KIK

January 24, 2014

Tables susun ikut teamwork memasing

Yesterday & day b4 aku telah menghadiri course KIK or ICC in English. KIK is stand for Kumpulan Innovatif & Kreatif in English pulok Innovative & Creative Circle. Lebih kurang 38 orang telah terpilih untuk mengikuti course ni. Sebelum ni management level dah dulu pergi then we all yg bebiasa pulok kena pegi.

Company tempat aku kerja ni telah memilih Ascenda Consulting Sdn Bhd sebagai consultant yang ajar we all. Facilitator ni namanya Ms Janice dia ni memang dasyat arrr...pada akula ada six-sigma master black belt tu gila ko tak dasyat. Course ni memang tak mengantuk langsung cos kebanyakkan masa we all kena buat projek. 

According tu Ms Janice tujuan KIK for my company bukan untuk masuk competition ya tapi akan buat projek yang terpilih nanti. So cara dia ajarpun lebih kepada kisah benar macamana nak pilih projek dan menjayakan projek tu. Ada 3component penting dalam KIK ni, satu SQCDS, dua teamwork & tiga saintifik/ problem solving. SQCDS tu nak senang ingat guna QCDSS, Q quality, C cost, D delivery, S service, S safety. Teamwork adalah kumpulan yang ditugaskan untuk menyelesaikan sesuatu masalah tu, kiranya teamwork ni adalah Superman penyelesai masalah. Saintifik tu pulak cara penyelesaian sesuatu masalah tu memang saintifik cos ikut piawaian KIK. Kalu nak citer semua tak habih la panjang tu 2 hari punya kisah. Kekdahnya if nak tahu lebih lanjut kena la pi course ni.


Closing speech by Dist. Mngr merangkap KIK fasilitator kat Com. ni

Last day course pepagi sementara belum ramai yang sampai sempat aku posing

Dapat souvenir towel from Ms Janice


You Might Also Like

0 comments

Top Commenters

Shout Me