Emergency Leave

September 09, 2015

Mrs. A emergency leave today coz adik masih demam dan along sakit telinga belah kiri. Adik tu dah demam sejak Monday, actually babah dia dah bawa gi klinik dan dapat mc 2 hari. Tapi malam tadi hidung adik berdarah banyak pulak tu pastu yang paling buat Mrs. A panik dia muntah darah bagai time tu adik tanya bu kenapa ni oh! ini sebab panas sangat yang hidung berdarah macam Imran tu. Takpe-takpe  rilek jerr...basuh nanti stop rilex je macam Imran tu ya. 

Walaupun dalam hati cemas tapi kena tunjuk cool biar adik jangan panik. Mujur adik pun cool aje yelah dia biasa tengok cousin dia si Imran tu memang selalu hidung berdarah pastu Imran tu rilex aje pi basuh dan lap sendiri sampai darah kering pastu mandi dan sambung main semula.

Lama jugak kejadian dalam bilik air dengan darah hidung belum stop lagi dengan muntah darah dia dah lerr... Mr. A takde dia gi IJN petang tadi tengok Mil yang admitted sejak last Friday. Tapi mujur masa Aryssa called katanya babah otw back ni. Syukur tak lama tu babahnya sampai dan take over, Mrs. A pi tempat lain jap nangis dan nak kumpul kekuatan. Ngeh!ngeh!ngeh! Mrs. A memang selalu begitu bila anak- anak sakit, tak sampai hati nak tengok mudah nak nangis, drama sangatkannss....hew!hew!hew!


Nak jumpa doktor dik... Okay tolong isi borang ni

Malam tadi tu lepas darah stop tengok adik ok je dia kata dia ok takde sakit kat mana-mana pun, sambil cakap tak nak gi klinik ibu babah... Babahnya suruh dia rilex dan tidur pastu adik minta Mrs. A urut kaki dia. Hari pun dah malam adik pun nampak ok. Tu yang decide gi klinik pagi esok aje iaitu today. 

Lebih kurang pukul 9 pagi Mrs. A whatsapp bos dan jugak officemate bagitau emergency leave. Walaupun fikiran ni tetap ingat pasal minutes meeting yang tak siap lagi tu muuaaahaaaaa...but my kid is my first priority.

Tunggu giliran

Dipendekkan cerita doktor pun tak dapat nak pastikan kenapa adik muntah darah tu if hidung berdarah sebab panas. Selepas doktor check katanya tiada apa yang luar biasa  mungkin denggi. Doktor suggest kalau nak  gi hospital dia bagi reference letter dan dia buat jugak bloodtest. Okay we all setuju begitu.

Kemudian doktor check Along pulak, katanya telinga Along merah ada infection. Itu saja doktor bagi ubat dan tak lupa jugak mc. Kemudian pesan kat Along jangan main di tempat terbuka cuaca jerebu tak elok untuk kita. Ha! dengar tu along takyah sibuk sangat nak main bola.

Itulahkan cuaca jerubu memang teruk sangat tekak dan mata pedih selalu. Jagalah kesihatan ya... Kerana mencegah adalah lebih baik dari mengubati.

Moral of the story kita jangan habiskan cuti tak tentu pasal mana tau terpaksa EL atas sebab yang macam Mrs. A tu... Ha!! Tak pepasal kena tolak gaji mujur Mrs. A tidak muuaahaaaa....

You Might Also Like

6 comments

  1. huurm.. moga dipermudahkan urusan ya..

    ReplyDelete
  2. Semoga Along & Adik sihat seperti sediakala.. Cuak jugak sampai muntah darah, mestilah risau.. Hati ibu bab anak mmg kita cepat tersentuh hati kannn..

    ReplyDelete
  3. semoga adik cepat sembuh ... memang cuak la kan kalau sampai keluar darah.

    ReplyDelete
  4. yep, family first, semoga semuanya selamat., aminn

    ReplyDelete
  5. keluarga adalah keutamaan kita semua

    ReplyDelete