Ibadah Korban Bersama BAKI dan MPS

September 09, 2017

As Salam and greetings to dear readers.

Ibadah Korban Bersama BAKI dan MPS

Tahun ini ibadah korban kami sekeluarga sedikit berbeza dengan tahun-tahun sebelumnya. Jika tahun sebelum ini korban secara personal tetapi tahun ini Mr. A telah dijemput untuk turut serta dalam Program Ibadah Korban Bersama anjuran Badan Kebajikan Islam (BAKI MPS) dan Majlis Perbandaran Seremban (MPS). BAKI adalah badan kebajikan islam untuk staff MPS terutamanya untuk pekerja-pekerja awam MPS.

Ibadah Korban bersama BAKI dan MPS tersebut telah diadakan pada hari Tasyrik terakhir iaitu pada 13 Zulhijjah 1438H. Hari Tasyrik adalah hari-hari yang diharamkan berpuasa bagi umat Islam iaitu pada 10, 11, 12 dan 13 Zulhijjah yang juga merupakan Hari Raya Aidiladha yang umat islam sambut setiap tahun dan juga hari-hari untuk melakukan ibadah korban.

Tercetusnya ibadah korban yang memerlukan umat islam melaksanakan ibadah sembelihan adalah demi memperingati peristiwa dan kisah pengorbanan Nabi Ibrahim a.s. dalam menjalankan perintah Allah S.W.T. dan juga kesabaran anaknya Nabi Ismail a.s. dalam memenuhi perintahNYA. [kisah ini terdapat dalam Surah As-Saffat ayat 100-107]

Walaupun pada 4 September tu Mrs. A serta kids dah berada di rumah sendiri iaitu di Seremban tetapi pada pagi 4 September tersebut hanya Mr. A sahaja yang pergi ke tempat kejadian iaitu di Lake Garden, Seremban. Hurm... seperti biasalah alasan Mr. A tu tak mau bawa we all nanti susah-susah jer... katanya. Iyolah!!! Mrs. A okay jer...


Jom layan gambar yang Mrs. A ambil dari FB Mr. A

ibadah korban
Semoga ibadah korban kami diterima olehNYA
 ibadah korban

ibadah korban

ibadah korban
Alhamdulillah selesai
ibadah korban

Sebanyak 5 ekor lembu telah berjaya dikorban dalam program tersebut dan daging korban tersebut telah diagih-agihkan dengan sebaiknya.

Terima kasih diucapkan kepada YBhg Dato' Abdul Halim [YDP MPS) dan juga YBhg Tuan Iskandar [Pengarah Perlesenan MPS] kerana sudi menjemput kami untuk turut serta dalam Program Ibadah Korban Bersama BAKI dan MPS tersebut.

Semoga ibadah korban kami serta kesemua mereka juga diterima Allah SWT jua hendakNYA. In Sha Allah.

Alhamdulillah #syukurselalu Ibadah Korban Bersama BAKI dan MPS

 
Kredit: [SINI]

You Might Also Like

10 comments

  1. alhamdulillah thun ni pun masuk bahagian jugak. dpt la syok utk beberapa bulan hehe. makan sikit2

    ReplyDelete
  2. huu~ ade gak gambar lembu yang belum dilapah ye.. kite tak sempat.. tengok2 dah tergantung dah standby nak dilapah..

    ReplyDelete
  3. Wah bukan main teruja lagi pak cik pak cik ni tumbangkan lembu ya

    ReplyDelete
  4. sonoknyer buat ibadah korban tuuu., aminn

    ReplyDelete
  5. 5 ekor lebu tumbang. Banyak tu. Semoga Allah swt terima ibadat korban mereka

    daging pun biarlah di agihkan kepada yang layak

    ReplyDelete
  6. Yup, ibadah korban sbg peringatan utk kisah nabi ibrahim a.s dan anaknya Ismail a.s, moga semua itu meresap dalam hati kita untuk mengambil pengajaran dan iktibar.

    ReplyDelete
  7. Tahniah MA...
    Moga Allah menerima ibadah korban hambanya yg ikhlas...insyaallah
    Mesti dpt bawak balik dagingkan...

    ReplyDelete
  8. Semoga ibadah korban kita di terima Allah hendaknya. Sama dengan surau tempat ana. 5 ekor tahun ni.

    ReplyDelete
  9. banyak jg tu smpi 5 ekor puas mkn daging semggu ;-)

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah.
    Semoga ibadah korban kita diterimaNya.

    ReplyDelete

Top Commenters

Shout Me