Buat Kuih Gunting - MRS.A my blog my stori MRS.A my blog my stori: Buat Kuih Gunting

19 Februari 2020

Buat Kuih Gunting

Bismillahhirahmannirrahim...

As Salam and greetings to dear readers.

Buat Kuih Gunting. Last weekend Mrs. A tak ke mana-mana pun sama macam a week before mereput kat rumah. Kalau kat rumah selalunya akan ada aktiviti masak-masak. Saturday Mrs. A yang masak bersama Aryssa dan Sunday pulak Mr. A yang masak bersama Aryssa jugak. Tapi since tajuk buat kuih gunting so kita citer kisah buat kuih guntinglah.

Sunday after lunch tu ntah macam mana Mrs. A tiba-tiba teringin nak buat kuih gunting bila cakap dengan Aryssa dengan Adik depa pun beria la pulak hahahaaa...Mrs. A pun suruh Aryssa calling-calling nenek (mak Mrs. A) mintak resipi kuih gunting. [Itulah bila mak ko buat ko tak salin resepi Mrs. A hoiiii!!! ha padan muka]. Walaupun pakcik google ada tapi Mrs. A nih! memang sejenis suka resepi kuih mak sendiri.

Time Aryssa dan Adik calling-calling nenek depa mintak resepi dan cara buat tu Mrs. A tak dengar pun cause pi buat yang wajib jap. Bila tanya balik haish! depa dua tu boleh pulak tak sepakat itu yang Mrs. A tersilap sikit dan telah durhaka pada resepi Mak Limah huhuhuuu....

Buat Kuih Gunting.

resepi Buat Kuih Gunting
Bahan-bahan untuk buat kuih gunting versi Mak Limah
Kuih gunting versi mak Mrs. A ni simple sangat bahan-bahan nak buatnya itu yang Mrs. A suka tuh!

1. Tepung gandum 1 kg
2. Jintan manis 2 sudu nak lebih sikit pun boleh
3. Marjerin 4 sudu
4. Garam halus 2 sudu nak kurang sikit pun boleh
5. Daun saderi 2 cekak nak kurang pun boleh
6. Air agak-agak

Resepi buar kuih gunting
Campurkan kesemua bahan pastu uli kecuali air masukkan sedikit demi sedikit (garam tu masukkan dalam air)
Mrs. A silap pergi cairkan marjerin tu kalau ikut resepi sebenar mak Mrs. A tak perlu cairkan marjerin, itu yang agaknya bila uli dohnya melekat-lekat kat tangan huhuhuu... tapi takpe kita yang buat dia so adjust ikut common sense bagi tambah tepung sikit. Alhamdulillah mujur lepas tu okay doh tu sesuai untuk dicanai dan digunting.

Adehhh! time nak canai ni haru-biru sedikit baru teringat pencanai takde tertinggal kat rumah lama time pindah dulu tak bawak hahahaaa.... so kekdahnya terpaksalah menggunakan alternative iaitu canai kat atas dulang dengan menggunakan pencanai botol kicap cap kipas udang yang kebetulan ada sebotol yang dah habis mujur tak buang lagi. Jadinya Sunday petang tu kecohlah dapur Mrs. A dengan projek buat kuih gunting tu, si Adik tukang mencanai, Aryssa pulang tukang menggunting Mrs. A pulak tukang guide dan tukang menggoreng.

Buat Kuih Gunting.

Resepi Buat Kuih Gunting
Besar-besar si Aryssa ni gunting
Resepi Buat Kuih Gunting
Alhamdulillah menjadi akhirnya kuih gunting tiba-tiba we all petang tu
1 kg tepung tu dapatlah dalam dua bekas tupperware empat segi yang kurus tunggi botol air tu haish! lupa pulak nak snap gambar. Bila Mrs.A goreng okaylah masaknya cantik kuning bila suruh Aryssa yang goreng rasanya tak payahlah kot jadi hangus sedikit hitam geram aje Mrs. A tengok. Anyway dah habis dah pun kuih gunting tiba-tiba rajin nak buat tu ngeh! ngeh! ngeh! InSyaAllah plan macam nak buat lagi minggu ni nak ikut resepi yang betul-betul macam mak Mrs. A tak mahu durhaka lagi dah. Okay itu sahaja nak share kisah buat kuih gunting.


28 ulasan:

  1. Sudah lama tak makan kuih gunting...

    BalasPadam
  2. Kudapan ringan ni popular juga buat sendiri tentu lebih sedap

    BalasPadam
  3. Sedapnya kudapan ni. Lama dah tak makan.

    BalasPadam
  4. Resepi keluarga turun temurun ni. Takpe, nanti Aryssa dh pandai, tak hangus dia goreng

    BalasPadam
  5. baru tahu nama dia kuih gunting,, tahu makan je...hihi

    BalasPadam
  6. lebih kurang sama dengan resepi siput dana kak, cuma dana guna minyak panas planta boh sesudu je... nampak cantik rupa keadaannya.... boleh cuba nih... macih share kak

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah tengok IG Dana lebih kurang cuma agaknya kalau Mrs. A punya nak cairkan marjerin tu kena letak sesudu kot letak 4 sudu tu yang lembik doh nya.

      Padam
  7. kalo guna kapak nama dia pon maseh kuih gunting jugak keeww.. hehehe

    BalasPadam
  8. sedap ni.. mkn smbil tgk tv.. sedar2 dh abs sebalang.. haha

    BalasPadam
  9. homemade kuih gunting..walaupun sedikit durhaka, tetap sedap..

    BalasPadam
  10. waalaikumussalam. oh macam ni rupanya. dah nampak macam nak sama dengan popia tu. ntah apa nama nya. haha lupa

    BalasPadam
  11. Mesti meriahkan dapur Mrs A ahad lepas hihi...

    Macam senang je, nak try la juga :)

    BalasPadam
  12. ni favourite time kecik2 dulu. jarang dah jumpe kuih gunting.

    BalasPadam
  13. tak pernah mkn dan tgk lah Mrs.A mungkin more popular dgn org selatan

    BalasPadam
  14. Sedap ni. Mkn sambil tgok Tv kejap ja dah habis haha

    BalasPadam
  15. Sedap ni buat kudap2 sambil blogwalking hehe

    BalasPadam
  16. Favourite mama ni.. dah join Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie? Rm1000 untuk dimenangi.. jemput join ye

    BalasPadam
  17. Saya baca untuk tau tapi tak buat. Bagus jugak bila tau.

    BalasPadam
  18. Nampak sedap dan mengancam.. boleh amik order lah lepas nie kak.. hehehe

    BalasPadam
  19. sedapnyaaaa la hai... tq bagi resepi.. ada masa nanti nak try buat juga lahhhh...

    BalasPadam

MRS.A my blog my stori ©