Jerantut bukan Kuantan here we comes

May 05, 2014

Ini citer 2 minggu lepas (27.4.2014). My hubby side punya wedding. Mak sedara my hubby/ MIL punya adik buat wedding anak dia meants to say cousin my hubby. Actually belum sampai Kuantan lagi. Aku ingatkan Kuantan cos my kids duk heboh gi Kuantan gi Kuantan tu ler..pasal. Sebenar-benarnya adalah Kg. Tanjung Puteri, Jerantut takdelah nun di Kuantan.

Rumah Makteh ni aku belum pernah sampai lagi walaupun dah kurang lebih 13 tahun aku kahwin. Last time yang aku pernah sampai adalah rumah Mak Uda adik MIL juga, itupun masa wedding anak dia juger. My MIL punya adik-beradik kebanyakkannya masih di Perak dan Pahang. Asal MIL aku dari Perak thats why dia prefer dipanggil opah untuk kekalkan identiti Perak kata dia. Kg kat sini memang best cos masih dikelilingi hutan tebal. Jalan nak masuk ke Kg Tanjung Puteri dari Kuala Kurau ni pun agak jauh juger sepanjang perjalanan tu kg orang asli dan hutan dikiri kanan kat tepi laluan jalan jer...rumah orangnya. My kids teruja lebih sebenarnya nak mandi jeram ngeh!ngeh!ngeh!

Pagi betul Aryssa dah bangun dalam pukul 5.30 pagi then dia kejutkan Aqil kemudian babahnya dan Along. Aku akhir sekali cos malam tu aku tidur lambat lagipun penat bowling tak habis lagi... Actually yang nak gi awal bangat tu my BIL nak elak jem yang kat projek MRT tu cos we all ikut LEKAS. But then my MIL kata 6.30 just nice tu yang aku ikut time my MIL cos Mrs. A family berkumpul kat Jiboi sementelah my BIL tunggu kat highway LEKAS. Oleh kerana FIL & SIL tak jadi gi so Ateh & family drive keta MIL. Alang & family pun tak jadi joint cos my biras tak sihat sesangat. Bekalan bfast disediakan oleh my MIL every family dapat nasi lemak yang dah ready dipacked ikut family memasing.

Dalam pukul 9.00 pagi we all singgah bfast kat stesen minyak, makan bekalan kat keta memasing jer... cos nak jimatkan masa.

 

Anak-anak ni bukannya nak bfast pun
 





Setelah selesai bfast & dan melepaskan hajat we all pun sambung perjalanan semula. Lebih kurang pukul 10.30 pagi we all pun sampai. Time we all sampai pihak sana tengah rancak marhaban ahli-ahli marhaban sedondon hokeh!

Sebelum pengantin lelaki sampai we all posing dulu. Ermmm..jadi bebudak ler... pulak aku

Nieces
My kids & their cousins
Tudung hijau Mil sebelah kiri dia 2 orang tu Bil dia, Tudung oren tu ler..Makteh
The suku-sakat
my other half
Inilah pengantinnya dia no 2. yang 1st kakak dia dah kahwin time tu aku tak datang, memuda lagi they all ni dah kahwin. Laku sungguh.



Tengok lauk-pauk pengantin tu berusaha betul orang yang buat tu pelbagai bentuk dan gaya kreative sungguh.

You Might Also Like

3 comments

  1. salam ukhwah: selalu gak pi jerantut ni my MIL di Kuala Lipis..singgah sini pagi rabu..:)

    ReplyDelete

Top Commenters

Shout Me