Dengue Fever

February 26, 2015

Sebelum ni Mrs. A ada bagitau nak up-entry bergambar pasal Aqil Hayyi a.k.a Adik iaitu anak bongsu Mrs. A yang admitted coz of dengue fever. Sorry lambat bebenor la pulak. Lagipun seminggu dua ni memang busy sesangat dicampur pula dengan penyakit M huhuuuu.... tu yang sebenor-benornyer...penyebab lambat ngeh..ngeh..ngeh..

Actually Adik dah menunjukkan tanda-tanda tak berapa sihat sejak hari Ahad (01022015) dan Ahad malam Isnin tu badan dia bila kita rasa panas sangat tapi dia rasa sejuk sangat. Esoknya Isnin (02022015) tu dia tak gi sekolah Mrs. A minta babahnya yang hantar gi klinik unfortunately dia tak pergi pun cuma makan ubat demam aje yang memang ada stok kat dalam fridge. In between Isnin hingga ke Khamis tu Adik berlanjutan demam tak baik-baik actually siang dia ok bila malam demam dia jadi teruk badan dia panas.

Haish!!... apalah yang tak kena dengan ibu dan babah ko ni dik sibuk sangat dengan benda ntah apa ntah tak ingat apa yang disibukkan sangat walaupun Mrs. A emergency leave on Wednesday (04022015) but still adik tak gi jumpa doktor. Kalau tak silap time tu babahnya yang bawa Adik gi klinik tapi ramai sangat manusia then babahnya decided untuk ambil ubat je di kaunter. Lagipun pada minggu tersebut we all asyik duk ulang alik ke HTJS coz FIL admitted akibat sakit lemah jantungnya. Hinggakan anak demam pun Mrs. A dan babahnya amik mudah. Thursday night (05022015) barulah Mrs. A berkesempatan bawa adik gi klinik dan berjumpa dengan doktor.

Doktor siap bising kenapa lambat sangat bawa dia ke klinik dan suspect Adik kena denggi doktor suruh datang esok paginya untuk check darah coz memalam lab dah tutup da.... Katanya kalaulah datang awal masa dia memula demam In Sha Allah boleh dicegah dengan antibiotik. Huhuuhuuuhuuu... to late hokeh! padan muka ko Mrs. A sesal dahkan tapi tak guna dah pun.

On Friday morning (06022015) turn babahnya pulak bawa adik gi check darah coz Mrs. A kerja da... Esokya tu pulak (Saturday 07022015) pepagi tu babahnya dan Adik gi klinik semula untuk amik result blood test. Positif denggi katanya terus aje doktor suruh masuk hospital.

Sebelum tu they both balik rumah dulu kemudian barulah ke Senawang Specialist Hospital @ SALAM. Babahnya kata biar dia yang hantar seorang nanti ibu, Along & Aryssa datang kemudian. Yalah routine di hari cuti tetap kena buat jugak as for Along & Aryssa kena basuh kasut sekolah ibu pun sama kena settle apa yang patut.

Walaupun klinik yang Adik pergi tu dah sahkan result blood test Adik positif denggi tapi SALAM pulak at the same time nak jugak!!! buat blood test depa sendiri prosedur katanya. Huh! macam-macam hal undang-undang manusia aje pun.

1st day - demam sesangat dan tak ceria langsung

Lebih kurang pukul 12.30 tengahari Mrs. A, Along & Aryssa pun sampai di SALAM time we all sampai Adik ada di wad 225 tengah tidur babahnya pun sama tidur tapi di atas kerusilah ish..ish..ish... kesian-kesian-kesian. Tetapi tak lama kemudian we all pindah ke wad 339 (Jasmin). Wad 225 (4 bedded) Babahnya prefer single bed tapi time admission tu fully occupied tu yang kena transit dulu sementara tunggu patient discharge. Hospital pun full u ooollsss... Mrs. A ingat hotel aje fully booked ngeh..ngeh..ngeh....

Kekdahnya Saturday & Sunday percutian tidak dirancang di SALAM huhuuhuuuu... Saturday night kawan Mrs. A singgah visit Adik katanya dia on the way nak balik rumah dah habis kerja. Dia nurse di HTJS bahagian dewan bedah. Time we all tengah syiok chit-chat tetiba nurse datang bawa Adik ke treatment room.

Adik jer masuk Mrs. A tunggu luar 

Keluar dari treatment room dah dua-dua tangan berbalut satu untuk amik darah satu untuk masuk air.

Nurse kata oleh kerana Adik kanak-kanak lagi adalah lebih senang buat parking untuk amik darah nanti tak perlulah setiap kali nak amik darah cucuk setiap kali nak amik darah cucuk tak sessuai.... Platelet Adik masa memula admitted turun sedikit dari yang normal tapi doktor kata tak perlu risau coz masih di tahap yang tidak membimbangkan. Second time punya result turun lagi. Ermmm... risau dan bimbang memanglah lagipun masalah kanak-kanak ni dia tak mahu makan memang takde selera pun kepada sesiapa yang menghidap denggi ni. Tapi kita kena paksa dia makan segala petua dan nasihat tu Mrs A usahakan contoh macam bagi makan sup ketam, buah kiwi, buah kurma air 100 plus (kena buang gas dia dulu) pastu kena paksa dia makan.

Sesiapa aje yang datang melawat tu Mrs. A minta they all yang nasihatkan Adik kena makan baru ada tenaga pastu barulah boleh bina semula antibodi tu. Sesiapa yang ada anak sure ada pengalaman yang anak-anak kita ni lebih mendengar kata pihak ketiga dari ibu bapa mereka sendiri. Ialah bila cikgu yang kata kemain lagi mengikutnya bila ibu yang kata, nantilah kejap, ada saja alasan mereka.

Paklang datang ziarah
On Sunday tu memang ramai yang datang ziarah Adik. Semua cousins dia dan pak/ mak sedara side babahnya. Actually they all on the way to IJN nak visit father in-law Mrs. A if Adik tak admitted time ni we all pun plan nak turut serta tapi manusia hanya mampu merancang Allah yang menentukan. Dah takde kesempatan Mrs. A dan kids untuk gi visit Atok depa. Cuma babahnya sorang jer... yang usaha pergi jugak walaupun tak sekerap adik-beradik dia yang lain. Lagipun kat IJN kids dilarang masuk kecualilah wad biasa if CCU dan separa klinikal macam FIL tu kekanak dilarang.

Dah banyak kali sangat amik darah, Adik pun dah pasrah dan redho aje

Hari ketiga kat SALAM demam Adik masih ada dan dah keluar ruam-ruam merah. Doktor kata itu memang dah dijangka dan kalau keluar tu elok cuma panas badan dia yang perlu dipantau malam tu Adik gegatal pastu putih satu badan coz kena sapu dengan calamine lotion. Platelet dia naik dari semalam dan kalau terus menerus naik bagus maknanya dah stabil.

Hari keempat platelet result pagi naik tapi masih demam ingatkan dah boleh discharge disebabkan demam kena tahan lagi sehari. Tapi sebelah malam demam dia dah okay pastu esok paginya bila doktor check alhamdulillah demam dah okay dan dah boleh keluar.

Walaupun food ikut selera Adik yang pilih tapi yang tukang makan adalah Aryssa. MC sebanyak 7 hari tapi sebelum tu pun dah MC jugak campur tolak 2 minggu MC

Alhamdulillah bersyukur ke hadrat Allah SWT dengan izinya Adik kembali sembuh. Setelah hampir seminggu we all sekeluarga berulang-alik ke SALAM, finally di hari kelima lebih kurang pukul 2.30 petang cenggitu dan setelah official bil dibayar we all pun selamat discharge dan pulang ke rumah. Oh! hohoho.. home sweet home.

Actually we all pun tak pasti kat mana sebenarnya adik digigit oleh nyamuk Aedes tu tapi kat taman yang we all tinggal memang ada kes denggi. Tahukah anda apabila ada kes denggi maka Kementerian Kesihatan akan datang ke rumah anda dan menyembur racun ye ker racun ntah apa ke nama benda yang depa sembur tak tanya pulak secara detailnya, seluruh kawasan rumah luar dan dalam habis uuuoolllsss kena sembur. Huhuuuhhuuu... redho ajelah ya.

Sekarang ni memang banyak kes denggi maklumlah musim panaskan musim ekuinoks katanya. Di nasihatkan kita semua supaya menjaga kebersihan dan jangan kasi peluang untuk nyamuk aedes membiak. Hapuskan nyamuk Aedes cegahlah denggi. Mencegah adalah lebih baik dari mengubati. Harga mengubati tu mahal kosnya. Lima hari empat malam di SALAM lebih kurang RM3800 cenggitu.

You Might Also Like

2 comments

  1. Ya Allah. Semoga adik sihat-sihat saja ya. Kesian tengok keadaan dia. InsyaAllah dengan moral support from Kak, confirm dia boleh sihat.

    ReplyDelete
  2. Salam. Hee semoga cepat sembuh anak bongsu mak.

    ReplyDelete

Top Commenters

Shout Me