Cousin Wedding

November 04, 2014

This weekend punya ceritera last Saturday 01112014 gi wedding my cousin kat Bandar Baru Salak Tinggi. Cousin side my mother. Kesian tau cousins Mrs. A ni yatim piatu. Semua urusan pepandai they all jer... They all lima beradik. Dah ler... adik-beradik they all semua perempuan jer....sob..sob..sob.. touching bila flashback kisah hidup cousins Mrs. A ni. They all dah kehilangan ibu time zaman muda remaja lagi. Tak silap Mrs. A time tu cousin Mrs. A yang Ana tu (sulung) tu pun belum kahwin lagi awal 20an cenggitu. Adik-adik dia yang lagi berempat tupun ada yang masih bersekolah time arwah Maklong meninggal takde tanda-tanda sakit, arwah memang ada gastrik tapi time yang dia meninggal tu tengah sihat tak semena-mena rebah bawa hospital pastu doktor confirmkan dah meninggal. Senang aje meninggalnya langsung tak menyusahkan. (Al-fatihah buat arwah).

Tapi dah takdirnya begitu dan Allah menduga hambaNya mengikut kadar kemampuan hambaNya itu. Memang Mrs. A akui cousins Mrs. A itu mampu menjalani kehidupan dengan menjadi manusia yang baik-baik. Takdelah buat benda-benda tak senonoh ataupun menjadi manusia yang ntah apa-apa al-maklumlah hidup tanpa pengawasan ibu/bapa ni bebas kekdahnya. Eh! apa kes pulak citer sedeh yang kuar ni. Oklah back on track.

We all gerak dari rumah dalam pukul 11.50 pagi cenggitu. Actually Mrs. A nak joint konvoi Angah + family dengan mak Mrs. A sekereta dan bapa sedara + family dia sekereta serta bapa sedara yang jadi wali tu dengan anak dia lagi sekereta tapi tak menjadi kenyataan coz hubby Mrs. A kata we all gerak sendirian berhad. Konvoi tu gerak pagi yang amat kerana wali kena ada awal untuk acara akad nikah pukul 10.00 pagi. From Jelai to Lubok China to Bandar Baru Salak Tinggi.

Otw kat highway Sban-KL hujan rerenyai pastu traffic slow moving mujur tak jam. Sendiri mau ingat malam tu JDT vs. Pahang banyak keta gerak ke KL tu pun plat no Johor dan memang gaya nak pi stadium tengok bola. We all sampai di rumah pengantin just nice iaitu time makan ngeh!ngeh!ngeh!. Majlis kat sini simple jer... tujuan utama they all memang nak meraikan sedara-mara side arwah ayah dan mak they all. Walaupun yatim-piatu mampu jugak they all wat majlis camni. Salute sangat pada mereka lima beradik ni. Majlis side pengantin lelaki nanti akan diadakan di Pusat Dakwah Islamiah, Paroi N.S. end of this month. Pengantin lelakinya adalah orang Senawang, Seremban NSDK.

Kemain lagi Aryssa sampai jer... terus menjamu selera

Apaler...yang adik & along duk gossip dengan Makngahnya tu


Pengantin yang langkah bendul.

duduk: Baju hijau kakak yang dilangakah bendul tu  my mom & cousinnya. diri: Alang
 Alang dia datang lone ranger aje dari rumah dia sendiri (Ara Damansara). Wife diakan masih dalam pantang anak-anak dia sorang pun dia tak bawa. Kemain cam orang bujang gayanya. Ingat plan nak gi rumah Alang tengok newborn tu tapi tukang drive keta tak mau, takut hassle nak balik nanti sendiri mau ingat time tu demam bola menyerang huhuuuhuu....

Family side arwah ayah pengantin. We all ler...tu tapi ada yang takde mana ntah perginya

 
Paklong iaitu arwah ayah they all adalah abang sulung my mother. Arwah meninggal beberapa tahun selepas Maklong meninggal tak ingatler... tahunnya, tapi lama jugak selepas Maklong meninggal coz Ana dan Shimah (my cousin ni) dah kahwin dan dah ada anak dah! kiranya dia sempat main dengan cecucunya.
 
Yati
Ana

Eh! nape macam tak cukup corum jer...  memangpun Shimah takde cousin Mrs. A yang lagi sorang tu ghupernya further study kat UiTm Shah Alam coincident time ni dia tengah exam. So tak dapatlah dia menghadirkan diri time adik bongsunya nikah. In Sha Allah reception yang kat Seremban nanti dia ada.

You Might Also Like

2 comments

Top Commenters

Shout Me