tahu cause terpaksa beli satu gara-gara telah membeli wireless head phone. Punyalah cerdik beli head phone tak tanya pendapat kawan-kawan. Survey-survey kat Shopee jumpa yang berkenan zasss... terus beli.

Okay tunjuk gambar wireless headphone tu dulu 😇😇😇

Dongle bluetooth
Mrs. A berkenan JBL wireless head phone nih! 😁

Kisahnya cenggini bulan lepas Mrs. A seperti biasa nak siapkan minit Mesyuarat Pengurusan Kanan so kenalah mendengar recording dari pc office ni dengan menggunakan ear phone yang biasa Mrs. A guna tu. Sesiapa yang guna ear phone sambil pakai shawl mesti kat dalam telinga ni akan terasa sakit. Betul tak? [tak tahulah pulak kalau Mrs. A sorang je yang alami adeh! kesian]. Actually tak pakai shawl pun sakit jugak kalau tempoh gunanya berlama-lama tapi okay lagi senang nak cabut-cabut. [selalu buat nih! bila guna kat rumah ngeh! ngeh! ngeh!]. 

Bukanlah Mrs. A tak pernah guna ear phone selama ini tapi untuk bulan lepas tu sakit telinga ini rasa macam lebih dari biasa. Tiiiiberrr... Actually  dah lama berkira-kira nak beli head phone tapi asyiklah bertangguh. Ntah macam mana hari tu nafsu nak head phone tak menahan tu yang beli terus. 

Okay dipendekkan cerita bila wireless head phone sampai punyalah excited nak guna tiba-tiba oh! no oh! no.. no...no.. oh! no... [nyanyi ikut lirik Capone] PC office tiada bluetooth uols! 😦😣😓. Kebetulan pulak time tu ada adik IT datang kat cubicle sebelah terus Mrs. A tanya dia, "Z wireless head phone akak ni tak boleh gunalah tak jumpa bluetooth button pun?""Kak PC office takde bluetooth la..., kalau akak nak guna jugak kena beli dongle bluetooth for PC. Kira macam usb jugaklah kat Shopee ada kata dia". 

"Ha! apa tu tak tahu akak adoi! la hai!" sambil Mrs. A ngomel-ngomel hahahaa... tergelak si Z tu. Tapi Z cakap kat kedai IT pun ada kat Aeon S2, kat Popular Book Store pun ada kot akak carilah kata kat orang tu nak cari dongle bluetooth for PC. Senang faham usb adapter untuk pc yang takde bluetooth katanya. 

Dongle Bluetooth 5.0 Tidak Compatible Dengan PC Office.

dongle bluetooth
Cengginilah rupanya dongle tu a.k.a USB Bluetooth Adapter

Di hari Jumaat 9 April lunch hour gigih Mrs. A pergi seorang diri ke Aeon S2 kebetulan pulak memang nak membeli calculator untuk Adik. Calculator dia sekarang dah tak relevant untuk form 3 above katanya. Mrs. A pun pergilah ke Popular Book Store beli calculator kemudian tanya pasal dongle bluetooth pada staff Popular dia pun tunjuk dongle tu tinggal satu ni je Sis ini versi 4.0 harga dalam RM25 huhuuuhu... jauh mahalnya dari harga di Shopee. 

Tapi Mrs. A tak beli pun yang kat Popular Book Store tu kononnya nak pergi survey dulu kat kedai IT tu. Sampai kat kedai IT tu Mrs. A pun cakap nak beli dongle tu dia pun tunjuk nak mana satu dia bagi brand Orico ini antara yang bagus katanya ada dua versi 5.0 vs 4.0. Huhuuhuhu... actually Mrs. A pun tak tahu nak pilih versi mana satu tapi bisikan hati kata amik yang 5.0 so kekdahnya Mrs. A pun belilah Orico 5.0 gittewww.... huwaaawaa harga lagi mahal dari Popular Book Store. Takpelah pasrah rezeki kedai IT tu.

Sesampai aje di office teruslah mencuba dongle 5.0 tu...

Dongle Bluetooth
Cucuklah kat salah satu lubang di hard disk tu

Dengan harapan kali ini muncullah gambar bluetooth device. Ku fikirkan problem solve tapi nan hado ha!. Walaupun dah pasangkan di hard disk tu tetapi PC office masih tidak berjaya detect JBL head phone Mrs. A. Mula ingatkan JBL head phone tu yang problem tapi bila Z cuba guna smart phone elok je automatik smart phone tu detected JBL namanya T450 gittewww.... Lama jugaklah Z menggodek-godek kat PC Mrs. A mencari solutionnya tak boleh jugak. Kemudian Z cakap kak saya pinjam jap dongle dengan head phone nak try kat PC saya. Haruslah Mrs. A setuju dan berterima kasih sesangat pada Z baik hati nak tolong Mrs. A. 

Tidak berapa lama kemudian Z datang semula kepada Mrs. A sambil cakap tak bolehlah kak saya pun tak pasti apa masalah. Akak kena pergi baliklah kedai IT tu cakap PC still tak appear bluetooth device. Hurmm... sabar yolah! sambil-sambil tu Mrs. A pun tanya-tanya pakcik google. Terjumpa satu article tu katanya bila dia nak guna bluetooth device dia akan guna versi 4.0 cause bila guna versi 5.0 tak boleh detect wireless device yang dia nak guna samada windows 10 ke windows 8 ke blaa..blaa..bla.... Oh! gittewww... Mrs. A punya assumption sama kot masalahnya adalah versi 5.0.

Petang itu jugak selepas habis waktu kerja terus Mrs. A ke kedai IT Aeon S2 semula. Lalu menceritakan dengan panjang lebar masalah dongle tersebut [amvoiii! overlah ko Mrs. A hoi! muahhaaahaa...] Bro tu pun trylah dekat salah satu PC di kedai IT adeh!! boleh pulak. Tapi Mrs. A tak puashati lagi sambil cakap PC you ni dah ada built in Bluetooth kot. Dia senyap ajelah, sambil tanya Mrs. A office guna perisian apa? Mrs. A cakaplah Windows 10, samalah cik ini pun windows 10. Yeke tapi programmer office I dah try kat 2 pc still tak boleh. Kemudian Bro tu try kat PC yang lain jeng...jeng...jeng.... syukur alhamdulillah sama macam PC office Mrs. A uols! tak boleh jugak muahahhaaaa...

Kekdahnya Mrs. A cakap dengan dia try tukar dongle versi 4.0. Alhamdulillah mahu pulak Bro tu dengar cakap Mrs. A bila tukar versi 4.0 dan cuba setting, hah! there you go muncul sudah bluetooth device dan automatik JBL wireless head phone Mrs. A has been detected dan boleh dah mendengar audio dari PC gittewww... Alhamdulillah problem solve. 

Bagus jugak after sales service kedai IT tu elok je dia melayan Mrs. A yang nak tukar dongle versi 5.0 ke 4.0 tu. Oleh sebab harga dongle versi 4.0 tu lebih murah dari harga dongle versi 5.0 Bro tu suggest Mrs. A pilih satu barang harga dalam RM10 biasalah polisi syarikat tak boleh bagi cash kena ambil barang jugak. Mrs. A pun tak tahu nak pilih apa bro tu suggest ambil mouse satu. Mrs. A pun setuju ambil mouse macam tahu-tahu aje wireless mouse kat rumah pun memang dah problem right clicknya tu kena tekan kuat-kuat baru boleh. Tapi yang Mrs. A dapat tu mouse biasa bukan wireless.

Selepas itu balik rumah terus muka ada senyum. Tak sabar nak tunggu Monday pergi kerja nak try dah boleh guna ke belum kat PC office Mrs. A tu. Monday tu selepas breakfast Mrs. A pun mencuba dongle versi 4.0 tu kat PC.

Dongle Bluetooth 5.0 Tidak Compatible Dengan PC Office. 

Dongle Bluetooth
Finally!... nampak tak tu? 😍😍😍 Audio T450 connected voice, music

Sekarang Mrs. A dah boleh guna JBL wireless head phone tu harapnya takdelah sakit-sakit lagi kat dalam telinga nih! Shawl pun takdelah senget-benget bila guna macam ear phone tu kah! kah! kah! Okay itu sahaja nak share kisah Dongle Bluetooth 5.0 Tidak Compatible Dengan PC Office.



13 ulasan:

  1. hihi..alhamdulillah dapat selesai juga akhirnya.. Jenuh juga kalau mendengar ulangan mesyuarat tu berkali-kali, memang sakit telinga..

    BalasPadam
  2. susah juga klu ada masalah teknikal ni, kite bukan org teknikal bukannya tahu.. sib baek lah ada adik IT tu, klu tak sure dah kene lempar dalam tong sampah headphone tu.. hahaha

    BalasPadam
  3. Nasib baikkk ada orang tolong, selesai jugak masalah Mrs A hahaha.
    Pakai headphone lagi best daripada earphone kan hehehehe

    BalasPadam
  4. Pergh!! Complicated betul nak pakai wireless ye Mrs. A.. takpe.. pengalaman nie.. Sha pun tak suka pakai yang jenis sumbat kat telinga tu, sakit bila pakai lama2..

    BalasPadam
  5. Kena cuba baru tahu. Nasib baik boleh tukar.

    BalasPadam
  6. alhamdulillah seesai masalah mrsA...kak mmg xret semua tu

    BalasPadam
  7. tk biasa guna earphone...sbb rasa mcm tk selesa...sbb pernh masa nk meeting guna tp tk brp dgr plak...nasibaik masalah Mrs A selesai tu...tp tula kalo nk beli sesuatu tu kena tanya yg pakar bab ni kn..kn salah bli tkleh connect plak

    BalasPadam
  8. Best pakai headphone mcm ni puas dgr hehehe

    BalasPadam
  9. manade wireless mouse harga sepoh hinggit cikkak A., hahaha

    BalasPadam
  10. Alhamdulillah, selesai masalah..

    BalasPadam
  11. teknologi terlalu laju...kdg sy pun bingung jg hahaha

    tp mujur laa dpt diselesaikan ya ;-)

    BalasPadam
  12. Baik kedai tu, boleh tukar. Saya masih pakai earphone, Mrs. A. Bukan selalu guna pun. Macam Mrs. A kena pakai kerap kan, tu yang sakit telinga.

    BalasPadam
  13. susah pulak kalau tak compatible ni. sebelum membeli kena check dulu kaedahnya kan. Mujur juga dapat tukar :)

    BalasPadam

MRS.A my blog my stori ©