A Journey To The North

January 23, 2016

As salam and greetings to dear readers.

Seminggu dua sebelum menjelang tahun baru 2016 Mrs. A sekeluarga telah berkesempatan pergi bercuti. Nak kata bercuti sebenar-benarnya pun tidak kot, Mrs. A rasa lebih sesuai guna istilah pengembaraan sekeluarga dengan menaiki kereta. Hiks! pengembaraan uols.!!

Cer tengok nih! beza katanya.



As usual Mr. A tu bukanlah a good planner, pada kebanyakkan masa bercuti ke, balik kampung ke, membeli belah ke semuanya banyak going with the flow dari planning-planning ni. Tak tahu secara kebetulan atau terancang selalunya bila dah plan baik punya asyiklah tak menjadi ada-ada saja halangannya. 

Mrs. A ditugaskan oleh Mr. A tu untuk survey tempat percutian di mana yang best. Bila tanya kids mereka nak mandi-manda punya tempat, kalau macam tu kena pilih theme parklah. Huhuuu... last-last minutes tanya kawan-kawan Mrs. A yang dah pernah pergi Lost World of Tambun dan Bukit Merah Lake Town tanya pun dalam empat orang jer.. tiga kata LWoT best dari BMLT kekdahnya Mrs. A pun pilihlah LWoT.

Ingatkan nak ambil package unfortunately kesemua tarikh yang Mrs. A pilih not available. Solutionnya beli tiket jer.. yang "online" suka hati bila nak masuk valid till one month. Kekdahnya pergi tetap pergi date tu tak dapat dipastikan lagi... coz Mr. A kata dia nak jalan-jalan sampai Perlis. Huh! ikut ajelah dah ada orang nak bawa kita jalan-jalan kannssss...

journey
Stop kat R&R (tak ingat la pulak R&R mana tapi ni dah sampai Perak) sambil masing-masing melepaskan hajat.
Ibu meh! Sya amikkan gambar. Okeh I likes ngeh! ngeh! ngeh!

journey
Huhuuu... sepanjang perjalanan most of the highway trafficnya macet uols.
Hangin jer... driver sebelah

journey
Nak masuk terowong Menora hujan renyai pun turun

Oleh kerana sepanjang perjalanan tu traffic jam terlebih banyak, maka waktu perjalanan telah menjadi lebih lama dari yang dirancang. Lagipun time we all gerak tu pun dah petang selepas Zohor. Tengok kids kat belakang semua dah tertidur.

Then Mr. A kata kita tidur kat Penanglah. Cer google katanya, pastu lagak gaya seorang pengembara Mrs. A pun google-google dan calling-calling mencari tempat untuk bermalam, of course arrr... ikut budget yang dirasakan berpatutan Mrs. A dah suggest dua tempat yang satu kat Bukit Mertajam satu kat Pulau. Tetapi...... Mr. A tu nak Safira ni jugak.



Safira Country Club ni terletak di Bukit Mertajam, beberapa tahun dulu we all dah pernah check-in kat sini, konsepnya adalah chalet. We all pilih chalet yang dua bilik oklah selesa untuk family like us. Ada complimentary breakfast untuk four person. Konsepnya masih sama sebagaimana yang pernah we all check-in beberapa tahun yang lalu. 

Memula plan nak check-out awal, tapi kids asyiklah duk nyanyi nak mandi pool, nak tak nak layankanlah juga. Selepas breakfast terus aje depa menuju ke swimming pool.


Pepagi selepas breakfast terus ke swimming pool.

Memula tak nak main kat slide nih! malu ramai orang katanya, tapi akhirnya main jugak

Walaupun masih pagi tapi kat pool dah ramai yang mandi-manda

Lebih kurang pukul 11.00 pagi macam tu sesi di swimming pool pun tamat. Then we all pun bersiap-siap untuk meneruskan perjalanan a journey to the north di hari kedua pula.

Okay, cukup sampai di sini dulu to be continue di next entry. In Sha Allah.

You Might Also Like

6 comments

  1. SERONOKNYA JALN2 KE UTARA YA..

    ReplyDelete
  2. Memang best kalau bercuti main redah je ni. Cuma yang pasti hotel mesti mahal sebab last minit booking.

    ReplyDelete
  3. wah, bestnyeeee. siyes best boleh jejalan macam nii lama x buat hmmm

    ReplyDelete
  4. JM ada kedua duanya..kadang jadi tourist kekadang jadi traveller...camna tu

    ReplyDelete
  5. wow. safira ! aida da gi dah.
    best kan?
    nanti nak tau journey to lwot.

    ReplyDelete

Top Commenters

Shout Me