Pesanan Daripada Emak Dan Mak Mertua

June 07, 2017

As Salam and greetings to dear readers.

Pesanan Daripada Emak Dan Mak Mertua. Hahahha... actually ini adalah message yang Mrs. A dapat dari group WhatsApp rasanya dah pernah terbaca dulu tapi tak ingat kat mana. Pesanan ini ditulis dalam bahasa Nogori. Sangat menggeletek hati Mrs. A sebab dalam loghat Negeri Sembilan. Mrs. A pun sajalah nak shared kat my blog my stori jugak.



Posan dari omak @ mak mentuo kek anak-anak, menantu-menantu dan cucu-cucu kok balik beghayo:-
  1. Omak bukan eh orang gaji yang kono siap an juadah untuk ekau anak-beranak....
  2. Omak bukan eh orang gaji yang kono komeh an tompek tido ekau anak-beranak...
  3. Ghumah omak bukan eh 'taman permainan', jadi jago anak semasing jangan boghi belaghi, belolah, toghojon tambam dalam ghumah.
  4. Omak bukan bini Pordana Montori yang ado simpanan berjuta untuk sponsor makanan Ghayo kek ekau anak-beranak...
  5. Omak bukan ado kodai dobi layan diri nak basuh segalo sarong bantal dan cadar yang ekau tinggal an lopeh ghayo nanti. Pandai-pandailah cuci dan lipek dulu sobolom balik ghumah semasing...
  6. Ghumah omak bukan eh Dewan Parlimen, jangan ado ipar duai, biras miras nak kocik-kocik ati sesamo sendighi.
  7. Ghumah omak bukan eh 'hotel'.... bak den ulang laie ah, 'hoootelll'....Omak taulah kau orang dah bagi duit ghayo.... Jadi suruh bini semasing ringan-ringankan diri tolong kojo dapur. Jangan nak duduk melompap, menebeng yo nengok TV, Pesbuk, Instagram dan Wassup.
  8. Jagolah aurat di ghumah omak. Maso ni ipar duai, biras miras yang bukan mahram pun ado....
  9. Jago pergaulan anak semasing dengan sepupu-sepupu eh.... tolong ingat sepupu lelaki mo pompuan bukan ea Mahram.... Last sekali.... yang ko...
  10. Ghumah omak ni bukan studio gamba yo... Jadi janganlah sibuk nak berselpi-selpi bagai atau rakam gambar famili pagi-pagi ghayo sampai terlupo nak ziarah rumah jiran-jiran....
Yang Ikhlas Nabona:-

Omak dan mak mentuo
Kau Orang!!!

Muahhhahhaaa.... memang 'win' pesanan emak dan mak mertua  'kau orang' ini. Walaupun pesanan ini nampak agak kasar tapi ada benarnya. Bagi Mrs. A pulak fikir positif jer... no heart feeling.

The end Pesanan Daripada Emak Dan Mak Mertua.

You Might Also Like

7 comments

  1. Wkmsalam.
    Bagus juga ingat mengingat sesama kita.

    ReplyDelete
  2. BETULLAH TU MRSA ANAK2 YGMUDA MESTI TAHU BERTIMBANGRASA DGN PERASAAN MAK N MAK MERTUA WALAU MRK DIAMSAJA XTERKATA APA2

    ReplyDelete
  3. hahaha comel je loghat tu, rindu zaman belajar kat Kuala Pilah.... apapun ada yang benarnya dlm pesanan tu walaupun macam strict sikit.

    ReplyDelete
  4. pesanan orang nogori memey pedas., straight to the point kan mkcik kann., ;p

    ReplyDelete
  5. Tapi apa yang diperkatakan semua betul . Mmg banyak yg buat gitu kan realitinya. Moga2 menjadi kesedaran pada kita semua :)

    ReplyDelete
  6. hahaha..sila terasa sape mkn cili..suki terbaca loghat n9, terer gak ye =)

    ReplyDelete
  7. alahai...
    tapi emak aida best.
    siap tanya dah, "awak balik bila? ckp awal. mak nak masak."
    terbaik !!! dia tau kita rindu masakan dia lah,mrs.A.

    ReplyDelete

Top Commenters

Shout Me