Salam Jumaat : Apakah Kepunyaan Kita?

October 14, 2016

As Salam and greetings to dear readers.

Salam Jumaat dear readers. Mrs. A tertarik nak shared message yang Mrs. A terima dari group WhatsApp ini. Mari kita renung-renungkan. Apakah kepunyaan kita wahai saudaraku:-

Lahirmu:
Dilahirkan oleh orang lain.

Namamu:
Dinamakan oleh orang lain.

Pelajaranmu:
Diajar oleh orang lain.

Pendapatanmu:
Diberikan oleh orang lain.

Hormat:
Diberi oleh orang lain

Mandian pertama dan terakhir:
Dimandikan oleh orang lain

Selepas mati:
Segala harta benda dan hakmu diambil oleh orang lain

Pengkebumianmu:
Dibuat oleh orang lain.

Terasa amat hairan kerana masih ada ego dan keras di hati kita kerana kita sebenarnya tidak punya apa-apa dan juga tiada daya tanpa izin-NYA. [ingatan untuk diri-sendiri]

Salam Jumaat : Apakah Kepunyaan Kita?

You Might Also Like

10 comments

  1. tiada satu pun...tu pun kite ni x reti2 nk bersyukur kan??? ;-(

    ReplyDelete
  2. In sya Allah.. Muhasabah dan perbaiki diri..

    ReplyDelete
  3. betapa kita hambaNya yg ngak punya apa2...

    ReplyDelete
  4. SALAM JUMAAT MRS A..YG KITA MILIKI CUMA AMALAN KITA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya betul tu kak. itupun bagi mereka yang beramal.

      Delete
  5. Yang perlu kita lakukan sendiri untuk diri kita ialah perintah Allah.

    ReplyDelete
  6. in shaa Allah semoga dipermudahkan urusan dlm merubah diri. kena istiqomah

    ReplyDelete
  7. Namun masih ramai yang tak sedar diri.

    ReplyDelete
  8. Hidup ini saling bergantungan, kan?

    ReplyDelete
  9. Berjalan dengan langkah sombong walhal dikutuk ramai, entah apa la untungnya, adakah kerana pangkat dan kuasa?

    ReplyDelete

Top Commenters

Shout Me